Свържи се с нас

Новини

Иванка Баева: С новите областни управляващите бързат да кадруват!

Published

on

Ивелина Петрова и Иванка Баева, снимка: Областна администрация – Габрово

На 10 май беше проведено първото заседание на Министерски съвет. Целта му беше да сменят абсолютно всички областни управители в страната, назначени от служебното правителство. Това действие води до извода, че управляващите бързат. Бързат да кадруват! Това заяви за „Габрово Нюз“ доскорошният областен управител на Габрово Иванка Баева.

„Когато встъпих в длъжност казах, че нито ще уволнявам от работа, нито да назначавам. Спазих това мое обещание. Но сега ми се струва, че ще започне чистка. Затова се бърза с назначаването на новите областни управители“, коментира Иванка Баева.

Според нея тази чистка няма да подмине Областна администрация – Габрово. „Дано не се окажа лош пророк, но ми се струва, че уволненията ще започнат, ако не от следващата седмица, то от следващия месец“, добави тя.

От думите й стана ясно, че в работата си като областен никога не се е ръководила от политически убеждения или пристрастия, показвайки надпартийнност.

„Показах, че няма да кадрувам и ще работя надпартийно, което и направих. Политическите назначения, които се правят в момента, няма да бъдат за доброто на област Габрово. Правят се по-скоро, за да се изпълняват партийни поръчения“, допълни Иванка Баева.

Тя счита, че не следва да се правят такива назначения, тъй като никой не отчита свършеното дотук и това, което може да бъде направено.

Според нея притеснителен и плашещ е фактът, че много от новите областни управители имат полицейско минало, което я навежда на мисълта, че може би по този начин се прави опит България да се превърне в „полицейска държава“.

Баева вече се е срещнала и разговаряла с новоназначения областен управител Невена Петкова. В разговора са били представени насъщните проблеми, стоящи на дневен ред за решаване, текущата административна дейност и предстоящите инициативи. Уточнено е било символичното предаване на властта, което ще бъде направено в понеделник, 15 май.

От разговора между двете станало ясно, че нито една инициатива на Иванка Баева няма да бъде продължена от новия областен напред във времето.

„Невена Петкова не изрази никакво становище по отношение на инициативите. За съжаление не се получи никакъв диалог, във връзка с тях. Мисля, че поради партийната принадлежност и назначение едва ли ще бъде разрешено случването на тези идеи, защото те са започнати от нас, назначените от служебното правителство. Независимо, че ние нямаме партийна принадлежност“, коментира с огорчение още Баева.

По-рано днес пред журналисти Иванка Баева и нейният заместник Ивелина Петрова представиха постиженията и свършеното от тях през мандата в Областната управа.

„Като Областен управител на Габрово, за трите месеца работа, се ръководех единствено от целта, за която бях назначена – да организирам провеждането на честни и прозрачни избори, което смятам, че беше постигнато в нашата област“, подчерта бившият губернатор.

Тя акцентира върху инициативата, посветена на борбата с употребата на наркотици, реализирана в училища от всички общини на област Габрово. Последната такава среща, на която също е поканена Невена Петкова, ще се реализира на 16 май от 17.30 ч. в Заседателната зала на Областна администрация.

Пред медиите Ивелина Петрова сподели, че тя заедно с г-жа Баева се чувстват като представители на новото поколение политици, с морал и чест, за които политиката няма корпоративни цели. „Ръководството на Областна администрация не е било ръководено от партийни повели и поръчки. Имахме възможността да работим без никакви партийни наставления“, каза тя.

В администрацията хората не трябва да се делят на „леви“ или „десни“, а на експерти, с необходимото образование и квалификация, счита заместник – областният Ивелина Петрова.

„Областните администрации работят на високи обороти, не на партиен принцип, а на експертен. Не може да се окачествява един ритъм като успешен, а друг не, само защото ръководството не е излъчено от определена партия.

Областна администрация – Габрово показа, че и по време на служебен кабинет работи на високи обороти, с висока ефективност и видими резултати, които достигат до хората. Желая още по-видими резултати за в бъдеще!

За да ги има обаче, властта не трябва просто да преминава от едни ръце в други, а от една глава от друга! Честността е най-добрата политика!“, коментира в заключение Ивелина Петрова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

4 коментара

4 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Как се работи с бормашина?

Published

on

Доста хора се занимават с груби до довършителни ремонти дейности и то всекидневно.

Това поражда нуждата от наличието на широк спектър от инструменти, които да са винаги там на рафта за нас, готови да ни “съдействат” за всеки един появил се технически казус.

Бормашината е уредът, без който започването и завършването на конкретен вид ремонт не биха били възможни. Той е изключително полезен, като се използва главно за пробиването на дупки в стената. Ако нямате функционална машина като тази, опитите Ви да постигнете отлични ремонти резултати ще са безнадеждни, затова по-добре си я осигурете и към всяка една задача с професионализъм подходете.

Как се работи с бормашина?
Работата със съвременните бормашини може и да е приятна. Не е казано, че грубите ремонтни дейности трябва да се асоциират с само с прах, мръсотия, пот на челото и купища строителни отпадъци за изхвърляне. Качеството свредел е ключов елемент, без който пробиването няма да бъде ефективно. След като сме се уверили в ефективността на всеки един компонент, трябва да запомним и някои хитрини по време на работата с машината:

 • Избор на подходящ свредел за метал, дърво, стъкло и бетон;
 • При пробиване на хлъзгави повърхности, е добре да отбележите център с помощта на чук;
 • За да си осигурите оптимално пробиване, трябва да се погрижите за правилното поставяне на свредела;
 • Коректно регулиране на оборотите;
 • Изберете свредел, който е изработен от материал, който е с по-голяма твърдост от повърхността, в която ще се правят дупки и отвори и др.

Погрижете се за изпипването на всеки един детайл и нека работата Ви спори.

Какви видове има?
Видовете бормашини днес са най-разнообразни. Със сигурност ще успеете да намерите оптималното решение, което да е напълно съобразено с конкретните Ви нужди и цели. Модерните уреди от този вид могат да се открият в следните разновидности:

 • Акумулаторни;
 • Ударни;
 • Настолни;
 • Ръчни;
 • Двускоростни;
 • Мини;
 • Пневматични;
 • Магнитни;
 • Дрелки;
 • Колонни.

Бормашините могат да се използва и без удар (само с въртене), също както и да се поставят на специални стойки при професионалното използване. Доверете се на водещи марки в областта, също както и се замислете за покупката не цели комплекти, които ще улеснят работата Ви още повече.

Откъде да си купя?
В онлайн магазин Мегахоум е място, където ниските цени са постоянни и реални, а разнообразието винаги голямо. Открийте нови перспективи в строителен план и съчетайте полезното с приятното, купувайки всичко необходимо за майстора, включително и бормашини.

Зареди още

Новини

Зов за помощ, нужна е кръв от рядко срещана група

Published

on

Търси се кръв за Иванка Иванова, която е в отделението по „Хирургия“ на габровската болница и се налага да ѝ бъде прелята кръв, от рядко срещаната кръвна група А-(отрицателно).

Можете да се обръщате за повече информация на тел.: +359 888 323 016.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи в Кръвния център към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, като посочи името на пациента.

Зареди още

Новини

Елена Йончева: Вървим към изграждането на общата европейска отбрана

Published

on

Европейският парламент направи още една крачка към изграждането на общата европейска отбрана, коментира Елена Йончева, член на групата на социалистите и демократите. Във вторник евродепутатите приеха доклад за прилагането и управлението на Постоянното структурирано сътрудничество (ПСС). Докладчик от името на социалистите и демократите по него е Елена Йончева. 

Нито една държава-членка не може да се справи сама с разностранните заплахи в сферите на сигурността и отбраната, пред които ЕС е изправен днес. Поради това е необходимо да бъде изградена система за ефективно и стратегически обосновано общо използване на ресурсите за отбрана на съюза.

С доклада не се настоява за увеличаване на разходите на държавите-членки. Напротив – постоянното структурирано сътрудничество ще предостави допълнителни средства за стимулиране и повишаване на отбранителните способности на съюза. Европейският отбранителен фонд на стойност 5.5 млрд. евро годишно ще насърчи развитието на иновативната и конкурентна промишлена база на отбранителната индустрия и ще допринесе за стратегическата автономност на ЕС. 

Българските фирми ще имат възможност да извлекат преки ползи от двете програми във фонда. Като привличат финанси към одобрени проекти, те ще могат да подобрят дейността си, както и да увеличат производствената си база. Компаниите ще могат да участват на равнопоставени начала с едни от най-големите европейски оръжейни концерни в научно-изследователската и развойна дейност. Всичко това ще повиши конкурентоспособността на този отрасъл.

Фондът има две основни направления – научно-изследователска дейност и разработване и придобиване. По първото направление компаниите имат достъп до безвъзмездни средства за съвместни изследвания в областта на новаторските отбранителни технологии и продукти, изцяло и пряко предоставени от бюджета на ЕС. Второто направление насърчава сътрудничеството между държавите-членки при съвместното разработване и придобиване на отбранителна техника и технологии чрез съфинансиране от бюджета на ЕС. 

Не на последно място – в доклада се отчита, че пандемията от COVID-19 показа, че съюзът не разполага с достатъчни правомощия в областта на здравеопазването, и трябва да бъдат създадени и приложени общи планове за управлението на извънредната ситуация в общественото здравеопазване.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица