Свържи се с нас

Култура

Домът на хумора и сатирата гостува с изложба в БАН

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

Тази година Музеят „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово отбелязва своята 45-годишнина. Под мотото „45 години смях не стигат“ екипът на емблематичната за града институция посвещава редица събития на годишнината и представя из страната изложби на колекции от музейния фонд.

Поредното гостуване на габровската Весела къща е в столицата – от 7 юни до 23 юни т.г. в Българската академия на науките ще бъде представена тематичната изложба „Наука по законите на хумора“. Колекцията е подбрана от музейния художествен фонд „Хумор на народите“ и включва 34 карикатури на 32 художници от 19 държави. Гостуващата изложба се осъществява по идея и със съдействието на Регионалния академичен център на БАН в Габрово.

Проблемите, които решава науката, научните достижения и открития в полза на човечеството, както и неразгаданите досега тайни на света са теми, които открай време вълнуват не само учените, а и художниците. Творците на хумористично изкуство, обаче, са особено изобретателни в третирането на научната тематика и в произведенията им намират място както добронамерените шеги, така и жилещата сатира.

Имат ли учените чувство за хумор? Как гениите достигат до откритията си? Ще разгадаем ли напълно възможностите на човешкия мозък? Лесно ли се „плува“ в дълбините на науката? Как ни влияят новите технологии и доколко сме зависими от тях? Тясна ли е вече Земята за хората и кога ще населим друга планета? Дали ще опазим растенията и животните? Полезно ли е генното инженерство? Докъде ще ни доведат иновациите и дали роботи ще ни командват в бъдеще?

На тези въпроси търсят отговор карикатуристите по начина, който владеят най-добре. Творбите се отличават с добронамерено намигване към професията на учения, със свеж хумор и елегантна ирония, с оригинални рисунъчни техники. Всички те предизвикват усмивка, но и провокират към размисъл.

„Наука по законите на хумора“ представя произведения на автори от близки и далечни страни – Аржентина, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Израел, Италия, Иран, Китай, Колумбия, Литва, Полша, Русия, Сърбия, Турция, Унгария, Украйна, Хърватия и Япония. Творбите са събирани и съхранявани в музейния фонд от създаването на Дома на хумора и сатирата до наши дни. Карикатурите са постъпвали като дарения от участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, от самостоятелни изложби на художници и като откупки от Музея.

Художественият фонд „Хумор на народите“ на Музея „Дом на хумора и сатирата“ включва основен фонд от 33 600 хумористични и сатирични произведения от цял свят (карикатури, шаржове, сатирична графика и рисунка, екслибрис, живопис, скулптура, графичен плакат, фотография), както и научно-спомагателен фонд, който наброява 174 450 единици. Голяма част от тези художествени ценности са дарения (71 200) от 18 050 творци и културни институти от цял свят.

В изложбата са представени творби от:

Хуан Франсиско Виляруел – Аржентина, Бернандо Алмонасид – Аржентина, Патрик Хейманс – Белгия, Лотар Ото – Германия, Волганг Шлегел – Германия, Константинос Вуцас – Гърция, Гиокас Панайотис – Гърция, Таави Олберг – Естония, Генади Литински – Израел, Григори Кац – Израел, Иля Кац – Израел, Юри Очаковски – Израел, Франко Бачи – Италия, Камбиз Дерамбакш – Иран, Сун Шън Ийн – Китай, Дуан Джифу – Китай, Ли Хао – Китай, Рикардо Маурицио Роа – Колумбия, Арвадас Пакалнис – Литва , Владимирас Березньовас – Литва, Еизабета Крюговска – Полша, Станислав Ашмарин – Русия, Михаил Златковски – Русия, Александър Блатник – Сърбия, Саша Димитриевич – Сърбия, Ердоган Башол – Турция, Йеньо Далош – Унгария, Ласло Духополски – Унгария, Юрий Кособукин – Украйна, Ненад Остоич – Хърватия, Кеичи Макино – Япония, Юкийоши Токоро – Япония.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Каменната стълба има много тънкости, които само майстор може да ти покаже

Published

on

Когато имаш комбинацията от подпорна стена и каменни стъпала, които подхождат нагоре, добре е да са влезли в зида. Така структурата няма да мръдне никога. Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев обучава група от участници в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се реализира в музей „Етър“, съвместно със сдружение Мещра.

Градежът, който се прави, е изцяло от природни материали. Николай Великов търси подходящи камъни, които да помогнат за изграждането на подпорната стена и на стълбата. Тъй като образователната програма се реализира на територията на „Етър“, течащата през музея река Сивек подпомага начинанието.

Камъните обаче трябва да не са изгладени от водата, за да не се хлъзгат – това е едно от нещата, които Николай Великов научава от майстор Христо Тоцев.

Николай е от Горна Оряховица и е юрист. Образователната програма го привлича с възможността да усвои знания и умения, които да използва в закупен преди време имот. Досега строителството там е съвременно, споделя той, но е убеден, че това ще се промени с участието му в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

И Маргарита Георгиева от Плевен има намерение да реализира на практика знанието, което ще придобие от участието си в програмата. Включва се за първа година.

„Какво ме водеше към решението да се включа в програмата? Притежаваме стари къщи и се оказва, че много неща човек трябва да си ги свърши сам. Няма строители, на които да разчита, когато става въпрос за традиционни техники от миналото. Привличат ме и Балкана, и прекрасното място „Етър“. Съзнавам, че е амбициозна да казвам, че ще участвам във възстановяването на старите постройки и градежи, но другото е да бъдат оставени да рухнат. Мисля, че никой не иска да бъде свързван с такова неща. Съпругът ми има къща от своя прадядо. В нея човек се чувства много по-добре отколкото в много съвременни постройки.“

Маргарита Георгиева е изпробвала да направи градеж, като този, на който се обучава заедно с други участници в образователната програма. Съзнава, че засега е „на първо стъпало“ (в начален етап от обучителния процес), но е убедена, че времето, прекарано в музей „Етър“ ще помогне за усвояване на нови практически умения.

И строителството е игра, щом участват деца! Симона Герчева е най-малкият участник в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, която музей „Етър” и сдружение Мещра реализираха на 7, 8 и 9 август.

Шестгодишното момиченце е от София и се обучава в детския модул от програмата, докато родителите й са в една от групите за възрастни.

Не е трудно да се ориентира човек къде в музея децата се учат на традиционно строителство. Поведението на малчуганите е непринудено, а играта се превръща във важно средство за получаване на знания и умения.

Разбира се на Симона на първо място й допада, че има други деца. Никой не ги ограничава, затова спокойно тъпчат с крака сместа от глина, вода и слама, ровят с ръце из нея и не мислят за изцапани дрехи. Течащата наблизо рекичка с чиста вода дава възможност, ако някой се пооплеска повече, да се измие.

Игнат Ченчев е от Варна и обича физическия труд. Решението да дойде с родителите си в музей „Етър” взема с помощта на баба си, която му разказва, че тук има много възможности да се научи да прави различни неща с ръцете си. Игнат споделя, че обича физическия труд. Дядо му има железарска работилница, където детето изработва някои от своите играчки.

Игнат Ченчев смята да заснеме клип, за да покаже на дядо си как се справя по време на образователната програма.

Магдалена Каменова е от София и активно участва в подготовката на сместа за кирпич, от който да бъдат изработени тухлите. Включва се с останалите деца в осигуряване на материалите за плет, а през втория ден от програмата за първи път тъче на стан.

Калина Аладжова е родена в Люксенбург. За две години живее с родителите и брат си, също участник в програмата, в Благоевград, но казва, че отново ще се върнат в Люксенбург. Калина смята, че това ще се случи, за да не забравят децата френски език. Тя също тъче на стан в Музейния детски център в „Етър”, участва в плетенето на плет и в изработването на глинени тухли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„В света на Старопланинската архитектура“

Успешно пето издание на образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

Published

on

Отлична организация, полезно обучение с практическа насоченост и добре подбрана теоретична част. Това е оценката на участниците в петото издание на образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

В рамките на три дни – 7, 8 и 9 август, хора с интерес към традиционните техники на градеж създаваха конструкции от камък, глина, дърво и друга растителност.

Участниците бяха разделени на групи, всяка от които се включи в изграждането на каменна подпорна стена със стълби, в направата на дървени сглобки и на мазилка от естествени материали. Програмата включваше лекционни модули, посветени на старата архитектура, а участниците имаха възможност да се запознаят със стари къщи, плевня и воденица в село Потока и габровския квартал Етъра.

През 2020 година бе реализиран и специален модул, в който се обучаваха деца на родители, участващи в програмата. Малчуганите се обучаваха как се плете плет и как се подготвят материалите за него, създадоха от дърво къщички за птици и домове за домашни любимци, изработиха калъпи и направиха малки кирпичени тухли в тях.

През 2020 година участниците в образователната програма бяха тридесет и един, от които осем деца. Създатели на „В света на старопланинската архитектура“ са Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Регионален етнографски музей на открито „Етър“.

От 2017 г. като партньор участва Камара на архитектите в България (КАБ). Тази година е юбилейното пето издание на програмата. Към основните спонсори се присъединяват КАБ – Регионална колегия, гр. Габрово и фирма „Рьофикс“ – България.

*Снимки: РЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица