Новини, Общество|17.05.2017 11:55

Кметът тържествено издигна знамето на Габрово за Празника

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Община Габрово

Днес, 17 май, Габрово за 157-ми път чества своя Празник. Точно в 10.00 часа пред сградата на Община Габрово на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“,  кметът Таня Христова издигна тържествено знамето на града.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На събитието присъстваха Председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева, депутатът Николай Сираков, областният управител Невена Петкова, зам. кметовете на Габрово Николай Меразчиев и Нела Рачевиц, общински съветници от левицата и управляващите, ръководители на културни институции и граждани.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

И тази година празненствата по случай деня на града ще продължат през целия ден. Празничната програма започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за благополучие.

снимка: Областна администрация – Габрово

Преди 157 години, през май 1860 г., селището Габрово е провъзгласено за град. Изворите за това историческо събитие дължим на поп Неофит Соколски, който го е отбелязъл като приписка в църковния сборник „Пролог за юни, юли и август“. Самото селище е възникнало не по-късно от ХІІ век.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По традиция в Деня на Габрово, 17 май, се провежда Тържествената сесия на Общински съвет –  Габрово, която тази година ще се състои от 17.30 часа в двора на Национална Априловска гимназия, а при лошо време – в зала „Възраждане“.  По време на тържественото заседание ще бъдат обявени новите носители на официалните отличия на Община Габрово.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

През деня Оркестър „Габрово“ ще поздрави всички габровци и гости на града на откритата сцена на ул. „Радецка“. Празничната програма ще завърши с две театрални постановки.

От 18.00 часа в ДТ „Рачо Стоянов“ ще бъде представен спектакълът „Сънища и мечти“ по Ал. Островски на германския театър „Руска сцена“.

В 20.00 часа ще имате възможност да се насладите на „Семеен албум“ в Дом на културата „Емануил Манолов“. Постановка на Младежкия театър „Николай Бинев”, в която участват Герасим Георгиев – Геро, Владимир Пенев, а режисьор е Малин Кръстев.

Двете постановки са част от Десетия юбилеен фестивал на комедийния спектакъл Габрово 2017. Билети за тях, както и за останалите спектакли от фестивала, може да купите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“. За представленията, които ще се играят в Дома на културата билети могат да се закупят в самия ден преди представлението.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар