Свържи се с нас

Новини

Положиха основен камък на архитектурния парк „Камъкът – вечен“

Родният град на майстор Колю Фичето – Дряново, стана за втори път организатор на среща на професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия

снимка: Община Дряново

За втора година Община Дряново, под патронажа на Камарата на строителите в България и в партньорство с Исторически музей, организира среща на Професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия. В срещата взеха участие абитуриентите на гимназиите от Габрово, Шумен, Велико Търново, Бургас и Плевен.

Събитието цели завършващите да бъдат посветени в традицията, да пазят и популяризират професията строител, която съчетава престиж, гордост и талант. Да имат самочувствие и увереност, че са избрали образование, което ги прави значими и нужни на обществото.

Родният град на великия български майстор избра за надслов на срещата мотото – „Достойни наследници на майстор Колю Фичето“.

Отлично организираната програма започна с презентация в Ритуална зала на Общината, на тема „Нов шанс за старите строителни материали камък, дърво, кирпич“. Една ретроспекция на строителните техники, прилагани от старите български майстори, урок за разпознаване на епохите в строителството на база материали и демонстрация на големите български постижения.

Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово отправи предизвикателство към младите хора, като обяви конкурс „Архитектурата на Възраждането – представи, идеи и мечти“, който ще им даде възможност за професионална изява.

С цел подкрепа на идеите им и по-успешна реализация Областен информационен център –Габрово им представи настоящите възможности за европейско финансиране и подкрепа.

снимка: Община Дряново

Непосредствено до архитектурния паметник – Мостът на Колю Фичето в Дряново, гостите на срещата, кметът на града и регионалният председател на камарата на строителите в България положиха основен камък за изграждането на архитектурен парк „Камъкът – вечен“.

Учениците поставиха в земята послание за поколенията и си обещаха, че ще се връщат тук през годините.

Най-впечатляваща за тях ще остане церемонията за посвещаване в майсторство. На нея те първо научиха как това се е случвало някога и как самият майстор Колю Фичето заслужава признанието за майстор-строител.

Лично кметът на Дряново инж.Мирослав Семов връчи на всеки завършващ майсторка престилка и дървено куфарче с инструменти, изографисано с лика на майстора-строител. Нямаше как гостите да не да не усетят атмосферата. Пред тях се издигаше паметникът на Колю Фичето, държащ в ръцете си, сътворената от него църква, а на площада очароваше с неповторимия си стил друга негова архитектурна творба – Лафчиевата къща, построена само от дърво, без нито един пирон.

Така Дряново прегърна мечтите на един випуск на строителните гимназии, даде им криле и вяра. България има нужда от техните ръце, умове и сърца. За да пребъде делото на големия майстор, който ни поръча: „Може да сте господари на всичко или роби на всички – от вас зависи. Ама по между си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове, да ви събират.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Боб, катък и сладкиш за кулинарния конкурс, обявен от музей „Етър“

През август лятото вече e към своя край. Но това е времето през което има голямо изобилие от плодове и зеленчуци, има богат избор на различни храни.

За голямата част от българското население август сега е време за почивка, но в миналото той е свързан с усилна земеделска работа, когато се прибира голяма част от реколтата, за да се осигури благополучие през следващите периоди на годината. Като правило храната през този месец е била предимно безмесна.

С това са съобразени и храните, допуснати до участие в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“, обявен от ЕМО „Етър“ по повод 55-та годишнина от неговото откриване.

Ето и предложенията, отбрани от журито, сред изпратените на електронна поща: d.hristov@etar.bg. до 15 август тази година.

Боб в гърне

Бърз сладкиш на баба със сладко от рози

Катък от овче мляко

Автор: Дамян Христов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Политическите сили в Севлиево не постигнаха съгласие за състава на ОИК

С консенсус избраха само председател на ОИК, местата ще нарежда Централната избирателна комисия

Във вторник, 20 август, в сградата на Община Севлиево се проведоха консултации за сформиране състава на Общинската избирателна комисия (ОИК) за провеждането на изборите за общински съветници и за кметове, които ще се състоят на 27 октомври 2019 г.

На срещата политическите партии постигнаха консенсус единствено за председателя на комисията, като предложението е ОИК да се оглави от Снежина Дянкова от политическа партия ГЕРБ.

При консултациите не бе постигнат консенсус за секретар на ОИК и за заместник-председатели на комисията. От Kоалиция „БСП за България“ настояха на секретарското място да бъде Соня Семова, но от партия ДПС предложиха Сабие Ходжева да продължи да бъде на този пост.

снимка: Община Севлиево

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов прикани двете политически сили да намерят консенсус за поста на секретар в ОИК, но това не се случи. При така създалата се ситуация изборът на секретар и на заместник-председатели на ОИК ще бъде решен от Централната избирателна комисия.

Общинската избирателна комисия в Севлиево ще се състои от 13 души, от които 4-ма са членове на ГЕРБ. Толкова ще бъдат и от коалиция „БСП за България“. По един член в ОИК ще имат партия ДПС, коалиция „Обединени патриоти“ и партия „Воля“. Коалиция „Демократична България – обединение“ също има право на един член в ОИК.

Така общият брой членове на ОИК става 12. Затова парламентарно представената партия с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член. В случая това ще е партия „Обединени патриоти“. Очаква се до 6 септември ЦИК да обяви назначенията в Общинската избирателна комисия в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тази вечер се откриват тържествата от Шипченската епопея

Днес, 21 август, с откриване на изложбата „Строителите на Паметника на свободата“ от 17.30 часа в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово, ще бъде дадено начало на тържествата, посветени на Шипченската епопея.

Изборът за това събитие не е случаен, защото именно през настоящата година, освен 142 години от епичните боеве, отбелязваме и 85 години от откриването на най – величествения монумент Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на Свободата.

снимка: Областна администрация – Габрово

Фотодокументалната изложба е по инициатива на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, а неин символичен домакин в Габрово е Художествената галерия „Христо Цокев“, със съдействието на Областната администрация.

22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник.

Други седем табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството.

Изложбата представя и оригинални скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, юбилейни монети и пощенски картички от фонда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

снимка: Областна администрация – Габрово

Откриването е тази вечер 17:30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“, където ще остане до 5 септември.

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областен управител на област Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

 

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица