Свържи се с нас

Новини

Владимир Путин идва за Шипченската епопея през август?

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Съществува реална възможност руският президент Владимир Путин да пристигне в България, за да присъства на честванията, по повод 140-годишнината от Шипченската епопея, които ще се проведат на 25 и 26 август. Това стана известно от думите на посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, който бе на посещение в Габрово и региона.

За да бъде осъществена такава визита обаче е необходимо българският държавен глава Румен Радев да отправи покана до руския си колега, която по думите на Анатолий Макаров освен за тържествата на Шипка през август, да бъде изпълнена със съдържание, включваща съвместни проекти, и най-вече да бъде създаден национален инициативен комитет.

„Вчера посетих Шипка и храм-паметника Шипка. Забелязах с какво уважение българите се отнасят към нашата обща история. Вземайки предвид, че това е нашият общ празник, трябва да се създаде национален инициативен комитет, по отбелязване на годишнината. Надявам се, че представители на новото българско правителство ще бъдат включени в него и той ще бъде създаден“, заяви посланик Макаров.

От казаното стана ясно още, че посолството на Русия в България ще стартира поредица от мероприятия, едно от които е представяне на дневника на Цар Освободител по време на пребиваването му в Дунавската армия. „Това е свързано с 140-годишнината от манифеста, с който Александър II Освободител обявява война на Турция“, информира Анатолий Макаров.

Той разчита, че с новото българско правителство ще започне по-активна работа в сферите на културата и туризма, като посочи за пример пребиваването на 600 000 руски граждани у нас само през миналата година.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„В областта на туризма съществуват големи възможности. В България има много хубави балнеоложки курорти и е богата на културно – исторически забележителности. Може да се развива и поклонническият туризъм. Разчитам, че с новия министър на туризма ще обсъдим тези въпроси. Имам големи очаквания.

Най-важното е междуправителствената българо – руска комисия. В рамките на тази комисия могат да бъдат обсъдени конкретни въпроси. Готови сме. Дори можем да предложим заседанието й да се проведе в Москва. Очакванията са добри и се надявам да започнем да работим заедно, щом бъде сформирано правителство в България“, добави още посланикът на Русия.

Официалният повод за двудневното му гостуване в Габрово и региона бе откриването на кабинет по руски език в СОУ „Васил Левски“ в Севлиево, посещение на храм – паметника Шипка, връх Бузлуджа, предприятията МАК и Мехатроника в Габрово.

Посланикът подчерта, че е впечатлен от видяното в двете местни фирми съобщи, че ще разпореди на търговското си аташе да посети Габрово, с цел намиране на начин за активизиране на българо – руските търговско – икономически отношения.

снимка: Областна администрация – Габрово

По-рано днес Анатолий Макаров, заедно със съветници по културните и икономически въпроси и прессекретаря, проведе работни срещи с областния управител на Габрово Иванка Баева и кмета на Габрово Таня Христова.

По време на срещата си с Иванка Баева, зам.областният управител Ивелина Петрова, съветници на посланика, Станка Шопова – председател на фондация „Устойчиво развитие за България“ и Стефан Деевски – представител на габровския бизнес, беше обсъден икономическият потенциал на региона и в частност секторът туризъм.

Областният управител подчерта, че желанието й, заедно с това на заместник – областния управител Ивелина Петрова и целия екип на администрацията, е да се работи за благоденствието на жителите от областта.

Затова и всяко едно международно сътрудничество, което би могло да доведе до конкретни дейности, ще е крачка в тази посока. По този повод бе поет ангажимент да се изготви потенциален профил на региона и да бъде обсъдена възможност за побратимяване с руска  област, с която имаме допирни точки в различни сфери.

снимка: Община Габрово

При габровския кмет Таня Христова бяха представени възможностите и програмите, с които посолството на Русия разполага за популяризиране на руския език и култура в България.

При желание от страна на габровските образователни институции може да бъде организирана среща, на която да бъдат представени програмите за обмен между висшите училища, както и стъпките, които трябва да се предприемат за разкриване на кабинет по руски език в някое от училищата в града.

Интересен е фактът, че само за тази година в посолството са получени около 500 заявки от български младежи, които желаят да продължат висшето си образование в Русия като обучението е напълно безплатно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ОДБХ – Габрово с инструкции заради върлуващия в региона птичи грип

Published

on

Областната епизоотична комисия проведе заседание, във връзка с усложнената епизоотична ситуация в региона по отношение на болестта Инфлуенца авиум (птичи грип). Д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“-Габрово /ОДБХ/, разясни, че обстановката изисква повишено внимание и вземане на конкретни мерки.

С цел предотвратяване на разпространението на болестта се забранява провеждането на пазари и изложби на птици, като представители на ОДБХ и МВР ще следят за спазването на забраната.

Решено бе още ОДБХ да организира индивидуални срещи със собствениците на всички регистрирани птицевъдни стопанства и люпилни на територията на областта, на които да им бъдат връчени предписания.

Собствениците на индустриални ферми за птици да уведомяват ОДБХ преди извеждане на птиците от помещението, в което са отглеждани (продажба, доотглеждане, насочване за клане или друго) по план график, като представители на ОДБХ да организират съвместни проверки с местните органи на МВР и АПИ за спазване на предоставените графици.

Собствениците на индустриални ферми за птици да извършват почистване и дезинфекция на помещението за отглеждане на птици, като след извършване на почистването и дезинфекцията, да се вземат проби.

Заболяването се разпространява чрез изпражненията на птиците, техните пера, вътрешности, кръв, в черупките на яйцата. За предпазване е необходимо да се избягва пряк допир със замърсени от птици предмети и повърхности. Птичето месо и птичи продукти да се приготвят при висока температура (70°С) и достатъчно продължително.

Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии за определяне на конкретни мерки за информираност на гражданите, кметовете и кметските наместници.

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово ще отбележи Деня на труда с информационна кампания

Published

on

По повод 1 май – Деня на труда и международната работническа солидарност, Регионалният съвет на КНСБ – Габрово организира информационна кампания с изнесена приемна, която ще се проведе на 30 април от 13.00 до 16.00 часа пред сградата на бившето НТС на ул. „Брянска“ 30, където се намира и офиса на синдиката в Габрово.

По време на събитието екипът на регионалната структура, заедно с представители на федерации към КНСБ ще дават безплатни консултации свързани с трудовото и осигурителното законодателство и ще информират гражданите за кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“, която КНСБ провежда в цялата страна.

Специално участие в приемната ще вземе психологът Габриела Гатева, която ще дава професионални насоки за разпознаване симптомите на бърнаут, как влияе той на здравето на работниците и начините за справяне с последиците от „прегарянето“.

Зареди още

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица