Свържи се с нас

Новини

Международен ден за възпоменание на жертвите от СПИН

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 15 май 2017г. се отбелязва трети етап от Национална АНТИСПИН кампания и е Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Денят е повод да си напомним, че трябва да се обичаме разумно. Да не забравяме, че така предпазваме не само себе си, но и човека когото обичаме.

Как се предава?
HIV е изолиран от различни телесни течности на болните – кръв, кръвни продукти, семенна течност, сълзи, слюнка, пот и др. Предаването на инфекцията е доказана само по три пътя:
– при полов контакт в 80% (хомосексуален или хетеросексуален);
– при преливане на кръв, кръвни продукти, присаждане на органи или използване на общи венозни игли от болните наркомани;
– от болната майка на новороденото в 50-60% (чрез плацентата, по време на раждането или с кърмата).

Винаги ли ХИВ-инфекцията е фатална?
Не е задължително. Без лечение ХИВ-инфекцията почти винаги води до СПИН, което почти неминуемо довежда до смърт. Днес обаче съществуват методи на лечение, които забавят развитието на ХИВ-инфекцията и позволяват хора, инфектирани с вируса, да живеят здрави и продуктивни в продължение на много години.

Как да разберем дали сме носители на ХИВ?
Най-сигурният начин да разберете дали сте заразени, е да си направите тест за ХИВ, който в България се извършва в кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), които се намират най-често в Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Как да се защитим?
Профилактиката включва:
-Използване на ПРЕЗЕРВАТИВ при всички полови контакти;
-Контрол за заразеност от HIV-инфекция на всички кръвни продукти, органи за присаждане, дарена сперма за оплождане и майчина мляко;
-Контрол за използването на индивидуални спринцовки и игли и ефикасна дезинфекция на всички инструменти, които могат да бъдат преносители на вируса;
-Обучение на порастващите по проблемите на сексуалното общуване.

Има ли лечение?
Понастоящем сигурни медикаменти за лечение на СПИН не съществуват.
Усилено продължават изследванията на специалисти за създаването на ваксина срещу СПИН. Резултатите, засега, не са обнадеждаващи, защото вирусът на болестта е много изменчив.

Плануваните дейности от дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ-Габрово, по повод трети етап от Национална АНТИСПИН кампания под мотото: „Ангажираност, образование, сила“ е:
1. Презентация и прожекция на филм в НАГ и ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово с ученици от деветите класове.
2. Кампания, съвместно с неправителствени организации, в централна градска част-Габрово, по време на която ще се раздават информационни материали.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица