Свържи се с нас

Икономика

Кои са нещата, водещи до личен финансов фалит?

Published

on

Кои са нещата, водещи до личен финансов фалит?

Всички хора са преживявали периоди в живота си, когато разходите им надвишават доходите и след направена равносметка в края на месеца се оказва, че припечелените пари са недостатъчни. Възможно ли е да се научим да живеем, като по-мъдро разпределяме средствата си или цял живот трябва да разчитаме на помощта на роднини, приятели или на бързи кредити онлайн? Отговорът разбира се зависи от Вас, но изложената по-долу информация със сигурност ще Ви бъде от полза, ако сте  решили да направите правилната промяна. И така кои са нещата, водещи до лични загуби?

  • Считаме, че воденето на месечен бюджет е излишно

Воденето на месечен бюджет е необходимост, ако искате в края на месеца да не сте на минус. Той ще Ви позволи да планирате внимателно разходите си според приоритетите, а и не отнема много време. Как да го направим? Отбележете в една графа всичките си приходи за месеца, а в друга всичките си разходи, в които включете сметките за ток, вода, парно, кабелна телевизия, месечния Ви план за мобилен телефон, наема, както и всичките ви разходи за храна, транспорт, частни уроци и др. Когато теглите чертата, не бива сумата на сметките Ви да надхвърля сумата с приходите Ви. Ако това е така, ще се наложи да планирате кои разходи да съкратите, за да уравновесите двете суми. Не е лошо да предвидите и малка сума за непредвидени разходи, които да имате на разположение при спешни случаи.

  • Ще теглим нов заем, за да погасим предния

Не допускайте да попаднете в омагьосания кръг на вечния длъжник. Ако вече имате заем, който едвам успявате да изплатите, не се подмамвайте от идеята да теглите нов, за да направите живота си по-лесен. Вместо това работете повече или спестявайте повече, за да се отървете напълно от заемите и да живеете „на чисто“.

  • Считате, че не е нужно да заделяте пари за „черни“ дни

Колкото и да не ни се иска да повярваме, такива дни се случат на всеки и е добре отрано да бъдем подготвени за тях. Дали това ще е внезапно уволнение от дългогодишната работа или някаква неочаквана болест, която ни извежда извън строя, или дори спешен ремонт, който трябва да направим в жилището си или на колата – всичко това са разходи, които трябва да предвидим. Заделените пари ще ни помогнат да минем с по-малко стрес през тези периоди.

  • Здравните осигуровки не са толкова важни

Действително здравните осигуровки не са важни до момента, когато не се наложи преглед при лекар, изследвания и престой за лечение в болница. Тогава осъзнаваме, че здравните осигуровки всъщност са много по-важни, отколкото сме ги считали. Дори и да сте на трудов договор, проверявайте редовно дали здравните Ви осигуровки са внасяни от работодателя Ви, тъй като не са малко пропуските или некоректността на частните фирми.

  • Доходът ми е достатъчен, за да заработвам допълнително

Ако вече сте теглили равносметката и сте планирали бюджета си, вероятно сте наясно дали той Ви стига или не.  В случай, че Ви стига, какво по-добро от това! В случай, че не Ви стига, вероятно трябва да помислите за страничен доход, от който да си набавяте допълнителни средства за нуждите Ви. Дали това ще е хоби, от което да печелите, градинарство или припечелване на пари онлайн, този страничен доход вероятно ще Ви спести тегленето на нов потребителски кредит. Затова си струва да опитате!

Икономика

Почти 70 000 лв са загубите на габровец, получавал заплата „в плик“ 30 години

Published

on

В седмицата на Европейската кампания за деклариран труд, 21-25 септември, КНСБ насочва вниманието на работниците и служителите върху повишаване осведомеността за вредите от недеклариране на всички доходи и осигуряването, както и за мотивиране настоящите и бъдещи работещи да работят „на светло”.

От Регионалния съвет на КНСБ – Габрово обявиха, че 69 500 лева са загубите на габровец, който в продължение на 30 години се е осигурявал на минимална работна заплата, а получава останалата сума в плик. Изчисленията са направени на база средната работна заплата в област Габрово към март 2020 г., като по данни на Националния статистически институт тя е 1 114 лв.

5 474 лв ще загуби всяка жена под формата на обезщетение за майчинство за целия период от 280 дни, ако се е осигурявала на минимална работна заплата, а получава останалото до 1 114 лв в плик.

За неполучени болнични за 10 години цифрата е 2760 лв, за безработица – 2 721 лв, а за пенсия за период от 22 години – 58 544 лв.

Чрез мобилното приложение VOX КНСБ всеки работник или клиент може да подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми.

Приложението стартира през месец юни 2019 г. и към настоящия момент има над 100 хиляди сваляния от магазините App Store и Google Play. Общо 108 са сигналите в приложението, като 102 от тях са негативни, а 6 са подадени като позитивни.

62 от сигналите са препратени към институциите – 46 към Главна инспекция по труда, 9 – към Национална агенция за приходите и 7 – към Комисия за защита на потребителя. Приключени са 67 сигнала.

Други 30 очакват отговор от институциите. При 5 от сигналите е изискано от сигнализиращите да публикуват допълнителна информация, за да се осъществи проверка.

В секторно отношение най-високият брой на негативни сигнали е в областта на търговията и услугите – 64 сигнала, а в туризма, хотелиерството и транспорта общо са 20 сигнала.

В другите отрасли активността на потребителите по повод подавате на негативни сигнали е по-малка, такива има в сферата на образователната система, читалищното и библиотечното дело, пенсионерските клубове, държавната администрация, здравната система, промишлеността, културата.

В област Габрово сигналите, подадени чрез мобилното приложение VOX КНСБ, са няколко, един от които е положителен. Те са в областта на хотелиерството, търговията и промишлеността.

Значително повече са сигналите за нарушения на трудовото законодателство, които са получени по телефон и на място в офиса на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Те касаят неизплатени работни заплати и обезщетения, „заплата в плик”, нарушения при прекратяване на трудовото правоотношение, неспазване на работното време и незаплащане на извънредния труд, натиск от страна на работодателя за ползване на неплатен отпуск от работника и др.

*Автор на използваното изображение е Тодор Тодоров – фотограф, Фото „Спринт“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

ОПТ – Габрово обявява публичен търг

Published

on

„Общински пътнически транспорт“ ЕООД обявява публичен търг, с тайно наддаване, на 06.10.2020 г., втора дата 08.10.2020 г., за отдаване под наем на помещения за офиси:
1. стая №7, първи етаж;
2. стая №10, първи етаж.

Документацията за търга се закупува в административната сграда на дружеството, етаж 3, стая 304.

Зареди още

Икономика

Габровската „Инспекция по труда“ се включи в екшън ден

Published

on

Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Габрово се включи на 21 септември, в екшън ден, при който наличният състав на Агенцията проверява в цялата страна работодатели, при които през последните три години са установявани случаи на работа без трудов договор повече от веднъж.

С масираните проверки стартира за България „Седмицата на действието“, която се провежда в рамките на Европейската кампания за деклариран труд.

На територията на област Габрово бяха проверени 8 работодатели. Не са били установени случаи на работа без трудов договор. Наблюденията върху контролната дейност на Дирекцията показват, че контролът оказва дисциплиниращ ефект върху работодателите, тъй като рядко се установяват нови случаи на работа без трудов договор в предприятия, в които са установявани такива.

Забелязва се обаче използването на други форми на недеклариран труд, като работа на пълен работен ден при договор на непълен, получаване на част от възнагражденията нерегламентирано и др., които са трудно доказуеми, особено без съдействието на работещите.

Следва да се има предвид, че като работят недекларирано, работниците и служителите губят и трудови, и осигурителни права. Те се лишават от обезщетения или получават такива в по-малък размер при оставане без работа, при болест, бременност и раждане, при пенсиониране.

Европейската кампания за деклариран труд се организира от Европейската комисия чрез Европейската платформа за справяне с недекларирания труд. Организацията у нас е възложена на Инспекцията по труда с активното партньорство на МТСП, МОН, НАП, НОИ, АЗ и всички национално представителни организации на работниците и служителите и на работодателите.

Целта е бъдещи и настоящи работещи, както и работодатели, да бъдат информирани, основно чрез социалните мрежи, за правата, които им дава декларираният труд. Инспекцията по труда организира и онлайн срещи с ученици, за да обясни правата им при започване на работа, както и какви ползи им носи декларираният труд.

В информационната кампания сред учениците на територията на област Габрово се включиха 2 училища. При желание експерти на дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Габрово са готови да информират учениците и на други училища.

Информация за кампанията, както и за правата на работещи и работодатели, се публикува в специално създадената Фейсбук страница „Всички права запазени“ Във YouTube канала, където са качени видеа, с информация за ползите от декларирания труд.

Възпитаването на култура на превенция чрез информиране и консултиране на бъдещи и настоящи работещи и на работодатели е основна част от дейността на Инспекцията по труда.

По проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ са разработени въпросници за самоконтрол, които ще позволят на работодателите да се самооценят доколко правилно прилагат трудовото законодателство и да отстранят несъответствията до извършването на проверка от контролните органи на Инспекцията по труда.

Част от въпросниците са свързани и с прилагането на разпоредбите, които регулират възникването, осъществяването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения. Предстои стартирането на пилотно прилагане на новата форма на контрол.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица