Свържи се с нас

Любопитно

Баба Цоцолана повежда патиланци на трети патилански поход в неделя

Около 100 деца тръгват на поход на 4 юни по екопътеката от Етъра до Соколския манастир над Габрово.

Published

on

снимка: Клуб на Будителите – Габрово

Баба Цоцолана повежда патиланци на трети патилански поход в неделя. Инициативата е на Клуба на будителите в Габрово и бе реализирана две години подред с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Габрово. Третият поход отговаря на желанието на децата и техните родители и е изцяло доброволческа.

Най-новото читалище на Габрово „Будителите 2017“ и партньорите Природен парк „Българка“, Детска градина „Явор“, ИМКА Габрово, Сдружение „Мечти и и отбори“ са обединили усилия за да създадат организация и да подарят един незабравим ден на габровските семействата по повод Деня на детето.

снимка: Клуб на Будителите – Габрово

На поляната пред Соколския манастир веригата за бързо хранене „Еж и Беж“ ще донесе на изморените патиланци парче пица. От ИМКА-Габрово и РА „Елмазови“ ще добавят нещо сладко – кроасан и плодове.

Доброволците на младежките организации, сред които и гости от Германия са измислили страхотни игри и състезания, в които ще могат да се включат всички. Ще има и предизвикателства за родителите.

Северноцентралното държавно предприятие – Габрово осигурява безплатен транспорт, за тези които не разполагат с личен. Автобусът ще тръгне в 10 часа от площад „Възраждане“ и обратно в 15.00 часа от Соколския манастир.

Децата трябва да си носят шишенче за да си налеят планинска вода и да се облекат подходящо за планината и евентуални валежи.

Походът е за най-непослушните и послушни патиланци. Той се провежда в почивните дни, за да могат да участват баби, майки и татковци, каки и батковци. Поканата на организаторите звучи така:
„Патиланци разни, големи и малки, от града и от селата, могат да дойдат с приятели, с учители и родители. Стига възрастните да не мрънкат, да не пъшкат и да издържат на ходене и игра.

Баба Цоцолана ще чака точно в 10.30 часа в началото на екопътеката, която започва преди с. Чарково – над Етъра“.

снимка: Клуб на Будителите – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Ятаганът на Цанко Дюстабанов и каракулакът на Ильо Петков в изложба

„…Пък каквото сабя покаже“

Published

on

Ятаганът на войводата Цанко Дюстабанов и каракулакът на четника Ильо Петков са представени в изложба от оръжия на над 40 борци за свобода. Двете културни ценности са част от фонда на Регионален исторически музей – Габрово.

каракулакът на Ильо Петков

Изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ е представена в РИМ – Шумен и в нея могат да се видят сабите, камите и други хладни оръжия, принадлежали на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Георги Раковски, Захарий Стоянов, Панайот Хитов, Филип Тотю, Велчо Атанасов-Джамджията, Цанко Дюстабанов и други борци за свободата на България.


Ятаганът на Цанко Дюстабанов

Изложеното оръжие е от колекциите на културни институции от цялата страна – Национален военноисторически музей – София, регионалните исторически музеи във Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Плевен, Сливен, Враца, Варна, Търговище, Смолян и Шумен, историческите музеи в Панагюрище, Дряново, Елена, Батак, Лом и Севлиево, както и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

Публиката може да разгледа изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ до 30 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Работилничката на Баба Марта отвори врати в Старото школо (галерия от снимки)

Published

on

снимка: Община Трявна

„Работилничката на Баба Марта“, инициатива на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, отвори врати.

снимка: Община Трявна

Деца от първи, втори и трети клас от ОУ „Проф. Пенчо Николов Райков“ гостуваха в музей „Старото школо“ и изработиха красиви мартенички, които ще бъдат включени в изложба.

снимка: Община Трявна

Децата бяха посрещнати от директора на Специализирания музей Юлия Нинова и служители на музея.

снимка: Община Трявна

Уредникът Даниела Дабкова разказа на децата интересни предания за Баба Марта и мартениците.

снимка: Община Трявна

С кратка презентация на малчуганите бяха дадени идеи за различни модели мартенички, които могат да изработят.

снимка: Община Трявна

След това се пристъпи към най-забавната част – изработване на мартеници, с помощта на домакините и преподаватели от основното училище.

снимка: Община Трявна

Материалите бяха осигурени от куриерска фирма. Бригита Ненова, управител на офиса в Трявна, също помагаше на децата при изработването на мартеничките.

снимка: Община Трявна

Накрая всяко дете постави своето красиво творение на табло, което ще краси чардака на Школото през месец март.

снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна
снимка: Община Трявна

Работилничката на Баба Марта продължава и през следващите дни с ученици от СУ „Петко Рачев Славейков“ и деца от ДГ “Светлина” и ДГ „Калина“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Асен Блатечки, Калин Врачански, Маца, Неве и Стефан Иванов на сцена в Севлиево

Published

on

Най-новата романтична комедия Горещо“, с участието на Асен Блатечки, Калин Врачански, Милена Маркова – Маца, Невена Бозукова – Неве и Стефан Иванов гостува в Севлиево на 16 март от 19.00 часа в Дом на културата „Мара Белчева“.

Едва ли има някой, който не е чувал за феромоните и притегателната им любовна сила, но героите в горещата комедия на Жозиан Баласко се оказват изцяло подвластни на непреодолимото им въздействие.

Силно контрастните персонажи са неустоимо привлекателни, защото всичко е въпрос на химия!

Сюжетът на комедията „Горещо“ е заплетен и интригуващ – проследява, абсурдните до реалност, връзки между героите, които са заклещени в ограниченото пространство на един парижки апартамент, който се превръща в бойно поле на безкрайни любовни разминавания и недоразумения.

Склонни към буйни излияния, те са като деца: плачат, смеят се, крещят, преструват се и лъжат с привидна лекота.

Изключително любопитен е фонът, на който се разиграват драматично – комедийните действия – всички картини, част от декора или преплетени в сюжета на представлението, са нарисувани лично от актрисата Милена Маркова.

Заповядайте! Очаква ви много смях и добро настроение!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица