Свържи се с нас

Култура

Група деца в неравностойно социално положение посети ЕМО „Етър“

ЕМО „Етър” е едно от местата, избрани за социализацията на деца в неравностойно положение от община Мездра

снимка: ЕМО „Етър“

Група от 100 деца, на възраст 5-6 години, посети Етнографски музей на открито „Етър” на 30 март. Ден по-късно, на 31 март, малчуганите и техните учители бяха в крепостта Царевец във Велико Търново. Заедно с групата е Зоя Цветкова, директор на детска градина в град Мездра.

„Работим по проект към Министерство на образованието и науката, който има социален ефект. Включени са деца в неравностойно положение, чиито родители са с нисък социален статус. Идеята ни е да бъдат социализирани, а това може да се случи, когато са заедно със своите връстници. Социализацията на децата включва и тяхното запознаване с традициите на българския народ. Затова посетихме Панорамата в Плевен, ЕМО „Етър” в Габрово и крепостта Царевец във Велико Търново”, разказва Зоя Цветкова.

Децата получават предварително информация за тези места. Според Зоя Цветкова, тяхното възприятие е много конкретно, затова обяснението за самите обекти и тяхното значение се прави на място.

За плевенската Панорама децата вече знаят, че там се показва как българите с помощта на руските воини се борят за свободата си. ЕМО „Етър” им е представен като парк, в който може да се види живота на народа ни в миналото.

За Царевец малчуганите са наясно, че е град на царете от Второто българско царство, в който има дворец и крепостни стени.

„Убедена съм, че с тази предварителна информация децата могат много добре да научат какви са посетените от тях обекти, след като ги видят. Те гледат, мислят и тогава запомнят”, твърди Зоя Цветкова, която има дългогодишен опит в работата с подрастващи.

Децата са от различни етноси, а учителите, които посетиха ЕМО „Етър” са убедени, че съвместното съжителство дава шанс на всички да се развиват в положителна посока. Преди девет години точно тези учители успяват да изведат децата от ромската общност в община Мездра и да направят така, че те да посещават детска градина. Оказва се, че родителите на другите не само нямат нищо против, но дори съдействат на целия процес.

Зоя Цветкова отчита колко важна е тяхната роля, както и ролята на местната Община, осигурила превоз.

Как се гледат 100 деца, тръгнали на дълъг път, за да разгледат интересни кътчета от България?

Знае го само учител, отдаден на професията си. Когато има добра организация и координация, нещата се случват, категорична е Зоя Цветкова, която не приема твърдението, че само учениците от по-горните степени могат да ходят на групови посещения и зелени училища. 15 години този екип от учители обикаля България на 10-дневни лагери с деца, които още не са тръгнали на училище.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Христо Гърбов гостува в Габрово с „Помощ, жена ми е луда“

Следващата сряда, 29 януари, от 19.00 часа в зала „Възраждане“ актьорът Христо Гърбов, заедно с Ясена Господинова, Ралица Костадинова, Петя Венелинова, Тихомир Благоев, Борислав Веженов и Йовко Кънев гостуват в Габрово с комедията „Помощ, жена ми е луда“.

Продукцията на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе е една от популярните комедии на съвременния френски драматург Жан Барбие, представена в за първи път в парижкия театър „Театр дьо Нувоте”, където много сезони се е играла.

Семейните и служебни отношения на шеф на корпорация създават безкрайни комични положения, описани от автора в стила на изисканата френска комедия. Постановката е на Орлин Дяков.

29 януари, от 19.00 часа в зала „Възраждане“

Очаква ви очистващ и осмеляващ смях. Продукцията на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе ще бъде в нашия град благодарение на Импресарска къща „Вер-ди Арт“.

Билети за постановката можете да резервирате на тел. 0896 / 745 100 0898 / 293 951, както и на фейсбук страницата на Импресарска къща „Вер-ди Арт“ . Те ще бъдат в продажба на касата на Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, с работно време: 10:00 – 13:00 и 14:00 – 19:00 часа. Резервации за групи се приемат и на 0898 / 293 951.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Кулинарна изложба – базар „Храната като памет“ днес

Днес, 22 януари (сряда) от 17.00 часа във фоайето на зала „Възраждане“ ще бъде открита кулинарната изложба „Храната като памет“. Вкусни и красиви експонати ще разказват за историята, религиозните вярвания, културата, поминъка и бита на хората от старопланинските общини.

„Храната като памет“ е първото от поредица местни събития част от проект за познаване на общата история, откриване и разпространяване на европейски ценности, в който РСО „Централна Стара планина“ участва заедно с организации и общини от Централна и Югоизточна Европа.

снимка: РСО „Централна Стара планина“

В събитието участие ще вземат представители на различни институции от общините Габрово, Севлиево, Дряново, Априлци, Антоново, Угърчин и Тетевен.

Вкусове, аромати, спомени от детството, ритуали и вярвания, памет за България – всичко това се очаква да ни бъде показано на кулинарната изложба – базар „Храната като памет“.

Мястото е зала „Възраждане“, фоайето на етаж 2. Входът е свободен. „Елате да наситим сетивата си и споделете преживяването с приятели!“, призовават организаторите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Посетители на Иконописното ателие в „Етър”-а търсят иконата на хан Тервел

Котоошу и съпругата му си закупиха изображение на Богородица

Иконата на хан Тервел е една от търсените от посетителите на Иконописното ателие в музей „Етър”. Зографът Пламен Малинов разказва, че доста наши сънародници, в това число и млади хора, се интересуват от единствения канонизиран от църквата български хан. Владетелят, който според историци е син на Аспарух, спира нашествието на арабите, сваляйки обсадата на Константинопол през 718 година, а така спасява и Европа.

Зографът Пламен Малинов не пропуска да популяризира иконата сред чуждестранните посетители. Припомня им, че границите на континента днес можеха да са различни, ако не е управлението на Тервел. От около година му прави впечатление колко търсено е изображението на този хан, който църквата припознава като свети Тривелий Теоктист.

снимка: Музей „Етър“

Хан Тервел е наричан „спасител на Европа”, канонизиран е за светец и от православната, и от католическата църкви. В официалния сайт на Светия синод на българската православна църква се посочва: „…в няколко манастира и църкви се съхраняват стенописи и икони от Възраждането, изобразяващи св. Тривелий (в монашество Теоктист).

Ако интересът на посетители в музей „Етър” към канонизирания хан е забележим от скоро, то почитта към българските светци е постоянна. Иконите на св. Петка, на св. Иван Рилски, на св. Злата Мъгленска са сред предпочитаните.

Вярата в Богородица обаче е най-силна. Икона на Божията майка, рисувана от Пламен Малинов наскоро са закупили Калоян Махлянов – Котоошу и съпругата му ‎Асоко Андо по време на свое посещение в музей „Етър”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица