Култура, Новини|08.04.2017 17:03

Лазаровден в ЕМО Етър (снимки)

С две възстановки днес в ЕМО „Етър” бе отбелязан Лазаровден – пролетен празник, в който участват младите още неомъжени моми, готови да се задомят. Празнува се една седмица преди Великден, в събота.

20 момичета от „Училище за лазарки”, което от години ЕМО „Етър” организира в първата седмица на април, взеха участие във възстановките на обичая.

Девойките представиха характерните за Лазаровден песни и танци, обиколиха къщите по Чаршията в музея и хвърлиха венците си от моста в река Сивек.

Радина Чокелиева и Виктория Николова от Национална Априловска гимназия станаха кумици. Венчетата на момичетата изплуваха първи от водите на реката.

Вярва се, че кумицата ще се омъжи първа от лазарките, а на следващата година трябва да научи новите момичета на изпълнените със символика песни и танци, свързани с празника.

Лазаруването е важен за ЕМО „Етър” обичай, който се пресъздава всяка година и предизвиква интереса на посетителите.

„Слънцето се скри, засрамено от красотата на етърските лазарки”, шегуваха се туристите в музея, които гледаха възстановките на момичетата. Прохладният пролетен ден не им попречи да отпразнуват Лазаровден.

Те вървяха по цялата Чаршия с лазарките, спираха се с тях пред къщите, снимаха танците им и се струпаха около моста над река Сивек, за да проследят на коя лазарка венецът ще изплува първи.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар