Новини, Спорт|13.02.2017 14:50

Валентин Саратлиев представя Габрово и България в олимпийско състезание

снимка: sport - gabrovo.com

снимка: sport – gabrovo.com

Габровски състезател участва в олимпийска проява. Валентин Саратлиев от СКСБ „Узана 2007” представя Габрово и страната ни в 13-я зимен Европейски младежки олимпийски фестивал. Престижната надпревара за юноши и девойки на възраст от 14 до 18 години се провежда от 11 до 18 февруари в Ерзурум, Турция. Българската олимпийска делегация отпътува в събота, 11 февруари. В състава й са включени 19 състезатели от спортовете ски-бягане, ски-скок, ски алпийски дисциплини, сноуборд, шорттрек и фигурно пързаляне.

Валентин е част от отбора на България по ски бягане. Селекцията на треньора Пламен Недялков включва шестима бегачи – 3 момичета и 3 момчета. Останалите двама национали са Божидар Димитров и Симеон Огнянов от СК „Рилски скиор“ (Самоков). Точно тримата си оспорваха отличията на провелото се през уикенда Държавно първенство по ски бягане в к.к. Боровец.

Там Валентин записа две трети места – в бягането на 10 километра свободен стил и преследването. При девойките ще участват Нанси Окоро от СК „Александър Логистик“ (София), Христина Митева от СК „Рилски скиор” (Самоков) и Ванеса Емилова от СК „Паничище-2009“ (Сапарева баня). Стартовете в класически, свободен стил, спринт и щафети са съответно на 13, 14, 16 и 17 февруари.

Основаният от бившия президент на Международния Олимпийски комитет Жак Рох Европейски младежки олимпийски фестивал (ЕМОФ) датира от 1991 г. Тогава е проведено първото лятно издание на проявата в Брюксел. Две години по-късно (1993) е организиран и първият зимен олимпийски фестивал за младежи в Аоста, Италия. Оттогава проявите се редуват на всеки две години. ЕМОФ са състезания с много висок престиж. Подобно на Олимпийските игри, в тях има церемонии по откриване и закриване, олимпийският огън гори по време на цялата проява, звучат националните химни в чест на победителите, знамената се издигат на награждаването. Приблизително 2500 спортисти участват на летните фестивали, а на зимните състезателите са около 1300.

От 1991 година насам в тези фестивали са се представяли множество бъдещи звезди в летните и зимните спортове, шампиони от европейски, световни и олимпийски игри, като: скиорките Яница Костелич (Хърватия) и Аня Персон (Швеция), ски бегачките Марит Бьорген (Норвегия) и Юлия Чепалова (Русия), двукратният олимпийски шампион по фигурно пързаляне Евгений Плюшченко (Русия), колоездачът Фабиан Канчелара (Италия), тенисистката Жустин Енен (Белгия), плувецът Питър ван ден Хугенбанд (Холандия), спринтьорката Ким Геверт (Белгия) и много други.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар