Свържи се с нас

Новини

Еленко Божков: „ТЕЦ-Габрово“ беше под крилото на ГЕРБ“

Кирил Добрев: „Хубаво е, че КЕВР влезе в правомощията си и имаме решение по въпроса. От тук нататък битката ще бъде хората, които мръзнаха цяла зима, да получат до стотинка не само своите обезщетения, но и да им се върнат социалните помощи, които бяха преведени на дружеството миналата години”

снимка: Пресцентър БСП

След като системно в най-студените дни на тази и миналата зима абонатите на габровската „Топлофикация“ системно студуваха в домовете си, габровската кметица като Жана Дарк пламенно поведе габровци на протест срещу безобразията на ТЕЦ-а. Въпреки заканите й сега и през миналогодишния зимен сезон, че ще сезира държавния регулатор във връзка с нередовното топлоподаване, действия от страна на КЕВР така и не последваха.

В същото време без много приказки, без да вдига лозунги и да призовава на протест габровци, депутатът от 43-то Народно събрание от Габровска област Кирил Добрев успя да предизвика чрез своите настоявания, аргументирани с цифри и факти в нарочен сигнал, проверка от КЕВР.

„Хубаво е, че КЕВР влезе в правомощията си и имаме решение по въпроса. От тук нататък битката ще бъде хората, които мръзнаха цяла зима, да получат до стотинка не само своите обезщетения, но и да им се върнат социалните помощи, които бяха преведени на дружеството миналата години”, коментира Добрев.

За проблемите на габровската „Топлофикация“, за възможностите габровци да защитят интересите си, е разговорът с Еленко Божков, бивш член на КЕВР.

снимка: Пресцентър БСП

-Г-н Божков, вероятно сте запознат с проблемите на габровци, свързани с „Топлофикация Габрово“, какво биха могли да направят те, за да защитят гражданските си интереси, след като в най-студените дни на годината бяха лишени от топлина в домовете си?

-Проблемът свързан с качественото топлоподаване от габровския ТЕЦ е цикличен. И той е в това, че услугата, която извършва габровската „Топлофикация“ е изключително некачествена, при което непрекъснато се нарушават лицензионните изисквания. Непрекъснато се нарушават и общите условия, по които трябва да се осигурява топлоподаване и битова гореща вода към гражданите на Габрово. Тези нарушения са установени много отдавна, но на сигналите отстрана на гражданите до момента никой не обърща внимание. Първи в реалната защита правата на гражданите, свързани с некачествената услуга, извършвана отстрана на габровския ТЕЦ, се обявява депутатът от левицата в 43-то Народно събрание Кирил Добрев. Именно благодарение на намесата му – изпратената от него жалба до КЕВР за некачественото топлоснабдяване, беше предизвикана проверката от страна на държавния регулатор. И това го твърдя съвсем отговорно. Ще отбележа още, че ако КЕВР се заеме със задачата си стриктно да провери качественото изпълнение на Общите условия и на лицензията може да се стигне до тежки мерки.

-Какви могат да бъдат те?

-Най-тежката мярка е отнемането на лицензията. И затова трябва, след като установят извършените тежки нарушения по прекъсването на парното, по неизпълнение на температурата и налягането на топлоносителя, предписани в тях в продължение на целия сезон, трябва да се започне процедура по отнемането на лиценза. Обикновено, когато се влезе в такава процедура и лицензията се отнеме в резултат на извършените нарушения, се стига до назначаването на особен управител – без да се отнема собствеността. Това означавна, че габровци няма да останат без топлоподаване и ТЕЦ-ът ще продължи да работи, но под ръководството на особения управител, който се избира със специална процедура от КЕВР.

-Назначаването на обособен управител ще спомогне ли габровци да получават качествена услуга – не бива да се забравя, че в тополфицираните жилищни блокове не са предвидени възможности за алтернативно отопление?

-Тук има още един елемент – всяко дружество трябва да представи пред КЕВР своята инвестиционна програма. Към този момент лично аз не съм видял нищо ново и никаква инвестиционна програма на Топлофикация Габрово, която да предвижда мерки за коренна промяна на режима на топлоснабдяване, базата на топлоснабдяване. Тоест, генериращите мощности да се осъвременят така, че да изпълняват предвидените по закон и по наредба изисквания.

-Миналото лято беше сменен стария с нов котел?

-Тук ще отворя една скоба – като млад инженер през 1978 г. пусках този стар котел /преди това имаше един още по-стар/ – с 6 мегаватова турбина и генератор и извършвах пусковите му изпитания. Оттогава досега нищо ново не е направено. Ако се твърди, че има нов котел, той най-вероятно е водогреен, който работи с друга горивна база. Досегашните котли бяха предвидени да работят на въглища или на мазут. Те бяха парни котли и произвежданата пара трябваше да минава през бойлер, за да може да се използва като отопление за многофамилните жилища на града.

-Ако приемем, че новият котел е на друга горивна база възможно ли е новото гориво да не може да осигури необходимата топлинна мощност?

-Разбира се. Зависи от типа на котела.

-Оттук насетне какво могат да направят габровци, за да защитят интересите си, особено социално слабите граждани, чиито енергийни помощи се превеждат директно на ТЕЦ-а?

-Първото, което трябва да се направи е компенсиране на гражданите за непроизведената и недоставена енергия, отстрана на Топлофикация. Гражданите трябва да подадат своите жалби към топлофикационното дружество. Могат да се жалват и пред омбудсмана. Освен това имат право да се жалват и в съда и да си търсят правата именно по съдебен път, което е нормално. Защото става въпрос за нарушаване на общите договорени между двете страни условия.

-Още през миналата година депутатът от левицата Кирил Добрев настояваше ТЕЦ-а да върне всички преведените енергийни помощи от социалното ведомство?

-Парите, които се изплащат от Министерството на социалните грижи за топлоснабдяване и вече са преведени на Топлофикация задължително трябва да бъдат върнати. Това е задължение на държавата, която трябва да настоява за връщането им, тъй като с тези средства не е била осигурена необходимата топлинна енергия, което е доказано. Държавата трябва да изиска тези средства да й бъдат върнати със съответните лихви.

-Държавата може и да получи тези пари, но социално слабите граждани, които разчитат на тях, за да живеят на топло през зимата, са си осигурявали топлина от алтернативни източници и са плащали за тях. Кой ще ги обезвъзмезди, след като от техните помощи се е възползвал друг?

-Държавата трябва да намери начин те да бъдат компенсирани като им се заплати необходимата енергийна помощ за използваното от тях алтернативно отопление.

-Проблемът с топлоснабдяването на габровци не е от вчера или днес – вече няколко години в най-студените дни на зимата габровци са без топлоснаснабдяване. Как Вие като специалист по енергетика ще обясните този факт?

-Самият проблем освен организационен и технически има и чисто политически характер. Техническите причини са свързани с използването на стара и ненадеждна техника, организационните – с недоброто регулиране на абонатните станции и лошия мениджмънт на дружеството. Политическите причини също са известни. Знае се, че ТЕЦ Габрово е собственост на Христо Ковачки. Негова собственост са 2/3 от топлофикационните дружества в страната. По този начин той е своеборазен монополист и този монопол се засилва не само от голямата собственост, но и от това, че той не само е начело на партия „Лидер“, но и я спонсорира. Известно е също, че тази партия беше патерица на ГЕРБ в парламента при гласуването на важни решения. Именно поради тази причина жалбите на гражданите, свързани с проблемите с топлоснабдяването, бяха пренерегвани и никой не им обръщаше внимание. Още повече, че в самия състав на КЕВР има поне трима представители, предложени от Ковачки и избрани от парламента. Единият от тях е Георги Златев, който преди да стане член на КЕВР беше директор на „Брикел“ – фирма, собственост на Христо Ковачки. По този начин на ТЕЦ-Габрово беше осигурен регулаторен комфорт – чрез подкрепата за ГЕРБ от партия „Лидер“ в парламента. Именно поради този факт едва след като беше разпуснат парламента кметът на Габрово Таня Христова доби смелост да се противопостави на „Топлофикация“. Така тя търси политически дивиденти.
-Коректно ли е това поведение спрямо габровци?
В никакъв случай. Това е ярка форма на политическо лицемерие и конюнктурна изгода. Въпреки, че Таня Христова като кмет на общината е длъжна безусловно да се грижи за гражданите на Габрово. Независимо от коя партия са те. От момента, в който е избран кметът, той е кмет на всички, а не само на членовете на ГЕРБ. Удивявам се как е възможно тя да подценява интелигентността на габровци, използвайки тяхната тегоба за набиране единствено на политически дивиденти. Извинете, но не тя предизвика раздвижването на КЕВР за да започне проверка в габровския ТЕЦ. Това стана именно, благодарение последователността в настояванията за спешна проверка на депутата в 43-то Народно събрание Кирил Добрев.

-В областта е налице още един енергиен казус, този път свързан с подготовката за приватизация на общинския дял на „Севлиевогаз 2000“ АД, ще загубят ли севлиевци, ако този дял премине в частни ръце?

– Севлиевци не само няма да спечелят от продажбата на общинския дял в „Севлиевогаз 2000“ АД, но и ще загубят, защото ще загубят контрола върху инфраструктурата и върху управлението на газовото дружество. Докато като мажоритарен собственик те могат да влияят пряко върху управлението на „Севлиевогаз 2000“ и върху развитието на инфраструктурата, с която оперира това дружество. Погледнете Ботевград, където газоразпределението в града е поверено изцяло на общинско дружеств и то се справя добре. Лично моето мнение е, че в интерес на общината и нейните граждани е общинските съветници да се обединят и да гласуват срещу продажбата на общинския дял в газовото дружество.

Коалиция „БСП за България“  е с номер 10 в интегралната бюлетина.
„Поискай промяната“

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на Коалиция „БСП за България“. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Новини

Създават Областен съвет за хора с увреждания

Работна среща, за създаване на Областен съвет за хора с увреждания, се проведе днес (28 януари)в Областна администрация. Поканата за срещата бе от заместник – областния управител Мария Пенева и е в изпълнение на чл. 19 от Закона за хора с увреждания, където е отреден ангажимент на областните управители по създаване на областни съвети.

снимка: Областна администрация – Габрово

Основна роля на Съвета е да съдейства и подпомага областния управител при осъществяване, анализиране, разработване на стратегии, планове, мерки и други дейности, свързани с изпълнението на политиката в областта на правата на хората с увреждания. Да оказва подкрепа за насърчаване, защита и гарантиране на пълноценното и равноправно упражняване на правата на хората с увреждания, включително чрез отправяне на предложения за повишаване на социалната и икономическата ефективност на този процес пред компетентните държавни, общински, обществени и стопански органи и организации на областно ниво.

При осъществяване на своята дейност Областният съвет за хората с увреждания си взаимодейства с Националния съвет за хората с увреждания, Областния съвет за тристранно сътрудничество, Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси и други съвети, комисии, групи, чиято дейност е свързана с правата на хората с увреждания.

снимка: Областна администрация – Габрово

Съгласно нормативната уредба в състава на Съвета се включват представители на областната и общинската администрация, на териториалните органи на изпълнителната власт, на национално представителните организации на и за хората с увреждания, национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите, юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза, както и други заинтересовани лица, работещи в областта на правата на хората с увреждания.

По време на срещата беше приет и Правилник за дейността на Съвета. Той ще се свиква при необходимост или по предложение на всеки от членовете, при предварително подаден доклад до председателя на Съвета.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Елена Йончева с поредица инициативи в Брюксел с цел превръщане на борбата с корупцията в основен приоритет на ЕС

През изминалите дни Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, отново призова eвропейските институции да превърнат борбата с корупцията в свой основен приоритет. Йончева е член на новата антикорупционна интергрупа в Европейския парламент, която наскоро започна активна дейност. Групата вече проведе няколко срещи и насочва своите усилия към укрепване на дейността на новосъздадената Европейска прокуратура и сътрудничеството й с ОЛАФ, подобряване на независимостта на медиите и гарантиране на сигурността на разследващите журналисти. На 3 март тази година интергрупата планира среща и с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Паралелно с това, Йончева работи активно по темата и в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Вчера, 27.01.2020 г., на редовното заседание на Комисията, тя настоя Хърватското председателство да обърне по-голямо внимание на борбата с корупцията.

„Проблемът с корупцията все по-често се появява в ежедневието на европейските граждани. Много често тя не се проявява като изолирано престъпление – може да я откриете от нелегална миграция до организирана престъпност и пране на пари“, заяви Йончева.

Meeting of the Anti-Corruption Intergroup

Евродепутатът попита също дали Хърватското председателството планира конкретни мерки, насочени към засилване на разследванията на корупционни престъпления в отделните държави-членки. По-късно днес, 28.01.2020, Елена Йончева продължава дискусиите по тема за борбата с корупцията и в дебат с новия комисар по вътрешни работи, шведката Илва Йохансон.

Припомняме, че миналата седмица Йончева постави въпроса за приоритизирането на борбата с корупцията и пред комисаря по правосъдие Дедие Рейндерс. Тогава евродепутатът посочи, че от години проблемът с корупцията не получава нужното внимание от институциите в Брюксел – липсва цялостна антикорупционна стратегия на ЕС, а наличните инструменти са недостатъчни. В отговор Рейндерс пое ангажимент новата Европейска комисия да обърне специално внимание на темата за борбата с корупцията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово ще подкрепи протеста срещу Наредба Н-18

Над 50 собственици на заведения, хотели, търговци и представители на малкия и средния бизнес от Габрово ще подкрепят националния икономически протест срещу спорната Наредба Н-18 на финансовото министерство.

Протестната акция на българския бизнес е насрочена за утре, 29-ти януари, от 12.00 часа на площад „Народно събрание“ в София.

Създаден е Национален Организационен Комитет в защита на малкия и среден бизнес в България, подкрепен от Българската Асоциация на Заведенията, Сдружение на Заведенията, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и други представители на малкия и среден бизнес.

Основните искания, подкрепени и от собственици на заведения, хотели, търговци и представители на малкия и средния бизнес в Габрово, са свързани с намаление на ДДС на 5%, както и отмяна на текстовете в наредбата на НАП за запечатване на търговски обекти, без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта.

Исканията са включително и за отлагане действието на Наредба Н-18 за касовите апарати, докато не бъдат изчистени спорните моменти, касаещи прилагането й, вече внесени в Народното събрание и Министерски съвет.

От бранша настояват също така да се сформира работна група за обсъждане на възможностите за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, на 5 %, каквато е практиката в страните – членки на Европейския съюз.

„Досега, търговците на няколко пъти се обявихме против Наредбата. Считаме, че тя създава допълнителна финансова тежест за легалния бизнес, като най-потърпевши от нея са представителите на малките и средните фирми от бранша.

Въвеждането на по-ниска дефинирана ставка на ДДС за храните и сектора ще доведат до по-добър продукт за крайния клиент“, заяви пред „Габрово Нюз“ собственик на местно заведение, който ще вземе участие в готвения утре икономически протест.

„Чрез протеста ние не търсим конфронтация с никого. Не сме политически ангажирани. Това е икономически протест. За нас е важно да защитим правата си и прехраната на служителите си. Търсим комуникация със законодателя и искаме да бъде чути“, добави още той, отбелязвайки, че в сегашния си вид на Наредбта НАП има дори достъп и до ноу-хау-то на фирмите, което определи като недопустимо.

Той съобщи, че приблизително около 500 000 души у нас работят в ресторантьорския и хотелския бранш, като засегнати от Наредба на практика са целият малък и среден бизнес, представляващи близо 90% от икономиката.

Исканията на бранша ще бъдат внесени отново в деловодствата на Министерството на финансите и Националната агенция по приходите.

Припомняме, че от 25 януари в около 36 града в България, в това число и в Габрово, собственици и служители в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели работят облечени в жълти жилетки.

Символичният протест е заради спорната наредба Н-18, задължаваща собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до личните данни на всички от персонала и до рецептурните книжа, които често са фирмена тайна. Новите правила трябва да влязат в сила от 31 януари т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица