Свържи се с нас

Новини

БСП-Габрово участва в честванията на първата социалистическа сбирка в България

Published

on

снимка: БСП – Габрово

126 години от първата социалистическа сбирка в България честваха в парка „Габровски” във Велико Търново, където преди повече от век се поставя началото на организираното ляво движение у нас.

Цветя пред паметника на Димитър Благоев и Никола Габровски поднесоха: народният представител Весела Лечева, председателят на Областния съвет на БСП- Габрово Николай Григоров, общинският председател на левицата в съседната област Кристина Сидорова, заместник-председателите на БСП в старата столица Христо Бижев и Димитър Чолаков, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов и неговата заместничка инж. Анастасия Вачева, и председателите на левицата в Горна Оряховица и Лясковец- Огнян Стоянов и Емилия Жилиева. Пред делото на първите социалисти у нас се поклониха също граждани и симпатизанти на БСП.

За силата и жилавостта на социалистическите идеи говори областният председател на БСП в Габрово Николай Григоров. Той оприличи създателите на социалистическото движение като „благородни рицари”, които са защитавали свободата и равенството.

снимка: БСП – Габрово

„В една изключително тежка политическа обстановка тогава, думите днес ще бледнеят пред делата и семената, които те посяха. Ние също сме задължени да сеем семената на социалистическата идея, защото трябва да си зададем въпроса дали това, срещу което те се бориха, не се връща с пълна сила- експлоатацията, разделението и омразата”, сподели Григоров.

Обръщението на Весела Лечева започна с поздравителен адрес от председателя на партията Корнелия Нинова. В него лидерът на социалистите подчертава, че денят е паметен, защото всички отдават дължимото към създателите на социалистическото движение в България. Нинова посочва още, че лявата идея е жива повече от век и прави всички социалисти единни във вярата си за изграждането на по-справедлив свят. С нейните думи се съгласи и Весела Лечева, която сподели, че днес всички си задават въпроса дали са актуални идеите и принципите на първоучителите и лявата идея.

„Днес ние си казваме, че техните принципи са по-актуални от всякога. Днес ние сме задължени, защото ни подкрепиха 1 милион избиратели и те очакват от нас да защитим правата на работещите и бедните, да дадем подкрепа на младите хора, на техните семейства и да осигурим по-достоен живот на възрастните хора. Днес трябва да застанем остро срещу огромната социална несправедливост, която доведе 35% от българите да живеят в нищета. Ние трябва да променим това, защото за България днес се говори, че съществува съвременното робство”, сподели Весела Лечева.

Историческата привилегия на великотърновските социалисти беше изтъкната от заместник-председателят на левицата в старата столица Христо Бижев. Той подчерта, че за всички е отговорност да пазят светините на зараждащия се социализъм.

„Историята поставя на висок пиедестал способните, почтените и успешните. Помни и тачи техните имена, издига им високи паметници като този зад нас. Същата тази история тежко наказва провалените, покрива ги с презрение и заличава имената им. Това трябва да е наш ориентир, защото пътят ни не е по измамните магистрали на Борисов, а по хълмовете на времето”, каза в словото си Христо Бижев.

снимка: БСП – Габрово

По време на честването се проведе и кампанията на младите социалисти – „Остани”. Тя има за цел да намали зейналата пропаст между младото и възрастното поколение в България, както и да призове младежите да останат в Родината. Този път няколко поколения се прегърнаха пред паметника на Никола Габровски и Димитър Благоев, показвайки, че са осъзнали най-важното от социалистическите идеи.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Военното окръжие в Габрово отбелязва 70 години

Published

on

В началото на месец септември Военното окръжие в Габрово ще отбележи 70 години от създаването си.

Благодарствено писмо за съвместната работа, плакет и албум „140 години Военни окръжия“ подари началникът на Военно окръжие – Габрово подполковник Кристиян Гранджан на кмета на Габрово Таня Христова и нейните заместници.

Те са посветени на честването. Точната дата е 1 септември 1950 г., а годишнината ще бъде отбелязана тогава и с поднасяне на цветя на Паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 година, пред Консултативна поликлиника.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Шампионска титла за Християн Стоянов

Маргарита Радева със сребро, бронз за Девора Аврамова

Published

on

Трима габровски лекоатлети завоюваха призови места от проведения на Националния стадион „Васил Левски“ шампионат за мъже и жени, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Световният шампион за хора с физически увреждания Християн Стоянов триумфира в традиционната си дисциплина 1500 метра.

При дамите на 3000 метра с препятствия Маргарита Радева от АК „Орловец 93“ спечели среброто. На 5000 метра габровска лекоатлетка Девора Аврамова, състезаваща се с екипа на „Берое“ (Стара Загора), спечели трето място.

Цялата статия за представянето на габровските атлети можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Режим на водата в още две габровски села

Published

on

Поради намаляване дебита на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване, със заповед на кмета на Община Габрово Таня Христова бе утвърдено режимно водоснабдяване на селата Междени и Узуните.

Водоснабдяване във високата част на Междени ще има на четни дати, а в ниската част на селото – на нечетни дати.

Режимът на Узуните е същият – вода ще има на четни дати във висока част на селото и на нечетни дати – в ниската част.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тераси, моторни превозни средства, пълнене на басейни и др. за посочените села.

В случай на задълбочаване на кризата, режимът ще бъде променен. Контрол по изпълнение на заповедта е възложен на кметския наместник и общински инспекторат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица