Свържи се с нас

Любопитно

За свободата да знаеш

Published

on

ZZАко вярвате, че от Вашия избор зависи Вашето духовно, физическо или психическо здраве, значи тази статия е точно за Вас.

На 28 и 29 януари за първи път в Габрово ще се състои фестивалът „Здравей, Здраве!”, чиято цел е да провокира интерес към здравословния и природосъобразен начин на живот, да представи широка гама от естествени начини за профилактика и лечение с доказана ефективност, безопасност и простота на приложение, да стимулира използването на здравословни продукти и услуги.

Фестивалът е доброволчески акт на партньори и хора, които вярват, че това е пътят към правото на избор за здраве във всичките му аспекти. Той се провежда от 8 години в Пловдив и има свои последователи и издания в Добрич, Варна, Търговище, Троян, Казанлък, Ямбол и Кърджали.

Мотото на фестивала в Габрово е „Свобода е да знаеш, щастие е да си здрав!”. Домакин е МОЛ Габрово, а партньорите, организиращи това събитие, са „Клуб „Озарение”, Йога Център, Национална образователна програма „Билкария”.

Официално фестивалът ще бъде открит в 10.00 ч. на етаж 4 в МОЛ Габрово.

Поканени са лектори от цялата страна, безспорни специалисти в своите области, всецяло отдадени на каузата за здравно просвещение.

16325981_10208218323320791_940777065_o

Д-р Светла Балтова – кардиолог и ревматолог, практикува холистична медицина, цветолечение и паневритмия. С целия авторитет на дипломиран лекар тя ще ни представи бъдещето на медицината – симбиоза от последните открития на науката и новите технологии в здравеопазването и древната мъдрост, възприемаща човека с неговите духовни измерения и търсеща причините за проявената в тялото болест в неговия душевен живот. И на първо място – профилактиката, основана на здравословния начин на живот в съгласие с природата и на неограничените възможности на организма и силата на мисълта.

Чл.кор. Емил Елмазов – човекът, посветил целия си живот на билките, на древните рецепти и на тяхното чудодейно въздействие върху организма, възстановил най-старото хлебно семе на Балканския полуостров – лимецът. Той ще Ви разкаже за богомилския зелейник – документ откритие за лечебните прийоми на Поп Богомил, Василий Врач и Боян Мага и ще демонстрира приготвянето на чудодейни богомилски лекове.

Д-р Иван Джеджев е специалист по физиотерапия с придобити специалности вътрешни и професионални болести, който изцяло се посвещава на хомеопатията. В лекцията се акцентира на основните принципи на хомеопатията, проследяват се основни исторически данни от възникването ѝ до наши дни, разискват се въпросите за здравето, болестта и лечението през призмата на холистичния подход с цел подобряване и възстановяване на жизнеността и здравето.

Снежана Георгиева – астролог-консултант и преподавател от Варна ще ни обясни как нашето здраве зависи от звездите и ще потърси отговори на въпросите: Здрави сме, защото сме щастливи или щастието е неотменна част от това да си здрав? Щастието е цел или път?

Доц. Людмила Червенкова, преподавател по кинезитерапия в Националната спортна академия „Васил Левски”, е изследовател и привърженик на паневритмията – българската практика здраве и благополучие, чрез която се използва лечебната сила на движението, музиката, природните ритми, слънцето, въздуха и красотата на природата, словото и мисълта. Практика, която става популярна извън границите на България преди да са изминали и 100 г. от създаването ѝ.

Николай Сираков – сертифициран преподавател по хималайска йога, тибетска йога, хасия йога , тибетска медитация и преминал редица курсове по източна философия ще ни въведе в паралелната невидима реалност на нашето ежедневие, в която се чувстваме радостни и удовлетворени въпреки обстоятелствата.

Какво представлява тя, къде се намира, кой я създава и как да пребиваваме в нея по-често и за по-дълго? Лекторът ще предложи различен поглед към ежедневните ситуации и метод да ги трансформираме в наша полза и за доброто на всички чувстващи същества.

И още йога с Ива Кирова – сертифициран преподавател по йога към БФЙ и Yoga Alliance, която ще обясни какво се случва с тялото ни по време на йога и как практикуването ѝ ни помага да се освободим от ежедневния стрес чрез бавна, но трайна трансформация, преживяна през тялото в неговите психофизически измерения.

Аида Марковска е холистичен терапевт и преподавател,основател и председател на СНЦ „Клуб Рейки в Пловдив“, под чиято егида преминава значителна част от инициативите в Пловдив. Занимава се с промяна на родовата съдба, с трансгенерационна терапия и изчистване на родови програми.

Ще представи начините и възможностите да влияем осъзнато върху родословното си дърво, върху мисията и задачите на рода, да имаме знания за неговата жива структура.

Живко Стоилов е председател на „Сдружение Видяпроект”, където преподава Йога, Източна философия, Интегрален коучинг (Life coaching), Паневритмия. Черпи вдъхновение от мъдростта на Веданта философията, Учението на Беинса Дуно, и в по-ново време от Интегралната философия на Кен Уилбър, съчетаваща в себе си минало, настояще и бъдеще, Изтока и Запада, индивида и обществото. Ще ни запознае с енеаграмите – девет модела на личността, чрез които можем да провалим или издигнем себе си. Всеки от моделите може да се превърне в ракета-носител за личността, която ще го изведе в космическа орбита или става неговият таен саботьор, провалящ живота му всеки момент

И още една любопитна лекция – на д-р Биляна Мусева – лекар по дентална медицина, практикуваща също хомеопатия, Шуслерови соли и цветолечение

Терапията с цветни есенции е лечебна система, разработена от английския лекар и хомеопат д-р Едуард Бах. Цветолечението е нежен, лесен за усвояване и използване и изключително ефективен на няколко нива терапевтичен метод, който лекува емоциите ни, подсъзнателните ни травмиращи преживявания, погрешните ни и разболяващи ни модели на поведение и ни помага да се върнем в идеалното състояние на здраве и радост, в което сме създадени.

След края на лекцията ще бъда подарявана книгата на д-р Бах, в която той описва своята система за лечение.

И няма да бъде пълен спектърът на разглежданите теми без слънчевата педагогика на Слав Славов – магистър по биология и химия с повече от 21 години педагогическа работа с деца и ученици. От 2011 година живее и работи в детска школа „Бялото кокиче“, София. Участва в обучения и семинари по Слънчева педагогика – методи за възпитание и обучение от Учителя Петър Дънов.

Здравето на децата – приоритет на семейството и обществото. Четирите фактора на здравето – светлината, въздуха, водата и храната.

Как се сее здравето? Какво е нужно да знаем за образователните периоди в развитието на детето? Темпераменти и здраве. Любовта към детето и познаването на детето, музиката в полза на здравето- теми, изключително важни за учители, педагози и родители.

Като допълнение към богатата тематика през двата фестивални дни са предвидени практики – йога, медитации, паневритмия, таекуондо, дихателни упражнения. Възползвайте се от възможността да получите практически умения за поддържане на здравето си. Научете повече за възможностите на човешкия организъм и за неговата обвързаност с природата. Изберете темата, която ви интересува.

Обърнете се към нашите доброволци за допълнителна информация на място. Входът за всички изяви е свободен.

През двата фестивални дни на 3 и 4-ия етаж на МОЛ-а от 10.00 до 18.00 часа повече от двадесет изложители от цялата страна ще предлагат еко и био продукти: изделия от минерали, естествени камъни и семена, боров прашец и бамбук, шунгит, продукти на руската компания „Тианде”, апликатори „Ляпко”, мед и пчелни продукти, пъзели от естествено дърво, ароматни свещи с растително масло, ябълков оцет, вино, млечни произведения, билки, хляб, брашно и хлебни изделия.

На почитателите на класическата музика организаторите предлагат два концерта 17.00 ч.в уютната атмосфера на кафето на партера на МОЛ Габрово.

На 28 януари младият шуменски пианист Тонислав Троев ще изпълни „Ave Mаria“ от Шуберт, Ноктюрно оп. 9 №1, №2 и оп. 20 и „Валс №7” от Шопен, Traumerei“ от Шуман, „Consolation №3”, „Liebestraum“ №3 от Лист, „Rondo alla Turca“ от Моцарт и „Двугласна инвенция №13” от Бах. Ще прозвучи авторска богомилска поезия от проф. Емил Елмазов.

На 29 януари Йоана Стратева (цигулка) и Ивелина Иванчева (пиано) ще изпълнят няколко пиеси от Беинса Дуно, „Мелодия” от Глук, „Менует” от Моцарт, „Индийска песен” от Римски Корсаков, „Медитация” от Масне и други миниатюри.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на МОЛ Габрово, хотел ”Орловец”, рекламна агенция „Елмазови”, с медийното партньорство на вестник „100 вести” и „Габрово Нюз“.

Организаторите Ви приканват да попълните анкета за присъствие, в която да подадете данни за контакт – име, телефон и/или е-майл. Целта на анкетата е те да могат да Ви информират за бъдещи събития на подобни теми.

Освен това ще бъде изтеглена томбола – един от посетителите ще получи фестивалната кошница с продукти от всеки един от изложителите на базара.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Язовец се разходи посред бял ден в центъра на Трявна

Published

on

снимка: Александра Иванова

Язовец направи своята разходка съвсем необезпокоявано посред бял ден по улиците в центъра на Трявна, в близост до Общината и пред СУ „Петко Рачев Славейков“ в града.

снимка: Александра Иванова

Обиколката на спрягания за аристократа на животинския свят представител на семейство Порови не остана незабелязана и той бе уловен днес, 8 април, от обектива на Александра Иванова, която публикува негови фотоси в социалните мрежи.

снимка: Александра Иванова

За часове снимките събраха стотици харесвания, десетки споделяния и коментари, под които авторът им пояснява, че всъщност животното е женско, а потребители на фейсбук се шегуват, че именно заради това е позирало на фотосесията.

Александра Иванова разкрива, че макар и женският екземпляр да я е допуснал на метри от себе си, все пак е паднало 20-минутно „гонене“ по тревненските улиците за подходящите кадри, като през това време дивото животинче си похапнало най-различни неща по пътя.

снимка: Александра Иванова

Според коментиращи появата на язовеца в Трявна не е изненада, нито необичайна гледка, като те допускат, че вероятната причина за присъствието на горското животно насред града е унищожаването на естествената му среда от незаконни дървосекачи.

снимка: Александра Иванова

Язовецът е вид, разпространен в Европа и части от Азия. Среща се и в България, основно в Стара планина, в обезлюдени местности и винаги край река или поне извор. Той е активен предимно нощем. Единствен представител на семейство Порови, който спи зимен сън.

снимка: Александра Иванова

Храни се с разнообразна храна – плодове, дребни гръбначни, най-различни безгръбначни и други. Изкопава си убежища в земята, снабдени с дълги ходове и няколко входа.

снимка: Александра Иванова

Обикновено язовците живеят в общности, като големината им зависи от наличието на храна наоколо. Оглавяват се от мъжкар, който гони пришълците. В една бърлога могат да живеят до 15 язовеца.

снимка: Александра Иванова

Язовецът е единственото животно, което допуска „квартиранти“ в жилището си. По време на зимния му сън, наблизо навътре в някой от входовете на лабиринтовото му жилище се настаняват лисици.

снимка: Александра Иванова

Фактът, че язовецът не ги гони, се обяснява с това, че лисиците спират течението в жилището му и то става по-топло.

снимка: Александра Иванова

Язовецът е наричан още борсук. Според научни публикации видът с право може да се нарече „аристократът на животинския свят“, тъй като тежи животни са ужасно консервативни.

Правят всичко в съответствие с установените привички и като истински аристократи обичат да живеят в големи имения – големи дупки, някои от които на няколко века, които предават от поколение на поколение, точно като старинни замъци.

Животните са големи чистници. Те редовно сменят „постелята си“, състояща се от слама, трева или листа, като изхвърлят старата и грижливо носят новата. Тялото на язовеца е дълго до 90 см. Покрито е с груба козина – на главата бяла, на гърба сива, по краката черна. От муцуната през очите и ушите минава по една черна ивица. Опашката е къса, с дължина до 20 см. Краката също са къси.

На пръв поглед липсва полов диморфизъм, но в действителност размерите на черепа показват, че женските са с 5 – 10% по-дребни. Може да се гледа в домашни условия, много е агресивен, но лесно се привързва към човека.

За разлика от своите подземни „събратя“ (къртици, слепи кучета и т.н.) той не търси близост с хората, а дистанция. Личното си разстояние спрямо хората, обаче той е склонен да пренебрегне, ако те не го тревожат с присъствието си. Такива обикновено са пчеларите, но пък язовецът пази кошерите от мишки – едни от най-големите врагове на пчелите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Магазин „ЕЛЕНА“ ви очаква!

Published

on

Заповядайте в магазин „ЕЛЕНА“, който е официалният представител на мандра „Елена“ за Габрово. Търговският обект е разположен на Централния Кооперативен пазар, ул.“Отец Паисий“ 11.

В магазин „ЕЛЕНА“ имате възможност да опитате от висококачествени млечни продукти от мандра „Елена“ и мандра „Дестан“, с уникален вкус и качество, различни видове мариновани риби и хайвери, колбаси и деликатеси от различни части на България, както и да се насладят на големите разнообразия от гръцки и турски маслини и зехтини.

Всеки ден в Магазин „Елена“ можете да намерите прясно изпечен селски хляб, както и домашно приготвени кексове и козунаци.

Работно време:
Понеделник – Петък: от 08.00 до 19.00 ч.
Събота: от 08.00 до 14.00 ч.

Телефон за връзка: +359 87 805 6455.

Заповядайте!

Зареди още

Любопитно

Приключи зимният мониторинг на прилепите в България

Published

on

Дейностите по зимния мониторинг на прилепите в България приключиха. Те се осъществиха от ДЗЗД „ЕНВИМОН“ в рамките на изпълнението на проект за анализи и проучвания на видове и природни местообитания.

Експертите посетиха 57 пещери с регионално и европейско значение за прилепите. Сред тях се открояват и няколко изкуствени обекта, които прилепите припознават, като свои местообитания.

снимка: ДЗЗД „ЕНВИМОН“

Често те носят характеристиките на пещери, по няколко причини: температура, влажност и заплахи/влияния – безпокойство. При сравнителния анализ на данните за числеността на видовете в местата за зимуване се установи, че отделни обекти са с изключителна концентрация на брой индивиди и видове.

Такива са: Деветашка пещера – 2014/2015 г. – 25-26 000 екземпляра от 6 вида, а през 2019/2020 г. – 35-36 000 индивида от 5 вида; пещерата Парниците – 2014/2015 г. – 45-46 000 индивида от 4 вида, а през 2019/2020 г. – 88-89 000 индивида от 5 вида; Деветашка пещера – 2014/2015 г. – 14-15 000 индивида от 5 вида, а през 2019/2020 г. – 35-36 000 индивида от 5 вида.

Установено е, че в много от традиционни пещери, в които зимуват колонии от 500 до 5000 индивида, през зимата на 2019/2020 г. липсват прилепи или същите са в много малки числености – 30-100 екземпляра.

снимка: ДЗЗД „ЕНВИМОН“

Наблюдава се и намаляване на видовото разнообразие в отделни пещери. Причина за направените констатации вероятно са относително по-високите температури на въздуха извън пещерите, а установените стойности са с 1,5 до 3,5 градуса над нормата за сезона в подземното убежище.

Такъв пример е пещерата Иванова вода – през 2014/2015 г. температурата е била 1,5-2 градуса, през 2019/2020 г. е 3,2 градуса. Към тази група влизат и такива обекти, като Гулашката минна галерия, пещера Магурата, пещера Айна ини, пещера Самара, пещера Рупата, пещера Генчова дупка и други.

Повсеместно в типично водните пещери почти липсва вода или тя е с много малък дебит – пещера Парниците, Деветашка пещера, пещера Ледницата, пещера Варкан и други. Вероятна причина са липсата на валежи от дъжд и сняг през есенно-зимния сезон, съчетани с нетипичните относително високи температури в този период.

снимка: ДЗЗД „ЕНВИМОН“

Голяма част от посетените обекти са подложени на редица въздействия и заплахи, като: – безпокойство от хора – иманяри, туристи; палене на огън – на входовете и във вътрешността на пещерите; замърсяване с отпадъци; инвестиционни предложения – предимно кариери за варовик и други подземни богатства; благоустрояване и неправилно управление на обектите, несъобразено с биологията и екологията на видовете прилепи.

Типичен пример са Братановата пещера и Пещерата Юбилейна – поставена метална решетка, която не отговаря на изискванията на EUROBATS. Пещера Зандана/Бисерна – пещерата е благоустроена в пълен разрез с изискванията на EUROBATS, което да гарантира зимуването и размножаването на над 7 вида прилепи. Наблюдава се намаляване числеността на зимуващите прилепи. Горният вход е почти напълно блокиран, а долният е твърде малък, което не гарантира безпрепятствено влизане и излизане на прилепите във всички стадии на развитие на видовете през летните и зимните месеци. Пещера Айна ини, Генчовата дупка и други – иманярски набези и разкопаване във вътрешността на пещерите, вандализъм и категорично безпокойство. За пещера Моровица – пещерата не е благоустроена, но често се посещава от неорганизирани туристи, които посещават Гложенския манастир. Туристи навлизат в пещерата и безпокоят прилепите, но посещението крие и риск за здравето им, тъй като пещерата е опасна за неподготвени, влизащи с маратонки.

Окончателните резултати, сравнителен анализ с данните от предходни години, както и предложения за мерки за намаляване и пълно ограничение на заплахите и въздействията в проблемни пещери, ще бъдат представени в следващите седмици.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица