Свържи се с нас

Новини

Иванка Баева: С новите областни управляващите бързат да кадруват!

Published

on

Ивелина Петрова и Иванка Баева, снимка: Областна администрация – Габрово

На 10 май беше проведено първото заседание на Министерски съвет. Целта му беше да сменят абсолютно всички областни управители в страната, назначени от служебното правителство. Това действие води до извода, че управляващите бързат. Бързат да кадруват! Това заяви за „Габрово Нюз“ доскорошният областен управител на Габрово Иванка Баева.

„Когато встъпих в длъжност казах, че нито ще уволнявам от работа, нито да назначавам. Спазих това мое обещание. Но сега ми се струва, че ще започне чистка. Затова се бърза с назначаването на новите областни управители“, коментира Иванка Баева.

Според нея тази чистка няма да подмине Областна администрация – Габрово. „Дано не се окажа лош пророк, но ми се струва, че уволненията ще започнат, ако не от следващата седмица, то от следващия месец“, добави тя.

От думите й стана ясно, че в работата си като областен никога не се е ръководила от политически убеждения или пристрастия, показвайки надпартийнност.

„Показах, че няма да кадрувам и ще работя надпартийно, което и направих. Политическите назначения, които се правят в момента, няма да бъдат за доброто на област Габрово. Правят се по-скоро, за да се изпълняват партийни поръчения“, допълни Иванка Баева.

Тя счита, че не следва да се правят такива назначения, тъй като никой не отчита свършеното дотук и това, което може да бъде направено.

Според нея притеснителен и плашещ е фактът, че много от новите областни управители имат полицейско минало, което я навежда на мисълта, че може би по този начин се прави опит България да се превърне в „полицейска държава“.

Баева вече се е срещнала и разговаряла с новоназначения областен управител Невена Петкова. В разговора са били представени насъщните проблеми, стоящи на дневен ред за решаване, текущата административна дейност и предстоящите инициативи. Уточнено е било символичното предаване на властта, което ще бъде направено в понеделник, 15 май.

От разговора между двете станало ясно, че нито една инициатива на Иванка Баева няма да бъде продължена от новия областен напред във времето.

„Невена Петкова не изрази никакво становище по отношение на инициативите. За съжаление не се получи никакъв диалог, във връзка с тях. Мисля, че поради партийната принадлежност и назначение едва ли ще бъде разрешено случването на тези идеи, защото те са започнати от нас, назначените от служебното правителство. Независимо, че ние нямаме партийна принадлежност“, коментира с огорчение още Баева.

По-рано днес пред журналисти Иванка Баева и нейният заместник Ивелина Петрова представиха постиженията и свършеното от тях през мандата в Областната управа.

„Като Областен управител на Габрово, за трите месеца работа, се ръководех единствено от целта, за която бях назначена – да организирам провеждането на честни и прозрачни избори, което смятам, че беше постигнато в нашата област“, подчерта бившият губернатор.

Тя акцентира върху инициативата, посветена на борбата с употребата на наркотици, реализирана в училища от всички общини на област Габрово. Последната такава среща, на която също е поканена Невена Петкова, ще се реализира на 16 май от 17.30 ч. в Заседателната зала на Областна администрация.

Пред медиите Ивелина Петрова сподели, че тя заедно с г-жа Баева се чувстват като представители на новото поколение политици, с морал и чест, за които политиката няма корпоративни цели. „Ръководството на Областна администрация не е било ръководено от партийни повели и поръчки. Имахме възможността да работим без никакви партийни наставления“, каза тя.

В администрацията хората не трябва да се делят на „леви“ или „десни“, а на експерти, с необходимото образование и квалификация, счита заместник – областният Ивелина Петрова.

„Областните администрации работят на високи обороти, не на партиен принцип, а на експертен. Не може да се окачествява един ритъм като успешен, а друг не, само защото ръководството не е излъчено от определена партия.

Областна администрация – Габрово показа, че и по време на служебен кабинет работи на високи обороти, с висока ефективност и видими резултати, които достигат до хората. Желая още по-видими резултати за в бъдеще!

За да ги има обаче, властта не трябва просто да преминава от едни ръце в други, а от една глава от друга! Честността е най-добрата политика!“, коментира в заключение Ивелина Петрова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

4 коментара

4 Comments

 1. Емо

  11.05.2017 at 17:31

  Брех че новина – едно предположение че някой евентуално ще уволнява е подходящо за заглавие и новина. якооо

 2. Нивен Питков

  11.05.2017 at 17:43

  Браво на Баева! Казала го е точно и на място. Аман от калинки и
  парашутистки, които не знаят къде се намират. Искаме ред и сигурност, но
  не и полицейщина и полицейска държава. Комунизма свърши бате.

 3. Nadejda

  12.05.2017 at 12:02

  Жалко, много жалко звучат бившите областни уравителки… Очакванията ми, особено от Баева, не се оправдаха….. Звучат отчайващо…И колко злоба…, ама то никога не е късно да станеш за резил…

  • Мдаа

   12.05.2017 at 16:20

   Ти по добре мълчи че изглеждаш по умна! Видя ли новата замесничка на парашутистката Невена Петкова? Стайлингът и е доста ретро, а излъчването като на градинска лейка

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Няма нови случаи на коронавирус за последните 24 часа

Published

on

Няма нови регистрирани случаи на коронавирус в Габровска област през последното денонощие, става ясно от данните на Министерството на здравеопазването.

От Регионалната здравна инспекция в Габрово обобщиха, че от началото на пандемията досега има 135 установени с КОВИД – 19, като най-много в Севлиево, Габрово, Дряново и Трявна, съответно: 67, 60, 6 и 2.

Към днешна дата в Севлиево има 52 инфектирани, 40 от които на домашно лечение, а останалите 12 са хоспитализирани.

В севлиевската болница са настанени 9 пациенти, всички места в инфекциозното отделение за лечение на коронавирус са 10. Всички лежащо болни са севлиевци и са на възраст над 50 години.

В област Габрово към момента заразените с КОВИД – 19 са осемдесет и пет души, 17 от тях са настанени в болници, 48 са излекуваните от началото на пандемията, а двама са починали.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово с ценно дарение от фондация „Габровски 1904“

Published

on

Вчера, 3 август, Община Габрово получи ценно дарение от фондация „Габровски 1904“. Книгата, „Бележити хора и събития от габровския край“ на Илия Габровски в луксозно издание, бе връчена лично от внука на видния краевед – Георги Габровски.

Инициативата има за цел да популяризира делото на изследователя на габровското минало Илия Габровски и съвпада с отбелязването на 160-тата годишнина от обявяването на Габрово за град. Първите две книги ще бъдат предоставени на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и на отдел „Държавен архив“-Габрово.

Илия Иванов Габровски е роден на 14 август 1904 г. в Габрово, в семейството на опълченеца Иван Габровски. Ввсеотдаен учител и краевед, неуморен изследовател на габровското минало, повече от пет десетилетия обхожда всяко кътче от родния си край, разпитва хиляди хора, издирва и изследва стари архиви, църковни книги, надписи върху паметници, мостове и други постройки, търси произхода на географските и историческите названия, открива, записва и популяризира заслужилите личности и събитията, характеризиращи габровския дух.

Публикува над хиляда изследвания, повечето от които за неизвестни или малко известни факти от историята на родния край. Проследява родословия, публикува стотици песни, легенди и предания, пише историите на селища, църкви и училища.

Заради изключителните му заслуги към Габрово като изследовател и популяризатор на габровското минало, на 16 май 2002 г. посмъртно е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово.

Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Руски чайник е културна ценност за август в РИМ – Габрово

Published

on

Културна ценност за месец август на Регионален исторически музей – Габрово е руски чайник на 7-ма рота от 36-ти пехотен Орловски полк, взела решително участие в отбраната на Шипченския проход през август 1877 г.

По каква причина чайникът е останал в Габрово, можем само да предполагаме. Най-вероятно е предоставен на болниците в града, за да се приготвя традиционната напитка за ранените войници и офицери. Постъпил е в музея в края на 50-те години на ХХ в., от монахините на Девическия манастир “Свето Благовещение“ – Габрово.

Произведен преди повече от 143 години, днес той е реставриран и в отлично състояние. С представянето му пред публиката искаме да напомним за нелекия път, изминат от Орловския полк в състава на 9-та пехотна дивизия от VІІІ корпус от Полтава и Харков до Габрово и за „малките неща“, които стоплят войнишката душа.

На 3 юли 1877 г. Орловският полк влиза в Габрово и е включен в състава на Габровския отряд за овладяване на Шипченския проход. На 5 юли е извършена неуспешна атака и след оттеглянето на турците, на 7 юли проходът е зает от руските войни. На 8 август целият полк се съсредоточава на Шипченския проход, участва в легендарните боеве 9 – 12 август и в по-нататъшната отбрана почти до края на м. октомври.

Във фондовете на музея се съхраняват атрактивни културни ценности от времето на Освободителната руско-турска война 1877/1878 г. – въоръжение, униформи, награди, но целта ни е да покажем реликва, която ежедневно е била в употреба в руската армия.

И това е чайникът, в който се приготвя традиционната руска напитка, сгряваща ръцете и сърцето на обикновения войник. След уморителните преходи всеки от тях с нетърпение е очаквал миговете на почивка. С чаша черен руски чай в ръка, отпивайки от горещата течност, всеки „солдат“ си спомня в минутите на отдих за Родината, за своя дом, семейство, любими и близки хора.

Разсипването на чая е знак за кратка почивка, минути на спокойствие и мечти. Ароматът и топлината на руския чай поддържа бойния дух на защитниците на Шипченския проход през горещото лято на 1877 г. и сковаващия студ през зимата на същата година. Традицията да се пие чай в Русия е вековна, той се консумира ежедневно, навсякъде и по-всеки повод, през всички сезони на годината. Затова и в обоза на руските войски задължително присъстват масивните чайници.

Съхраненият в РИМ – Габрово полеви чайник е изработен от мед, с цилиндрична форма, капак и извита дръжка. На него е щампован надпис „VII р.“, а към тялото е прикрепен висок чучур, завършващ с капаче. Празен теглото му е над 6 кг, обемът е приблизително 9,5 л, т.е. за около 200- числения състав на ротата по 50 грама ободряваща напитка на войник.

Този наглед обикновен предмет от бита – чайник, но с огромни размери – полеви чайник, ни напомня, че и в малките неща – измерими с чаша чай, се крие духът на големите победи! Спазването на вековните традиции, дори по време на война, крепи морално войника по време на походи и битки.

Автор: Катя Гечева – гл. уредник, РИМ-Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица