Свържи се с нас

Култура

Десети юбилеен Комедиен фестивал в Габрово (Програма)

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В седмицата, предшестваща Карнавала, ще се проведе Десетото юбилейно издание на Комедиен фестивал Габрово, в дните от 15 до 19 май. Новината съобщи днес пред журналисти Невена Митева, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

От казаното пред медиите стана ясно, че за селекционер на Фестивала е поканен театралният критик Богдана Костуркова, основоположник на комедийния маратон в нашия град. „Всеки, успял да види вече нашия афиш, казва че това е невероятно силен афиш. В него ще намерят място най-големите ни и обичани от публиката в момента комици“, заяви Невена Митева.

Десетото юбилейно издание на Комедиен фестивал Габрово ще бъде официално открито на 15 май от 20.00 ч. на площад „Възраждане“ с премиерата на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово „Мнимият болен“, със специалното участие на Николай Урумов. На премиерното представление ще участва и Камерният оркестър на Габрово.

Общо 10 са представленията, които ще бъдат показани в ДТ „Рачо Стоянов“, ДК „Емануил Манолов“ и  на пл.“Възраждане“. Поканени са много гости от чужбина – директори на фестивали и театри, а в програмата са намерили място и три чужди участия.

Едното от тях е на партньорите на ДТ „Рачо Стоянов“ от Куманово, Македония, които също правят фестивал на комедията. Тяхното представление се казва „Бягай – идва жена ти“ и ще бъде показано на 15 май от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“. Второто е на Театър „Зоран Радмилович“, гр.Зайчер, Сърбия, които също организират театрален фестивал, на който габровският театър гостува често с участия. Те ще участват на 16 май от 18.00 ч. с представлението „И ти ли, Нормане“ в ДТ „Рачо Стоянов“. Третото международно участие е на руски театър, позиционира в Германия, който ще гостува на 17 май от 18.00 ч. със „Сънища и мечти“, също в ДТ „Рачо Стоянов“.

Пиесата „Болница накрай света“, от Христо Бойчев, на МГТ/“Зад канала“, с актьорите Филип Аврамов, Иван Петрушинов, Александър Дойнов и Иван Лечев, ще гостува в ДК „Емануил Манолов“ на 16 май от 20.00 ч.

На 17 май от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“ ще бъде представена трагикомедията на Малин Кръстев „Семеен албум“ на Младежки театър „Николай Бинев“, с участието на Герасим Георгиев – Геро и Владимир Пенев, играещи главните роли.

В афиша прави впечатление и гостуването на 18 май от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“ на Столичен куклен театър със семейния спектакъл „Приказка за скитника – крал“ по Чапек, с режисьор Катя Петрова и участието на Румен Гаванозов, Станимир Гъмов, Румен Угрински и Георги Спасов.

Театър „София“ с „Госпожа министершата“ от Нушич, реж. Недялко Делчев, ще гостува в ДК „Емануил Манолов“ на 18 май, от 20.00ч.

В последния ден на Комедийния фестивал в Габрово от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“ ще бъдат представени Сатиричен театър „Алеко Константинов“ с „Името“, постановка на проф. Здравко Митков, с участието на Михаил Белалов, Николай Урумов и Ана Вълчанова.

А от 20.00 ч. в голямата зала на ДК „Емануил Манолов“ ще гостува ДКТ „Константин Величков“ – Пазарджик с представлението, „гвоздей“ на програмата, „Жена ми се казва – Борис“, със специалното участие на Станимир Гъмов, Румен Угрински, Стефан Рядков, Ернестина Шинова, Дияна Любенова и Петьо Петков – Шайбата.

„В 5 дни имаме 10 представления. От 18.00 ч. се играят тези в ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово, а от 20.00 ч. в ДК „Емануил Манолов“. Програмата е наситена и доста интересна. За сметка на това всяко едно представление си заслужава. Няма нито едно банално представление! Не знам как публиката ще си избира кое събитие да посети. Може би ще трябва да се снабди със специалната карта, която ще пуснем за Фестивала на достъпни цени, за да може да гледа всичко. Надявам се, че габровци се успеят да видят едни от най-големите комедийни актьори и да им се насладят“, сподели още Невена Митева.

ПРОГРАМА

 

ТЕАТЪР ПРЕДСТАВЛЕНИЕ ДАТА, ЧАС, МЯСТО ДРУГИ
Куманово, Македония

Театър „Трайко Прокопиев”

 

„Бягай – идва жена ти”

 

 

15.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

ДТ ”Рачо Стоянов” –Габрово

 

„Мнимият болен“, Молиер, реж. Н.Урумов, участва Николай Урумов

 

15.05. – 20 ч.

Пл. „Възраждане”

Зайчар, Сърбия

Театър „Зоран Радмилович”

„И ти ли, Нормане ”

Автор Рон Кларк / Сам Бобрик

 

 

16.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

МГТ /„Зад канала” „Болница накрай света“ от Христо Бойчев

участват Филип Авра-мов, Ив.  Петрушинов, Ал. Дойнов, Иван Лечев

 

16.05. – 20 ч.

ДК „Емануил Манолов”

Германия

Театър „Руска сцена”

 

„Сънища и мечти”

по Ал. Островски

 

 

17.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

Младежки театър

„Николай Бинев”

„Семеен албум“

от Малин Кръстев,               реж. М. Кръстев

участват Герасим Георгиев – ГЕРО, Владимир Пенев

 

17.05. – 20 ч.

ДК „Емануил Манолов”

Столичен куклен театър „Приказка за скитника – крал“

по Чапек

режисьор Катя Петрова

участват: Румен Гаванозов, Ст. Гъмов,

Р. Угрински и Г. Спасов

 

 

 

18.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

Театър „София“ „Госпожа министершата“

от Нушич, реж. Недялко Делчев, сцен. П. Митев

с участието на Лилия Маравиля

 

18.05. – 20 ч.

ДК „Емануил Манолов”

Сатиричен  театър „Алеко Константинов”

 

„Името“ от М. Дела-порт и Ал.Пателиер пост. Здравко Митков

Михаил Билалов, Нико-лай Урумов, Ана Вълчанова

 

19.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

ДКТ „Константин Величков”

– Пазарджик

„Жена ми се казва Борис“ от Рафи Шарт, реж. Вл. Александров

участват Ст. Гъмов,          Р. Угрински, Ст. Рядков, Ернестина Шинова, Дияна Любенова,                  П. Петков – Шайбата

 

19.05. – 20 ч.

ДК „Емануил Манолов”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Подредиха изложба за архитекта и ръководител на модерно Габрово Карл Кандулков

Published

on

Снощи, 17 септември, на площад „Възраждане“ в Габрово беше открита изложбата „Карл Кандулков-архитектът и ръководител на модерно Габрово”, посветена на 100-годишнината от рождението му и на 160-годишнина от обявяването на Габрово за град.

Тя е повод да се върнем и припомним, а също така и разкажем на младите хора за него и огромния му принос в модернизацията на нашия град. Изложбата е скромен жест на благодарност, уважение и въведение в голямото му архитектурно наследство.

Избраното място за експонирането не е случайно, площадът, който е административно и културно сърце на града е негово дело. Тук, където се събират освен зданията на Община Габрово, на Областен управител, на Окръжен съд, а над тях и най-емблематичната му сграда – Дома на културата, е най-подходящото за припомняне, за научаване и за предаване на памет.

Експозицията е конструирана на 4 кръгли конструкции, всяка от които съдържа 4 табла. Показани са над 100 снимки, 42 чертежа, още 20 документи и 13 изображения на ордени, значки и др. награди на архитекта.

На площ от общо 16 табла с около 40 линейни метра са проследени най-важните моменти от живота на арх. Кандулков, най-значимите изградени по негови проекти сгради, паметници, мостове и скулптурни композиции в Габрово, както и една малка част от неосъществените му проекти.

Тя не претендира за изчерпателност, от невключените в нея документи може да се изготви още една изложба, в която да присъстват и обекти извън Габрово. Разглеждайки я, се убеждаваме, че всеки ден ние минаваме или влизаме в сгради, минаваме край паметници и скулптури, по мостове, които са неизменна част от заобикалящата ни градска среда и изградили трайно облика на нашия град, които са негово дело.

Трудно се дават описания и определения за делата на големите личности. Затова освен със своите снимки, документи, проекти, планове, арх. Кандулков „разказва” за тях чрез включени цитати на части от негови спомени, бележки и интервюта.

Документалният разказ за делото на арх. Кандулков завършва с кратка информация за даряването на личния му архив от наследниците му в Държавен архив-Габрово и отново с неговите думи, които са като послание към нас и тези, които идват след нас: „Пътят до Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драи вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ….”

В изложбата се използвани документи, съхранявани в Държавен архив-Габрово, личен архив на сем. Кандулкови, както и печатни издания.

Тя е изготвена от Държавен архив – Габрово, графичният дизайн е изготвен безвъзмездно от Силвия Рангелова и е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Изложбата беше представена от началник-отдел на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, към гостите поздравление отправи Таня Христова – кмет на Община Габрово, за делото и личността на своя баща разказа и арх. Орлин Кандулков, който уважи събитието със своята съпруга арх. Йорданка Кандулкова.

На откриването присъстваха още Климент Кунев – председател на Общински съвет – Габрово, Нела Рачевиц и арх. Николай Миразчиев – заместник-кметове на Община Габрово, Невена Петкова – Областен управител на Габрово, представители на Военно окръжие – Габрово, Камарата на архитектите, бивши градоначалници и председатели на Общинския съвет, на образователни и културни и др. институции, както и много граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Таня Христова: И днес градим с мисъл и чувство!

Published

on

„С изложбата за Карл Кандулков почитаме живота и делото на човек, който със своя широк размах на мисълта, със своята последователност, усърдие и професионализъм, оставя трайни следи в цялостното развитие на Габрово като модерен град, превръщайки го в предпочитано място за живеене“, каза в обръщението си към гостите на събитието кметът Таня Христова.

В годините, през които арх. Кандулков е начело на управлението на града ни, Габрово преживява период на бурно развитие в областта на строителството и благоустрояването, преодолява сериозна жилищна криза, а активната работа на неговия екип в сферата на монументалното изграждане придава на Габрово неповторим облик на съвременен европейски град .

Наред с мащабните строителни дейности, приоритет в управлението на арх. Кандулков е и работата в областта на културата. През месец май 1965 г. е поставено началото на габровския карнавал – събитие, което се превръща в емблема на Габрово и което извежда града ни на европейската културна сцена.

„През 2020 година отбелязваме 160 години от обявяването на Габрово за град. Едно от най-емблематичните събития в празничната културна програма на града е днешното, което ознаменува честването на 100 години от рождението на архитект Кандулков. Изправени сме пред толкова наситена история, достижения и смисъл, че неизбежно, струва ми се, е да се почувстваме малки, но сме заедно и това ми дава увереност, че и днес градим, с мисъл и чувство и сме достойни последователи на живелите преди нас“.

С тези думи кметът Таня Христова официално откри изложбата, която е съвместна инициатива на Община Габрово и „Държавен архив“- Габрово и благодари на семейството на арх. Кандулков, че присъства на събитието, както и че е предоставило част от материалите за нейното оформление.

Семейство Кандулкови получи като подарък картина от известния габровски художник Иван Христов – Грога.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“

Фондация „Микеланджело“ стартира дигитално издание – Homo Faber Guide.

Published

on

Европейската фондация „Микеланджело“ стартира днес своето дигитално издание – Homo Faber Guide.

В него са включени членове на творческата мрежа на голямата неправителствена организация – майстори, куратори, галерии и галерийни магазини, музеи и др.

В Homo Faber Guide могат да се намерят визитки на някои от тези членове на „Микеланджело“, като с времето изданието ще бъде допълвано.

Към момента на стартирането на дигиталното издание в него присъстват 10 български представители.

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“, а директорът проф. д-р Светла Димитрова е българският представител в Съвета по култура към тази организация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица