17-та Национална среща – наддумване „Благолаж”

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Музеят „Дом на хумора и сатирата” вече подготвя 17-та Национална среща – наддумване „Благолаж”. Партньор на това издание е ЕМО „Етър”– Габрово. Проявата е част от Фестивала на хумора в Габрово и ще се състои на 21 май от 09.00 часа в зала „Грехът” на Веселата къща.

Националната среща-наддумване разкрива богатството на българския комичен словесен фолклор, представен от сладкодумци от всички краища на страната и на българи в друга културна среда. Тя поощрява живото човешко общуване чрез разказваческото изкуство на остроумци и сладкодумци от различни поколения, дава възможност да се изявят комуникативните и разказваческите умения пред публика, към която е насочен смехотерапевтичният ефект на разказания хумор и събира, запазва, изследва и популяризира многообразието и жизнеността на кратките комични жанрове в българския прозаичен фолклор.

Темата на наддумването е: Апетитът идва с яденето.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

До 20 април 2017 г. всеки сладкодумец изпраща в Дома на хумора и сатирата заявка с част от своя репертоар, с който смята да се представи по темата на наддумването, както и попълнен тук приложения формуляр. Заявката и репертоарът, четливо написани или записани на електронен носител (DVD) – се приемат по пощата или по електронната поща (e-mail: humorhouse.gabrovo@gmail.com). Разказвачите от чужбина участват само с материали, изпратени по електронната поща (humorhouse.gabrovo@gmail.com).

Не се разглеждат авторски публикации, лично творчество или драматизации, както и материали, неотговарящи на темата.

Поощрява се семейното/фамилното участие (две или три поколения разказвачи).

Селекционна комисия, съставена от организаторите, прави подбор и уведомява писмено до 30 април всички бъдещи участници в ср ещата. Техните разходи по пребиваването в Габрово се поемат от Дома на хумора и сатирата (пътни срещу представен билет, нощувка в хотел).

Наддумването протича в два кръга.

В първия кръг всеки участник представя по избор:
А) приказки, вицове и весели случки (храна, хигиена на храненето, лакомия, преяждане/препиване, габровецът знае от нищо нещо да приготви, габровски рецепти, яйцето с кранче, рибята кост, рецепти за бедни…; гостоприемство; „апетитът идва с яденето” като метафора)
Б) приказки (за Хитър Петър – Настрадин Ходжа и техните побратими);
В) весели случки с известни личности (наши съвременници или исторически лица; политически вицове и анекдоти, пословици и поговорки; благословии);
Г) нови габровски вицове.

Във втория кръг се наддумват най-добре представилите се трима от първия кръг – до излъчване на „Благолаж-2017”.
Участниците могат да разказват на местния си диалект.

Жури, определено със заповед на директора на Дома на хумора и сатирата, присъжда следните
НАГРАДИ

Благолаж – 2017 – статуетка, хумористичен сувенир и индулгенция.
Награда на публиката – хумористичен сувенир и индулгенция.
Награда за ярко представяне на българин от чужбина – хумористичен сувенир и индулгенция.
Народен шегобиец – за най-комично разказване на преживелици, осмиващи вредните хранителни навици и злоупотреби – предметна награда и индулгенция.
Сладкодумен прощъпулник – за дете–разказвач на анекдоти, осмиващи вредните хранителни навици и злоупотреби – предметна награда и индулгенция.
Тези награди се осигуряват от Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово.
Специална награда на ЕМО „Етър” – Габрово
– за семейно участие (дете с родител или с баба/дядо…) – етърски сувенир и диплом.

В наддумването каним да участват носители на Голямата награда „Благолаж” от предишните срещи, но с нов репертоар. Тяхното участие е почетно.

Музеят „Дом на хумора и сатирата” издава най-доброто от срещата-наддумване в книга 10 от поредицата „Благолаж”. Всеки участник в срещата получава безплатен екземпляр от изданието.

Наддумването се отразява от средствата за масово осведомяване, от частни и национални електронни медии.

Статутът и формулярът за участие са публикувани на сайта на музея на адрес: http://www.humorhouse.bg/bg/blagolaj/condition.html , а също така на страницата им и в групата на Дома във Фейсбук.

Заявки и информация на адрес: Музей ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА, 5300 ГАБРОВО, П.К. 104, за „БЛАГОЛАЖ-2017”, тел. (066) 80 72 29, 0884 029 374, e-mail: humorhouse.gabrovo@gmail.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар