Свържи се с нас

Култура

Десети юбилеен Комедиен фестивал в Габрово (Програма)

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В седмицата, предшестваща Карнавала, ще се проведе Десетото юбилейно издание на Комедиен фестивал Габрово, в дните от 15 до 19 май. Новината съобщи днес пред журналисти Невена Митева, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

От казаното пред медиите стана ясно, че за селекционер на Фестивала е поканен театралният критик Богдана Костуркова, основоположник на комедийния маратон в нашия град. „Всеки, успял да види вече нашия афиш, казва че това е невероятно силен афиш. В него ще намерят място най-големите ни и обичани от публиката в момента комици“, заяви Невена Митева.

Десетото юбилейно издание на Комедиен фестивал Габрово ще бъде официално открито на 15 май от 20.00 ч. на площад „Възраждане“ с премиерата на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово „Мнимият болен“, със специалното участие на Николай Урумов. На премиерното представление ще участва и Камерният оркестър на Габрово.

Общо 10 са представленията, които ще бъдат показани в ДТ „Рачо Стоянов“, ДК „Емануил Манолов“ и  на пл.“Възраждане“. Поканени са много гости от чужбина – директори на фестивали и театри, а в програмата са намерили място и три чужди участия.

Едното от тях е на партньорите на ДТ „Рачо Стоянов“ от Куманово, Македония, които също правят фестивал на комедията. Тяхното представление се казва „Бягай – идва жена ти“ и ще бъде показано на 15 май от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“. Второто е на Театър „Зоран Радмилович“, гр.Зайчер, Сърбия, които също организират театрален фестивал, на който габровският театър гостува често с участия. Те ще участват на 16 май от 18.00 ч. с представлението „И ти ли, Нормане“ в ДТ „Рачо Стоянов“. Третото международно участие е на руски театър, позиционира в Германия, който ще гостува на 17 май от 18.00 ч. със „Сънища и мечти“, също в ДТ „Рачо Стоянов“.

Пиесата „Болница накрай света“, от Христо Бойчев, на МГТ/“Зад канала“, с актьорите Филип Аврамов, Иван Петрушинов, Александър Дойнов и Иван Лечев, ще гостува в ДК „Емануил Манолов“ на 16 май от 20.00 ч.

На 17 май от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“ ще бъде представена трагикомедията на Малин Кръстев „Семеен албум“ на Младежки театър „Николай Бинев“, с участието на Герасим Георгиев – Геро и Владимир Пенев, играещи главните роли.

В афиша прави впечатление и гостуването на 18 май от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“ на Столичен куклен театър със семейния спектакъл „Приказка за скитника – крал“ по Чапек, с режисьор Катя Петрова и участието на Румен Гаванозов, Станимир Гъмов, Румен Угрински и Георги Спасов.

Театър „София“ с „Госпожа министершата“ от Нушич, реж. Недялко Делчев, ще гостува в ДК „Емануил Манолов“ на 18 май, от 20.00ч.

В последния ден на Комедийния фестивал в Габрово от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“ ще бъдат представени Сатиричен театър „Алеко Константинов“ с „Името“, постановка на проф. Здравко Митков, с участието на Михаил Белалов, Николай Урумов и Ана Вълчанова.

А от 20.00 ч. в голямата зала на ДК „Емануил Манолов“ ще гостува ДКТ „Константин Величков“ – Пазарджик с представлението, „гвоздей“ на програмата, „Жена ми се казва – Борис“, със специалното участие на Станимир Гъмов, Румен Угрински, Стефан Рядков, Ернестина Шинова, Дияна Любенова и Петьо Петков – Шайбата.

„В 5 дни имаме 10 представления. От 18.00 ч. се играят тези в ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово, а от 20.00 ч. в ДК „Емануил Манолов“. Програмата е наситена и доста интересна. За сметка на това всяко едно представление си заслужава. Няма нито едно банално представление! Не знам как публиката ще си избира кое събитие да посети. Може би ще трябва да се снабди със специалната карта, която ще пуснем за Фестивала на достъпни цени, за да може да гледа всичко. Надявам се, че габровци се успеят да видят едни от най-големите комедийни актьори и да им се насладят“, сподели още Невена Митева.

ПРОГРАМА

 

ТЕАТЪР ПРЕДСТАВЛЕНИЕ ДАТА, ЧАС, МЯСТО ДРУГИ
Куманово, Македония

Театър „Трайко Прокопиев”

 

„Бягай – идва жена ти”

 

 

15.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

ДТ ”Рачо Стоянов” –Габрово

 

„Мнимият болен“, Молиер, реж. Н.Урумов, участва Николай Урумов

 

15.05. – 20 ч.

Пл. „Възраждане”

Зайчар, Сърбия

Театър „Зоран Радмилович”

„И ти ли, Нормане ”

Автор Рон Кларк / Сам Бобрик

 

 

16.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

МГТ /„Зад канала” „Болница накрай света“ от Христо Бойчев

участват Филип Авра-мов, Ив.  Петрушинов, Ал. Дойнов, Иван Лечев

 

16.05. – 20 ч.

ДК „Емануил Манолов”

Германия

Театър „Руска сцена”

 

„Сънища и мечти”

по Ал. Островски

 

 

17.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

Младежки театър

„Николай Бинев”

„Семеен албум“

от Малин Кръстев,               реж. М. Кръстев

участват Герасим Георгиев – ГЕРО, Владимир Пенев

 

17.05. – 20 ч.

ДК „Емануил Манолов”

Столичен куклен театър „Приказка за скитника – крал“

по Чапек

режисьор Катя Петрова

участват: Румен Гаванозов, Ст. Гъмов,

Р. Угрински и Г. Спасов

 

 

 

18.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

Театър „София“ „Госпожа министершата“

от Нушич, реж. Недялко Делчев, сцен. П. Митев

с участието на Лилия Маравиля

 

18.05. – 20 ч.

ДК „Емануил Манолов”

Сатиричен  театър „Алеко Константинов”

 

„Името“ от М. Дела-порт и Ал.Пателиер пост. Здравко Митков

Михаил Билалов, Нико-лай Урумов, Ана Вълчанова

 

19.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

ДКТ „Константин Величков”

– Пазарджик

„Жена ми се казва Борис“ от Рафи Шарт, реж. Вл. Александров

участват Ст. Гъмов,          Р. Угрински, Ст. Рядков, Ернестина Шинова, Дияна Любенова,                  П. Петков – Шайбата

 

19.05. – 20 ч.

ДК „Емануил Манолов”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Габрово ще има скулптурна фигура на Керката

Published

on

„Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков /1901 – 1987/ – вечният музикант и чаровният зевзек“ е името на проекта, който ЖД „Майчина грижа“ спечели в първата сесия за съфинансиране на проекти по Програма Култура на Община Габрово.

Целта на проекта е изработване и експониране в градска среда на скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музикален педагог и зевзек.

Фигурата на Керков, седнал на пейка, ще бъде изработена в естествен човешки ръст от габровския скулптор Георги Балабанов.

Композицията ще бъде поставена в градинката пред бившето кафене „Глинени гърнета“.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено от изложба, посветена на живота на Ал. Керков, изготвена и оргнизирана от Държавен архив – Габрово, и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Ал. Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

Обща стойност на проекта – 26 200 лв. Средства, предоставени по програма „Култура“ – 15 000 лв.

*Снимки: Благотворително дружество „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровци ще могат да прочетат 1 538 нови заглавия в Библиотеката

Published

on

Министерството на културата обяви списък с допуснатите и одобрени проекти по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“.

Проектът е на обща стойност 25 000 лева и включва 1 538 нови заглавия. Над 40 % са изданията от български автори.

Общо 206 български издателства са намерили място в проектното предложение. Предвижда се закупуване на книги, литературна и културна периодика и други информационни източници, включително и на електронни носители.

Подбрани са художествена литература, художествени произведения за деца, хуманитаристика, справочна и друга научна литература.

„Средствата, отпускани от Министерство на културата, дават възможност своевременно да се закупят стойностни заглавия, съобразени изцяло с профила на библиотечния фонд и с информационните, културните и образователните нужди на потребителите на библиотеката“, смята директорът Савина Цонева.

*Снимки: РБ „Априлов – Палаузов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Две специални отличия и три първи награди за МК „Весела“

Published

on

Пианистите от Музикален клуб „Весела“ спечелиха две специални отличия и три първи награди конкурс „Звукът на времето“.

На 3 и 4 юли изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново отвориха врати за провеждането на Седмия музикален конкурс.

В категория „Класическо пиано“, в конкуренцията на млади пианисти от музикалните училища в страната, успешното си участие осъществиха шест деца – лауреати на национални и международни конкурси, от Музикален клуб „Весела“.

Във втора възрастова група, 12- годишната Адриана Кънева спечели Първо място, а Полина Флориду на 11 години – Второ място. Двете момичета вече имат зад гърба си богат конкурсен опит. В програмите, с които те се представиха, специално място заеха творби от Шуберт, които те подготвиха за неотдавнашното си участие в едноименния конкурс, донесъл специална награда и признание за тях и преподавателката им Весела Пенева.

16- годишните Любомира Ангелова, Симона Тодорова, Александра Станева представиха в конкурсното си участие своите разнообразни по стил и характер програми. Те се класираха на Второ място в най-многобройната трета възрастова група.

Виктор Василев на 14 години спечели Първо място в трета възрастова група. С отличното си конкурсно представяне сред участниците между 13-16 години, именно Виктор стана носител на Купата за постигнат най-висок бал от точки.

В годината на Лудвиг ван Бетовен, по случай 250-годишнината от рождението на композитора и според регламента, почти всички участници в конкурса бяха включили в програмата си негови творби.

Журито, съставено от известни музиканти и педагози, под председателството на проф. Борислава Танева, присъди наградата „Бетовен“ на Виктор Василев за изпълнението му на „Контраданс“ в До мажор от великия немски композитор.

Наградите на Виктор от този конкурс са поредната висока оценка за него от страна на различни музикални специалисти и след отличните му представяния в Кипър и Москва.

В категорията „Музикални ансамбли“ с Първо място бе отличено клавирното дуо Симона Тодорова – Александра Станева, които се представиха с творби от Бах до нашия съвременник – композитора Николай Стойков.

Дуото е носител на най-високите отличия от конкурси в България, Македония, Франция, Русия и има концертно участие в Рим/ Италия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица