Свържи се с нас

Икономика

Кои са нещата, водещи до личен финансов фалит?

Published

on

Кои са нещата, водещи до личен финансов фалит?

Всички хора са преживявали периоди в живота си, когато разходите им надвишават доходите и след направена равносметка в края на месеца се оказва, че припечелените пари са недостатъчни. Възможно ли е да се научим да живеем, като по-мъдро разпределяме средствата си или цял живот трябва да разчитаме на помощта на роднини, приятели или на бързи кредити онлайн? Отговорът разбира се зависи от Вас, но изложената по-долу информация със сигурност ще Ви бъде от полза, ако сте  решили да направите правилната промяна. И така кои са нещата, водещи до лични загуби?

  • Считаме, че воденето на месечен бюджет е излишно

Воденето на месечен бюджет е необходимост, ако искате в края на месеца да не сте на минус. Той ще Ви позволи да планирате внимателно разходите си според приоритетите, а и не отнема много време. Как да го направим? Отбележете в една графа всичките си приходи за месеца, а в друга всичките си разходи, в които включете сметките за ток, вода, парно, кабелна телевизия, месечния Ви план за мобилен телефон, наема, както и всичките ви разходи за храна, транспорт, частни уроци и др. Когато теглите чертата, не бива сумата на сметките Ви да надхвърля сумата с приходите Ви. Ако това е така, ще се наложи да планирате кои разходи да съкратите, за да уравновесите двете суми. Не е лошо да предвидите и малка сума за непредвидени разходи, които да имате на разположение при спешни случаи.

  • Ще теглим нов заем, за да погасим предния

Не допускайте да попаднете в омагьосания кръг на вечния длъжник. Ако вече имате заем, който едвам успявате да изплатите, не се подмамвайте от идеята да теглите нов, за да направите живота си по-лесен. Вместо това работете повече или спестявайте повече, за да се отървете напълно от заемите и да живеете „на чисто“.

  • Считате, че не е нужно да заделяте пари за „черни“ дни

Колкото и да не ни се иска да повярваме, такива дни се случат на всеки и е добре отрано да бъдем подготвени за тях. Дали това ще е внезапно уволнение от дългогодишната работа или някаква неочаквана болест, която ни извежда извън строя, или дори спешен ремонт, който трябва да направим в жилището си или на колата – всичко това са разходи, които трябва да предвидим. Заделените пари ще ни помогнат да минем с по-малко стрес през тези периоди.

  • Здравните осигуровки не са толкова важни

Действително здравните осигуровки не са важни до момента, когато не се наложи преглед при лекар, изследвания и престой за лечение в болница. Тогава осъзнаваме, че здравните осигуровки всъщност са много по-важни, отколкото сме ги считали. Дори и да сте на трудов договор, проверявайте редовно дали здравните Ви осигуровки са внасяни от работодателя Ви, тъй като не са малко пропуските или некоректността на частните фирми.

  • Доходът ми е достатъчен, за да заработвам допълнително

Ако вече сте теглили равносметката и сте планирали бюджета си, вероятно сте наясно дали той Ви стига или не.  В случай, че Ви стига, какво по-добро от това! В случай, че не Ви стига, вероятно трябва да помислите за страничен доход, от който да си набавяте допълнителни средства за нуждите Ви. Дали това ще е хоби, от което да печелите, градинарство или припечелване на пари онлайн, този страничен доход вероятно ще Ви спести тегленето на нов потребителски кредит. Затова си струва да опитате!

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица