Култура, Новини|06.04.2017 12:46

Детска архитектурна работилница и Дискусионен панел в ДХС

снимка: Дом на хумора и сатирата

Тази събота, 8 април, в Зала 3 „Стефан Фъртунов“ на Дома на хумора и сатирата ще бъдат организирани Детска архитектурна работилница и Дискусионен панел, информираха от Веселата къща.

Дискусионният панел „Архитектура и музеология“ е част от програма от събития, съпътстващи изложбата „Фабрика за хумор и сатира.“ Изложбата е разказ за историята на сградата на Музея и е посветена на 45-ата му годишнина.

снимка: Дом на хумора и сатирата

Участниците в дискусионния панел са: д-р Анета Василева, архитект, WhAT Association; Мартина Денева, ко-куратор на изложбата и член на екипа на Музей „Дом на хумора и сатирата“; Маргарита Доровска, директор на Музей „Дом на хумора и сатирата“; Иво Милев, мениджър; доц. Наталия Христова, историк, Нов български университет и арх. Цветомир Ценков, изследовател.

Целта на дискусията е да представи направеното проучване за историята на сградата и да го постави в по-широк контекст исторически контекст.

Екипът на музея ще разкаже за мотивацията си да инициира подобно проучване и изложба и целите, които си поставя с този проект. Ще бъде представен разказ за трансформацията на индустриално наследство в културен институт. Ще бъде поставена темата за мястото на и отношението към социалистическото архитектурно наследство днес, като се очертаят елементите от интериора на сградата, които следва да се считат за ценност. Ще бъде представен проектът за Парк на хумора и принципите на публичен конкурс от 1985 г. за идейни проекти за реализацията на Парка.

Във втората част на дискусията участниците ще говорят за политиките и тенденциите в устройството и програмирането на културни институции през 70-те и 80-те години на 20 век и съответно как те влияят на проектите за създаване на музейни и галерийни сгради и тяхното оборудване. Какви са чуждестранните влияния върху архитектурата през този период? Как се мисли музейната сграда от гледна точка на управлението и функциите на институцията?

Историята на сградата на Музей „Дом на хумора и сатирата“ е разказ, който отива отвъд конкретния случай и дава повод за размисъл за живота на множество културни институции, които днес се справят с функционалните предимства и предизвикателства на архитектура от друго време.

снимка: Дом на хумора и сатирата

Отново на 8 април, но от 10:30 ч. за деца от 6 до 12 години е организирана „Фабрика за хумор“ – детска архитектурна работилница.

снимка: Дом на хумора и сатирата

Проектът „Фабрика за хумор и сатира“ се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България.“ В проучването и изложбата са използвани материали от архивите на Музея „Дом на хумора и сатирата“, Регионалния исторически музей – Габрово, Държавния архив – Габрово, Института по етнография и фолклор към БАН, както и от личните архиви на архитектите Йорданка и Орлин Кандулкови, Христина Каменова и Георги Генев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар