Свържи се с нас

Култура

Благовещение в ЕМО „Етър“ (в снимки)

На Благовещение в ЕМО „Етър” посетителите се включиха в кауза, посветена на сърцето на един младеж

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

177 лева са събрани от инициативата „Протегнете ръка да донесем блага вест за ново сърце за Николай!”, която Женското благотворително дружество „Майчина грижа” проведе в ЕМО „Етър”. В етнографския музей бе разположен един от пунктовете за продажба на домашно приготвени ястия. Събраните средства отиват за подпомагане лечението на младия габровец Николай Тихолов, който се нуждае от трансплантация на сърце.

снимка: ЕМО „Етър“

На Благовещение, 25 март, който е и патронен празник на дружество „Майчина грижа”, освен в ЕМО „Етър”, средства за лечението на Николай Тихолов се събираха на пунктове в централната част на Габрово. Ден преди това в Актовата зала на Национална Априловска гимназия се състоя голям концерт на групови и индивидуални изпълнители, а посетителите също събираха средства за Николай. Цялата сума, с която ще бъде подпомогнат той, ще стане ясна в понеделник, когато в местното представителство на Български червен кръст ще бъдат отворени касите от отделните пунктове.

снимка: ЕМО „Етър“

На Благовещение десетки посетители на ЕМО „Етър” купуваха домашно приготвените от дамите на „Майчина грижа” ястия.

снимка: ЕМО „Етър“

Кремена успя да изкуши познавачите със своя „Агнес”. Сладкишът се оказа с вкус, предизвикващ възклицания на приятна изненада. Кремена се погрижи да впечатли не само вкусовите рецептори на туристите. Сладкодумна и артистична, отдалече тя трудно се вписва в представата за „госпожа от благотворителна организация с традиции в габровските среди”. Човек по-скоро би си я представил на мотор, заради младежкото облекло и освободеното държание. От близо, обаче, с поглед и маниери тя вдъхва респект. Респектиращо вкусен е и нейният сладкиш „Агнес”, потвърдиха тези посетители в ЕМО „Етър”, които успяха да си вземат преди той да свърши.

снимка: ЕМО „Етър“

В миналото габровските домакини надписвали рецептите по името на тези, от които са ги научили. „Агнес”-ът, предлаган на туристите в музея е „Агнес Рончо”. Двеста грама краве масло се разбива с една чаша захар, слагат се чаша брашно, чаша смлени орехи и предварително разбити четири белтъка на сняг. Сместа се обърква добре, изсипва се в малка намаслена и набрашнена тава. Пече се на нормална температура (180 градуса). След като изстине, се намазва с останалите четири жълтъка, разбити преди това с пудра захар. Сладкишът съхне едно денонощие, след което, както казва Кремена, се сервира с пожеланието: „Да ви е сладко”.

снимка: ЕМО „Етър“

„Агнес” е типичен за града. В миналото по селата не са готвели с краве масло, а с мас. Така се обяснява защо само гражданките са го предлагали на трапезите си.

снимка: ЕМО „Етър“

Другите ястия от благотворителната инициатива, са популярни и до днес за всякакъв тип население – постна пита със сушени плодове и ядки, пълнени чушки с ориз и мариновани люти чушки, ориз с маслини и пресен магданоз, лучник, щирник, печени зеленчуци със сирене и дори ястия с месо.

В ЕМО „Етър” посетителите, решили да станат част от благотворителната кауза, имаха възможност да се включат, независимо дали спазват Великденския пост или не.

Заредената с много приятна емоция атмосфера от време на време бе нарушавана от хора с очевидно затворено съзнание. Каквото показа жена, с интерес към храните, но с показна незаинтересованост към благотворителността на каузата, за която се предлагат те. Тя дори не изслуша разказа за инициативата на „Майчина грижа”, прекъсна го с прагматичния въпрос за цените на храните. След което сравни с други места, от които може да се нахрани, закупи няколко продукта и обърна гръб на хора и каузи. Добре е, че такива посетители се оказаха единици, но наличието им сред стотиците кара човек да се замисли за важните неща в живота.

снимка: ЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Подредиха изложба за архитекта и ръководител на модерно Габрово Карл Кандулков

Published

on

Снощи, 17 септември, на площад „Възраждане“ в Габрово беше открита изложбата „Карл Кандулков-архитектът и ръководител на модерно Габрово”, посветена на 100-годишнината от рождението му и на 160-годишнина от обявяването на Габрово за град.

Тя е повод да се върнем и припомним, а също така и разкажем на младите хора за него и огромния му принос в модернизацията на нашия град. Изложбата е скромен жест на благодарност, уважение и въведение в голямото му архитектурно наследство.

Избраното място за експонирането не е случайно, площадът, който е административно и културно сърце на града е негово дело. Тук, където се събират освен зданията на Община Габрово, на Областен управител, на Окръжен съд, а над тях и най-емблематичната му сграда – Дома на културата, е най-подходящото за припомняне, за научаване и за предаване на памет.

Експозицията е конструирана на 4 кръгли конструкции, всяка от които съдържа 4 табла. Показани са над 100 снимки, 42 чертежа, още 20 документи и 13 изображения на ордени, значки и др. награди на архитекта.

На площ от общо 16 табла с около 40 линейни метра са проследени най-важните моменти от живота на арх. Кандулков, най-значимите изградени по негови проекти сгради, паметници, мостове и скулптурни композиции в Габрово, както и една малка част от неосъществените му проекти.

Тя не претендира за изчерпателност, от невключените в нея документи може да се изготви още една изложба, в която да присъстват и обекти извън Габрово. Разглеждайки я, се убеждаваме, че всеки ден ние минаваме или влизаме в сгради, минаваме край паметници и скулптури, по мостове, които са неизменна част от заобикалящата ни градска среда и изградили трайно облика на нашия град, които са негово дело.

Трудно се дават описания и определения за делата на големите личности. Затова освен със своите снимки, документи, проекти, планове, арх. Кандулков „разказва” за тях чрез включени цитати на части от негови спомени, бележки и интервюта.

Документалният разказ за делото на арх. Кандулков завършва с кратка информация за даряването на личния му архив от наследниците му в Държавен архив-Габрово и отново с неговите думи, които са като послание към нас и тези, които идват след нас: „Пътят до Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драи вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ….”

В изложбата се използвани документи, съхранявани в Държавен архив-Габрово, личен архив на сем. Кандулкови, както и печатни издания.

Тя е изготвена от Държавен архив – Габрово, графичният дизайн е изготвен безвъзмездно от Силвия Рангелова и е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Изложбата беше представена от началник-отдел на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, към гостите поздравление отправи Таня Христова – кмет на Община Габрово, за делото и личността на своя баща разказа и арх. Орлин Кандулков, който уважи събитието със своята съпруга арх. Йорданка Кандулкова.

На откриването присъстваха още Климент Кунев – председател на Общински съвет – Габрово, Нела Рачевиц и арх. Николай Миразчиев – заместник-кметове на Община Габрово, Невена Петкова – Областен управител на Габрово, представители на Военно окръжие – Габрово, Камарата на архитектите, бивши градоначалници и председатели на Общинския съвет, на образователни и културни и др. институции, както и много граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Таня Христова: И днес градим с мисъл и чувство!

Published

on

„С изложбата за Карл Кандулков почитаме живота и делото на човек, който със своя широк размах на мисълта, със своята последователност, усърдие и професионализъм, оставя трайни следи в цялостното развитие на Габрово като модерен град, превръщайки го в предпочитано място за живеене“, каза в обръщението си към гостите на събитието кметът Таня Христова.

В годините, през които арх. Кандулков е начело на управлението на града ни, Габрово преживява период на бурно развитие в областта на строителството и благоустрояването, преодолява сериозна жилищна криза, а активната работа на неговия екип в сферата на монументалното изграждане придава на Габрово неповторим облик на съвременен европейски град .

Наред с мащабните строителни дейности, приоритет в управлението на арх. Кандулков е и работата в областта на културата. През месец май 1965 г. е поставено началото на габровския карнавал – събитие, което се превръща в емблема на Габрово и което извежда града ни на европейската културна сцена.

„През 2020 година отбелязваме 160 години от обявяването на Габрово за град. Едно от най-емблематичните събития в празничната културна програма на града е днешното, което ознаменува честването на 100 години от рождението на архитект Кандулков. Изправени сме пред толкова наситена история, достижения и смисъл, че неизбежно, струва ми се, е да се почувстваме малки, но сме заедно и това ми дава увереност, че и днес градим, с мисъл и чувство и сме достойни последователи на живелите преди нас“.

С тези думи кметът Таня Христова официално откри изложбата, която е съвместна инициатива на Община Габрово и „Държавен архив“- Габрово и благодари на семейството на арх. Кандулков, че присъства на събитието, както и че е предоставило част от материалите за нейното оформление.

Семейство Кандулкови получи като подарък картина от известния габровски художник Иван Христов – Грога.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“

Фондация „Микеланджело“ стартира дигитално издание – Homo Faber Guide.

Published

on

Европейската фондация „Микеланджело“ стартира днес своето дигитално издание – Homo Faber Guide.

В него са включени членове на творческата мрежа на голямата неправителствена организация – майстори, куратори, галерии и галерийни магазини, музеи и др.

В Homo Faber Guide могат да се намерят визитки на някои от тези членове на „Микеланджело“, като с времето изданието ще бъде допълвано.

Към момента на стартирането на дигиталното издание в него присъстват 10 български представители.

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“, а директорът проф. д-р Светла Димитрова е българският представител в Съвета по култура към тази организация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица