Свържи се с нас

Култура

Изложбата „Да спечелиш с майсторлък“ ще бъде открита в ЕМО „Етър“

Майсторска надпревара, 1981 година

Изложбата „Да спечелиш с майсторлък“ ще бъде открита в ЕМО „Етър“ на 18 май от 12:00 часа. Представени са над 150 експоната, свързани с провеждането на майсторските надпревари през годините.

Етнографски музей на открито „Етър“ е утвърдена институция, която проучва, изследва и представя съвременни майстори, носители на старите занаятчийски традиции. Всяка година в музея майстори от различни занаяти мерят сили, умения и талант в няколкодневна майсторска надпревара в предварително определен занаят. Събитие от такъв характер се провежда само в ЕМО „Етър“ и е уникално не само за България, но и за европейските музеи под открито небе.

Началото на майсторските надпревари е през 1981 година във връзка с честване на 1300-годишнината на българската държава. Провежда се между майстори по дървостругарство от Габрово.

Майсторска надпревара, 1982 година

От 1982 година до 1989 година майсторските надпревари се провеждат съвместно със Задруга на майсторите на народни и художествени занаяти.

През 1982, 1983 и 1984 година в благородна надпревара се представят бакърджии от страната. През 1985 и 1986 година са ножарите, а през 1989 година – майсторите-ковачи. От 1989 година до 2003 година музеят е организатор на една майсторска надпревара – през 1994 година, посветена на 30 години от откриването на първия музей на открито в България.

Майсторска надпревара, 1983 година

Международният панаир на традиционните занаяти, който се организира от 2003 година от Министерство на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър“ възроди традицията за провеждане на майсторски надпревари, в които участват 96 майстори от България, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и Холандия.

Майсторска надпревара, 2003 година

За участие в надпреварите се срещат майстори от различни поколения, за които състезанието остава на заден план. За тях музеят е мястото за размяна на мисли, идеи, умения, които стимулират творческата им активност, дават им увереност и самочувствие.

Изложбата „Да спечелиш с майсторлък“ запознава посетителите на „Етър“-а с регионалните и национални особености на традиционната и съвременна занаятчийска култура.

Майсторска надпревара, 2015 година

Автори на изложбата са Величка Илиева, главен уредник на ЕМО „Етър“ и Росица Бинева, уредник отдел „Занаяти“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Дружеството на троянските художници гостува в Севлиево

На 14 ноември, четвъртък, от 17.30 часа в градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево ще бъде открита изложба на Дружеството на троянските художници. Това е представителната изложба на дружеството с богато многообразие от стилове.

Севлиевци и гостите на града ще могат да се насладят на произведения в от живопис, пластика, керамика и иконопис, създадени от ръцете на творците от Троян.

снимка: Община Севлиево

Посетителите на художествената галерия ще могат да разгледат творби на известните керамици и живописци от Троян като Цветан Донковски, Цвятко Дочев и Енчо Ганковски.

Дружеството на троянските художници е сред най-известните у нас. Експозицията с произведенията им ще остане в галерията до средата на декември, когато пък ще бъде открита коледната изложба на севлиевските художници и приложници.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Балканската музика“ на Николина Чакърдъкова пристига в Севлиево

Любимата на хиляди българи фолклорна певица Николина Чакърдъкова ще изнесе концерт-спектакъл „Балканската музика“ в Севлиево. Следващата сряда, 13 ноември, тя ще огласи с песните си Дома на културата „Мара Белчева“.

Народната певица е подготвила за феновете си изпълнения с най-обичаните български народни песни. Всички те ще бъдат изпълнени под ръководството на диригента Левон Манукян.

снимка: Община Севлиево

В спектакъла ще се включат танцьорите и актьорите от трупата на Николина Чакърдъкова, а сценарият за представлението е подготвен от Юлия Манукян.

Организатори на събитието са „Импресарио Иванов Мюзик“ с любезното съдействие на Община Севлиево.

„Очакваме ви в сряда, 13 ноември, от 18.00 часа в Дома на културата „Мара Белчева“. Билети се продават на касата на културния дом, а справки можете да направите на телефон: 0675/3 27 29.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Златните славеи“ от ДГ“Мечо Пух“ – отново на върха

Първо място за квинтет „Мечо Пух“, в състав Сияна Христова, Йоана Пашова, Теодора Събева, Адел Митрофанова и Кремена Добрева, и второ място за квартет „Мечо Пух“ – Адел Митрофанова, Теодора Събева, Габриела и Боян Борисови.

снимка: ДГ „Мечо Пух“ – Габрово

Така приключи ХІІ-то издание на Регионалния музикално-фолклорен конкурс „Златен славей“ за децата от ДГ „Мечо Пух“. Талант, неуморен труд и любов към „всичко българско и родно“ – това може накратко да се каже за малките палавници, които не престават да ни радват с огромни успехи във всички фолклорни конкурси и фестивали всяка година.

снимка: ДГ „Мечо Пух“ – Габрово

„Поклон пред вас, талантливи български деца! Поклон пред вас, отдадени на професията преподаватели! Поклон пред вас, родители, които възпитавате истински българи! Заради вас е жив българският дух, заради вас ще я има „държавата на духа“/Дм.Лихачов/.

снимка: ДГ „Мечо Пух“ – Габрово
снимка: ДГ „Мечо Пух“ – Габрово

Защото духовното и фолклорно богатство на България, създавано с векове, трябва да пребъде!“, сподели след поредния успех на малчуганите директорът на ДГ „Мечо Пух“ г-жа Силвия Митрофанова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица