Свържи се с нас

Новини

Положиха основен камък на архитектурния парк „Камъкът – вечен“

Родният град на майстор Колю Фичето – Дряново, стана за втори път организатор на среща на професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия

снимка: Община Дряново

За втора година Община Дряново, под патронажа на Камарата на строителите в България и в партньорство с Исторически музей, организира среща на Професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия. В срещата взеха участие абитуриентите на гимназиите от Габрово, Шумен, Велико Търново, Бургас и Плевен.

Събитието цели завършващите да бъдат посветени в традицията, да пазят и популяризират професията строител, която съчетава престиж, гордост и талант. Да имат самочувствие и увереност, че са избрали образование, което ги прави значими и нужни на обществото.

Родният град на великия български майстор избра за надслов на срещата мотото – „Достойни наследници на майстор Колю Фичето“.

Отлично организираната програма започна с презентация в Ритуална зала на Общината, на тема „Нов шанс за старите строителни материали камък, дърво, кирпич“. Една ретроспекция на строителните техники, прилагани от старите български майстори, урок за разпознаване на епохите в строителството на база материали и демонстрация на големите български постижения.

Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово отправи предизвикателство към младите хора, като обяви конкурс „Архитектурата на Възраждането – представи, идеи и мечти“, който ще им даде възможност за професионална изява.

С цел подкрепа на идеите им и по-успешна реализация Областен информационен център –Габрово им представи настоящите възможности за европейско финансиране и подкрепа.

снимка: Община Дряново

Непосредствено до архитектурния паметник – Мостът на Колю Фичето в Дряново, гостите на срещата, кметът на града и регионалният председател на камарата на строителите в България положиха основен камък за изграждането на архитектурен парк „Камъкът – вечен“.

Учениците поставиха в земята послание за поколенията и си обещаха, че ще се връщат тук през годините.

Най-впечатляваща за тях ще остане церемонията за посвещаване в майсторство. На нея те първо научиха как това се е случвало някога и как самият майстор Колю Фичето заслужава признанието за майстор-строител.

Лично кметът на Дряново инж.Мирослав Семов връчи на всеки завършващ майсторка престилка и дървено куфарче с инструменти, изографисано с лика на майстора-строител. Нямаше как гостите да не да не усетят атмосферата. Пред тях се издигаше паметникът на Колю Фичето, държащ в ръцете си, сътворената от него църква, а на площада очароваше с неповторимия си стил друга негова архитектурна творба – Лафчиевата къща, построена само от дърво, без нито един пирон.

Така Дряново прегърна мечтите на един випуск на строителните гимназии, даде им криле и вяра. България има нужда от техните ръце, умове и сърца. За да пребъде делото на големия майстор, който ни поръча: „Може да сте господари на всичко или роби на всички – от вас зависи. Ама по между си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове, да ви събират.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

В Габрово може да закупите живо коледно дръвче по Кампания „Посади надежда“

Всеки гражданин, който пожелае да се включи в благотворителна кампания за закупуване на живи елхи, под надслов „Посади надежда“ на Министерство на земеделието, храните и горите ще има възможност да го направи на 38 места в страната, сред които и в Габрово.

снимка: МЗХ

Кампанията се провежда за трети път, като тази година тя ще се реализира в партньорство с Фондация „Искам бебе“ и има за цел да се подпомогнат двойки с репродуктивни проблеми.

Продажбата на живи елхички ще продължи от 9 декември до навечерието на Коледните празници – 23 декември.

снимка: МЗХ

В Габрово живи коледни дръвчета ще се продават всеки делничен ден от 09.00 до 18.00 часа в двора на Държавното горско стопанство, ул. „Минзухар“ 1, които предоставят обикновен смърч.

По пет лева от продажбата на всяка елхичка ще бъде дарена за каузата. В рамките на кампанията Държавните горски предприятия ще предоставят над 10 000 елхички.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината в Дряново си върна обратно ПТГ „Димитър Крусев“

Община Дряново си върна владението обратно върху недвижимия имот на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“, предоставен на Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“ и г-н Николай Зайцев за несъстоялия се Колеж по биоземеделие. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

Вчера, 9 декември, комисия, назначена от кмета на Дряново Трифон Панчев и председателствана от неговия заместник Ангел Ангелов, придружавана от униформени служители за оказване на съдействие при изпълнение на заповедта и опазване на обществения ред са иззели имота.

снимка: Община Дряново

В имота попадат учебна работилница, складови помещения, гаражи, фоайе с топла връзка, учебна сграда с общежитие и 2 трафопоста.

Професионалната техническа гимназия „Димитър Крусев „е открита през юли 1959 година като промишлено училище по металообработване. След това става ПТУ по железопътен транспорт, а по-късно, по машиностроене и вагоностроене, техникум по транспорт и машиностроене и професионална техническа гимназия.

снимка: Община Дряново

От учебната 2014-2015 г. гимназията се влива в Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“, а сградата бе отдадена на Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“, където трябваше да се развива модерният колеж по биодинамично земеделие и да превърне Дряново в студентски град.

Три месеца, след откриването на Висшия колеж по биодинамика в Дряново през март тази година общински съветници поискаха разтрогване на договора, поради неплащане на наем и такса смет.

снимка: Община Дряново

Поне две години преди това колежът беше обявил прием на студенти, които щяха да получават дипломи от неправителствена организация в сферата на образованието, регистрирана в Англия.

В края на 2017-та година тогавашната кметска администрация на бившия кмет Мирослав Семов съобщи, че е постигнала споразумение за започване на процедура по акредитация на Дряновския колеж като Образователен център на Кросфийлд институт.

снимка: Община Дряново

Община Дряново е дала със срок десет години на Сдружението общинския имот през декември 2016 г. за целите на колежа, който така и не бе акредитиран. Първите две от тях са били гратисен период, но наемателите трябвало да правят подобрения в сградата за над 5 000 лева месечно с ДДС, за сметка на наема.

С кметска заповед Трифон Панчев, Община Дряново си върна владението върху недвижимия имот на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ от Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“ и Николай Зайцев, на който бе отдадена с договор.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нова порция от филмирани габровски шеги

На 12 декември, четвъртък, от 17.30 часа в Музея на хумора и сатирата ще се състои премиерата на „Зодия Габровец“ – нова порция от филмирани габровски шеги, компилация от по-непопулярни и съвременни анекдоти, описващи габровеца и неговата самоирония и днес.

Пестеливостта има място и в нашето съвремие и габровци го доказват. Публиката ще види 5 клипа, в които са представени 67 анекдота. В тях участват актьори от ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

снимка: Община Габрово

Реализацията на клиповете е на екипа на Box Vision и се осъществява с подкрепата на Програма Култура на Община Габрово и в партньорство с Музея на хумора и сатирата.

„Зодия Габровец“ е продължение на проекта „Габровските шеги – нов живот“, в резултат на който в края на миналата година бяха пресъздадени 47 от класическите габровски анекдоти, които след премиерата бяха публикувани в интернет.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица