Свържи се с нас

Новини

Еленко Божков: „ТЕЦ-Габрово“ беше под крилото на ГЕРБ“

Кирил Добрев: „Хубаво е, че КЕВР влезе в правомощията си и имаме решение по въпроса. От тук нататък битката ще бъде хората, които мръзнаха цяла зима, да получат до стотинка не само своите обезщетения, но и да им се върнат социалните помощи, които бяха преведени на дружеството миналата години”

снимка: Пресцентър БСП

След като системно в най-студените дни на тази и миналата зима абонатите на габровската „Топлофикация“ системно студуваха в домовете си, габровската кметица като Жана Дарк пламенно поведе габровци на протест срещу безобразията на ТЕЦ-а. Въпреки заканите й сега и през миналогодишния зимен сезон, че ще сезира държавния регулатор във връзка с нередовното топлоподаване, действия от страна на КЕВР така и не последваха.

В същото време без много приказки, без да вдига лозунги и да призовава на протест габровци, депутатът от 43-то Народно събрание от Габровска област Кирил Добрев успя да предизвика чрез своите настоявания, аргументирани с цифри и факти в нарочен сигнал, проверка от КЕВР.

„Хубаво е, че КЕВР влезе в правомощията си и имаме решение по въпроса. От тук нататък битката ще бъде хората, които мръзнаха цяла зима, да получат до стотинка не само своите обезщетения, но и да им се върнат социалните помощи, които бяха преведени на дружеството миналата години”, коментира Добрев.

За проблемите на габровската „Топлофикация“, за възможностите габровци да защитят интересите си, е разговорът с Еленко Божков, бивш член на КЕВР.

снимка: Пресцентър БСП

-Г-н Божков, вероятно сте запознат с проблемите на габровци, свързани с „Топлофикация Габрово“, какво биха могли да направят те, за да защитят гражданските си интереси, след като в най-студените дни на годината бяха лишени от топлина в домовете си?

-Проблемът свързан с качественото топлоподаване от габровския ТЕЦ е цикличен. И той е в това, че услугата, която извършва габровската „Топлофикация“ е изключително некачествена, при което непрекъснато се нарушават лицензионните изисквания. Непрекъснато се нарушават и общите условия, по които трябва да се осигурява топлоподаване и битова гореща вода към гражданите на Габрово. Тези нарушения са установени много отдавна, но на сигналите отстрана на гражданите до момента никой не обърща внимание. Първи в реалната защита правата на гражданите, свързани с некачествената услуга, извършвана отстрана на габровския ТЕЦ, се обявява депутатът от левицата в 43-то Народно събрание Кирил Добрев. Именно благодарение на намесата му – изпратената от него жалба до КЕВР за некачественото топлоснабдяване, беше предизвикана проверката от страна на държавния регулатор. И това го твърдя съвсем отговорно. Ще отбележа още, че ако КЕВР се заеме със задачата си стриктно да провери качественото изпълнение на Общите условия и на лицензията може да се стигне до тежки мерки.

-Какви могат да бъдат те?

-Най-тежката мярка е отнемането на лицензията. И затова трябва, след като установят извършените тежки нарушения по прекъсването на парното, по неизпълнение на температурата и налягането на топлоносителя, предписани в тях в продължение на целия сезон, трябва да се започне процедура по отнемането на лиценза. Обикновено, когато се влезе в такава процедура и лицензията се отнеме в резултат на извършените нарушения, се стига до назначаването на особен управител – без да се отнема собствеността. Това означавна, че габровци няма да останат без топлоподаване и ТЕЦ-ът ще продължи да работи, но под ръководството на особения управител, който се избира със специална процедура от КЕВР.

-Назначаването на обособен управител ще спомогне ли габровци да получават качествена услуга – не бива да се забравя, че в тополфицираните жилищни блокове не са предвидени възможности за алтернативно отопление?

-Тук има още един елемент – всяко дружество трябва да представи пред КЕВР своята инвестиционна програма. Към този момент лично аз не съм видял нищо ново и никаква инвестиционна програма на Топлофикация Габрово, която да предвижда мерки за коренна промяна на режима на топлоснабдяване, базата на топлоснабдяване. Тоест, генериращите мощности да се осъвременят така, че да изпълняват предвидените по закон и по наредба изисквания.

-Миналото лято беше сменен стария с нов котел?

-Тук ще отворя една скоба – като млад инженер през 1978 г. пусках този стар котел /преди това имаше един още по-стар/ – с 6 мегаватова турбина и генератор и извършвах пусковите му изпитания. Оттогава досега нищо ново не е направено. Ако се твърди, че има нов котел, той най-вероятно е водогреен, който работи с друга горивна база. Досегашните котли бяха предвидени да работят на въглища или на мазут. Те бяха парни котли и произвежданата пара трябваше да минава през бойлер, за да може да се използва като отопление за многофамилните жилища на града.

-Ако приемем, че новият котел е на друга горивна база възможно ли е новото гориво да не може да осигури необходимата топлинна мощност?

-Разбира се. Зависи от типа на котела.

-Оттук насетне какво могат да направят габровци, за да защитят интересите си, особено социално слабите граждани, чиито енергийни помощи се превеждат директно на ТЕЦ-а?

-Първото, което трябва да се направи е компенсиране на гражданите за непроизведената и недоставена енергия, отстрана на Топлофикация. Гражданите трябва да подадат своите жалби към топлофикационното дружество. Могат да се жалват и пред омбудсмана. Освен това имат право да се жалват и в съда и да си търсят правата именно по съдебен път, което е нормално. Защото става въпрос за нарушаване на общите договорени между двете страни условия.

-Още през миналата година депутатът от левицата Кирил Добрев настояваше ТЕЦ-а да върне всички преведените енергийни помощи от социалното ведомство?

-Парите, които се изплащат от Министерството на социалните грижи за топлоснабдяване и вече са преведени на Топлофикация задължително трябва да бъдат върнати. Това е задължение на държавата, която трябва да настоява за връщането им, тъй като с тези средства не е била осигурена необходимата топлинна енергия, което е доказано. Държавата трябва да изиска тези средства да й бъдат върнати със съответните лихви.

-Държавата може и да получи тези пари, но социално слабите граждани, които разчитат на тях, за да живеят на топло през зимата, са си осигурявали топлина от алтернативни източници и са плащали за тях. Кой ще ги обезвъзмезди, след като от техните помощи се е възползвал друг?

-Държавата трябва да намери начин те да бъдат компенсирани като им се заплати необходимата енергийна помощ за използваното от тях алтернативно отопление.

-Проблемът с топлоснабдяването на габровци не е от вчера или днес – вече няколко години в най-студените дни на зимата габровци са без топлоснаснабдяване. Как Вие като специалист по енергетика ще обясните този факт?

-Самият проблем освен организационен и технически има и чисто политически характер. Техническите причини са свързани с използването на стара и ненадеждна техника, организационните – с недоброто регулиране на абонатните станции и лошия мениджмънт на дружеството. Политическите причини също са известни. Знае се, че ТЕЦ Габрово е собственост на Христо Ковачки. Негова собственост са 2/3 от топлофикационните дружества в страната. По този начин той е своеборазен монополист и този монопол се засилва не само от голямата собственост, но и от това, че той не само е начело на партия „Лидер“, но и я спонсорира. Известно е също, че тази партия беше патерица на ГЕРБ в парламента при гласуването на важни решения. Именно поради тази причина жалбите на гражданите, свързани с проблемите с топлоснабдяването, бяха пренерегвани и никой не им обръщаше внимание. Още повече, че в самия състав на КЕВР има поне трима представители, предложени от Ковачки и избрани от парламента. Единият от тях е Георги Златев, който преди да стане член на КЕВР беше директор на „Брикел“ – фирма, собственост на Христо Ковачки. По този начин на ТЕЦ-Габрово беше осигурен регулаторен комфорт – чрез подкрепата за ГЕРБ от партия „Лидер“ в парламента. Именно поради този факт едва след като беше разпуснат парламента кметът на Габрово Таня Христова доби смелост да се противопостави на „Топлофикация“. Така тя търси политически дивиденти.
-Коректно ли е това поведение спрямо габровци?
В никакъв случай. Това е ярка форма на политическо лицемерие и конюнктурна изгода. Въпреки, че Таня Христова като кмет на общината е длъжна безусловно да се грижи за гражданите на Габрово. Независимо от коя партия са те. От момента, в който е избран кметът, той е кмет на всички, а не само на членовете на ГЕРБ. Удивявам се как е възможно тя да подценява интелигентността на габровци, използвайки тяхната тегоба за набиране единствено на политически дивиденти. Извинете, но не тя предизвика раздвижването на КЕВР за да започне проверка в габровския ТЕЦ. Това стана именно, благодарение последователността в настояванията за спешна проверка на депутата в 43-то Народно събрание Кирил Добрев.

-В областта е налице още един енергиен казус, този път свързан с подготовката за приватизация на общинския дял на „Севлиевогаз 2000“ АД, ще загубят ли севлиевци, ако този дял премине в частни ръце?

– Севлиевци не само няма да спечелят от продажбата на общинския дял в „Севлиевогаз 2000“ АД, но и ще загубят, защото ще загубят контрола върху инфраструктурата и върху управлението на газовото дружество. Докато като мажоритарен собственик те могат да влияят пряко върху управлението на „Севлиевогаз 2000“ и върху развитието на инфраструктурата, с която оперира това дружество. Погледнете Ботевград, където газоразпределението в града е поверено изцяло на общинско дружеств и то се справя добре. Лично моето мнение е, че в интерес на общината и нейните граждани е общинските съветници да се обединят и да гласуват срещу продажбата на общинския дял в газовото дружество.

Коалиция „БСП за България“  е с номер 10 в интегралната бюлетина.
„Поискай промяната“

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на Коалиция „БСП за България“. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Новини

Румен Радев: Шипка е нашият храм на свободата

Шипка е нашият храм на свободата, съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини. Това заяви днес, 24 август, президентът на Република България Румен Радев по време на честванията на 142 години от Шипченската епопея.

„В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия.

И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад.

И днес тук е сборният пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност отново ще поменат безсмъртните. Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата.

Неуморен и непоколебим бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на Родината като страж на свободна България. Като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи.

Тук върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним, че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът, че похитителите на българската история нямат място в бъдещето. Да отстояваме свободата си срещу посегателства – от чужди и от свои. Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот.

Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основата са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие. Вечна памет на героите! Да живее свободна и независима България!“, заяви президентът Румен Радев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

142 години от Шипченската епопея

Фоторепортаж от Националните чествания на 142 години от Шипченската епопея. (Галерия от снимки)

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Динозавърско шоу за децата в Габрово

Първото по рода си Динозавърско шоу за деца пристига на 25 август в Габрово. То ще се проведе следващата неделя от 10.00 ч., 12.00 ч. и 14.00 ч. в голямата конферентна зала на хотела, намиращ се на бул. „Трети март“ и представлява един нов фестивал на науката за деца – Палеонтоложко шоу!

Записването става предварително на телефон: 0885869029. В рамките на 60 минути децата ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Програмата се провежда в групи по 25 деца.

Щура лаборатория и новият член на екипа, току що излюпилият се Тиранозавър, ще зарадват всички любознателни дечица!

Всички участници ще имат възможността да проследят историята на Юрския период чрез специално подбрани експерименти. С помощта на опитни инструктори децата ще сглобят скелет на динозавър.

Динозавърско шоу за деца пристига в Габрово на 25 август

Ще хапнат любимата храна на Тиранозавъра – Захарен памук. Рекс ще „нахлуе” сред децата, ще танцува, ще ръмжи, ще надава вой и със сигурност ще впечатли малките любопитковци.

Всяко дете ще получи научен подарък – юрски червеи, които може да си вземе вкъщи.

Таксата за участие е 15 лева. След уникалния урок можете да закупите научни епруветки за домашни експерименти.

За всяко дете, влизащо на шоуто се заплаща такса. Всяко дете може да бъде придружено от не повече от един възрастен. Всеки допълнителен възрастен заплаща такса, споделят организаторите на събитието.

Препоръчителна възраст на участниците е 4 – 12 години. Деца под 3 години не се допускат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица