Свържи се с нас

Икономика

Програмата за заетост и обучение ще разкрие 12 работни места в Габровско

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

В област Габрово ще бъдат разкрити 12 работни места по регионалната програма за заетост, съобщиха от Областна администрация – Габрово. Размерът на определените средства за финансиране на програмата за областта ни е 30 715 лева.

Това стана ясно днес по време на проведеното заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, под председателството на заместник – областния управител Ивелина Петрова.

Преди обсъждането на програмата зам.областният сподели пред членовете на комисията за участието си с експерт от Областната администрация в среща, проведена в Министерството на труда и социалната политика.

Целта е била да се обсъди реализацията на регионалните програми за заетост, стартирали през 2016г. и разработването на регионални програми за заетост през 2017г. Дискутирани са били и предложенията за изменение и допълнение в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, във връзка с реда, по който комисиите по заетостта ще набират, обработват и предоставят информация за потребностите на работодателите от работна сила в съответната област.

снимка: Областна администрация – Габрово

Тези предложения, по думите на заместник – областния управител и председател на Постоянната комисия по заетост, са срещнали сериозен отпор от страна на всички представители на областни администрации.

Съгласно дневния ред на днешното заседание беше представен проектът на регионалната програма за заетост и обучение на област Габрово – 2017 г. Тя е част от Националния план за действие по заетостта за 2017 година.

Реализирането й на територията на Габровска област ще създаде условия за повишаване показателите на местния пазар на труда, както и намаляване на безработицата и осигуряване на трудова заетост на безработни лица от уязвимите групи.

Целева група на програмата са: безработни младежи до 29 г., с подгрупа до 25 г. младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст, също безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности и безработни с ниско образование. Програмата е насочена и към продължително безработни лица.

Съгласно заявките на Общините от областта, размерът на финансовите средства по програмата възлизат на стойност 30 623,96 лв. Община Габрово заявява 3 работни места на пълен работен ден, Община Севлиево – 1 на пълен работен ден, 1 на 6-часов работен ден, Община Дряново – 5 на 4-часов работен ден, Община Трявна – 1 на 6-часов работен ден, 1 на 4-часов работен ден.
Работните позиции в проектите на общините са за почистване и поддържане на зелени площи за широко обществено ползване, ремонтиране, освежаване и поддържане на детски и спортни площадки и стадиони, поддържане на районите около учебните заведения, дейности по почистване на пътища и др.

Така приетите предложения от Постоянната комисия по заетост днес, ще бъдат изпратени за утвърждаване от Министерството на труда и социалната политика.

Реализацията на регионалната програма за заетост ще започне на 1 май и ще продължи до 2 ноември 2017 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица