Свържи се с нас

Любопитно

За свободата да знаеш

ZZАко вярвате, че от Вашия избор зависи Вашето духовно, физическо или психическо здраве, значи тази статия е точно за Вас.

На 28 и 29 януари за първи път в Габрово ще се състои фестивалът „Здравей, Здраве!”, чиято цел е да провокира интерес към здравословния и природосъобразен начин на живот, да представи широка гама от естествени начини за профилактика и лечение с доказана ефективност, безопасност и простота на приложение, да стимулира използването на здравословни продукти и услуги.

Фестивалът е доброволчески акт на партньори и хора, които вярват, че това е пътят към правото на избор за здраве във всичките му аспекти. Той се провежда от 8 години в Пловдив и има свои последователи и издания в Добрич, Варна, Търговище, Троян, Казанлък, Ямбол и Кърджали.

Мотото на фестивала в Габрово е „Свобода е да знаеш, щастие е да си здрав!”. Домакин е МОЛ Габрово, а партньорите, организиращи това събитие, са „Клуб „Озарение”, Йога Център, Национална образователна програма „Билкария”.

Официално фестивалът ще бъде открит в 10.00 ч. на етаж 4 в МОЛ Габрово.

Поканени са лектори от цялата страна, безспорни специалисти в своите области, всецяло отдадени на каузата за здравно просвещение.

16325981_10208218323320791_940777065_o

Д-р Светла Балтова – кардиолог и ревматолог, практикува холистична медицина, цветолечение и паневритмия. С целия авторитет на дипломиран лекар тя ще ни представи бъдещето на медицината – симбиоза от последните открития на науката и новите технологии в здравеопазването и древната мъдрост, възприемаща човека с неговите духовни измерения и търсеща причините за проявената в тялото болест в неговия душевен живот. И на първо място – профилактиката, основана на здравословния начин на живот в съгласие с природата и на неограничените възможности на организма и силата на мисълта.

Чл.кор. Емил Елмазов – човекът, посветил целия си живот на билките, на древните рецепти и на тяхното чудодейно въздействие върху организма, възстановил най-старото хлебно семе на Балканския полуостров – лимецът. Той ще Ви разкаже за богомилския зелейник – документ откритие за лечебните прийоми на Поп Богомил, Василий Врач и Боян Мага и ще демонстрира приготвянето на чудодейни богомилски лекове.

Д-р Иван Джеджев е специалист по физиотерапия с придобити специалности вътрешни и професионални болести, който изцяло се посвещава на хомеопатията. В лекцията се акцентира на основните принципи на хомеопатията, проследяват се основни исторически данни от възникването ѝ до наши дни, разискват се въпросите за здравето, болестта и лечението през призмата на холистичния подход с цел подобряване и възстановяване на жизнеността и здравето.

Снежана Георгиева – астролог-консултант и преподавател от Варна ще ни обясни как нашето здраве зависи от звездите и ще потърси отговори на въпросите: Здрави сме, защото сме щастливи или щастието е неотменна част от това да си здрав? Щастието е цел или път?

Доц. Людмила Червенкова, преподавател по кинезитерапия в Националната спортна академия „Васил Левски”, е изследовател и привърженик на паневритмията – българската практика здраве и благополучие, чрез която се използва лечебната сила на движението, музиката, природните ритми, слънцето, въздуха и красотата на природата, словото и мисълта. Практика, която става популярна извън границите на България преди да са изминали и 100 г. от създаването ѝ.

Николай Сираков – сертифициран преподавател по хималайска йога, тибетска йога, хасия йога , тибетска медитация и преминал редица курсове по източна философия ще ни въведе в паралелната невидима реалност на нашето ежедневие, в която се чувстваме радостни и удовлетворени въпреки обстоятелствата.

Какво представлява тя, къде се намира, кой я създава и как да пребиваваме в нея по-често и за по-дълго? Лекторът ще предложи различен поглед към ежедневните ситуации и метод да ги трансформираме в наша полза и за доброто на всички чувстващи същества.

И още йога с Ива Кирова – сертифициран преподавател по йога към БФЙ и Yoga Alliance, която ще обясни какво се случва с тялото ни по време на йога и как практикуването ѝ ни помага да се освободим от ежедневния стрес чрез бавна, но трайна трансформация, преживяна през тялото в неговите психофизически измерения.

Аида Марковска е холистичен терапевт и преподавател,основател и председател на СНЦ „Клуб Рейки в Пловдив“, под чиято егида преминава значителна част от инициативите в Пловдив. Занимава се с промяна на родовата съдба, с трансгенерационна терапия и изчистване на родови програми.

Ще представи начините и възможностите да влияем осъзнато върху родословното си дърво, върху мисията и задачите на рода, да имаме знания за неговата жива структура.

Живко Стоилов е председател на „Сдружение Видяпроект”, където преподава Йога, Източна философия, Интегрален коучинг (Life coaching), Паневритмия. Черпи вдъхновение от мъдростта на Веданта философията, Учението на Беинса Дуно, и в по-ново време от Интегралната философия на Кен Уилбър, съчетаваща в себе си минало, настояще и бъдеще, Изтока и Запада, индивида и обществото. Ще ни запознае с енеаграмите – девет модела на личността, чрез които можем да провалим или издигнем себе си. Всеки от моделите може да се превърне в ракета-носител за личността, която ще го изведе в космическа орбита или става неговият таен саботьор, провалящ живота му всеки момент

И още една любопитна лекция – на д-р Биляна Мусева – лекар по дентална медицина, практикуваща също хомеопатия, Шуслерови соли и цветолечение

Терапията с цветни есенции е лечебна система, разработена от английския лекар и хомеопат д-р Едуард Бах. Цветолечението е нежен, лесен за усвояване и използване и изключително ефективен на няколко нива терапевтичен метод, който лекува емоциите ни, подсъзнателните ни травмиращи преживявания, погрешните ни и разболяващи ни модели на поведение и ни помага да се върнем в идеалното състояние на здраве и радост, в което сме създадени.

След края на лекцията ще бъда подарявана книгата на д-р Бах, в която той описва своята система за лечение.

И няма да бъде пълен спектърът на разглежданите теми без слънчевата педагогика на Слав Славов – магистър по биология и химия с повече от 21 години педагогическа работа с деца и ученици. От 2011 година живее и работи в детска школа „Бялото кокиче“, София. Участва в обучения и семинари по Слънчева педагогика – методи за възпитание и обучение от Учителя Петър Дънов.

Здравето на децата – приоритет на семейството и обществото. Четирите фактора на здравето – светлината, въздуха, водата и храната.

Как се сее здравето? Какво е нужно да знаем за образователните периоди в развитието на детето? Темпераменти и здраве. Любовта към детето и познаването на детето, музиката в полза на здравето- теми, изключително важни за учители, педагози и родители.

Като допълнение към богатата тематика през двата фестивални дни са предвидени практики – йога, медитации, паневритмия, таекуондо, дихателни упражнения. Възползвайте се от възможността да получите практически умения за поддържане на здравето си. Научете повече за възможностите на човешкия организъм и за неговата обвързаност с природата. Изберете темата, която ви интересува.

Обърнете се към нашите доброволци за допълнителна информация на място. Входът за всички изяви е свободен.

През двата фестивални дни на 3 и 4-ия етаж на МОЛ-а от 10.00 до 18.00 часа повече от двадесет изложители от цялата страна ще предлагат еко и био продукти: изделия от минерали, естествени камъни и семена, боров прашец и бамбук, шунгит, продукти на руската компания „Тианде”, апликатори „Ляпко”, мед и пчелни продукти, пъзели от естествено дърво, ароматни свещи с растително масло, ябълков оцет, вино, млечни произведения, билки, хляб, брашно и хлебни изделия.

На почитателите на класическата музика организаторите предлагат два концерта 17.00 ч.в уютната атмосфера на кафето на партера на МОЛ Габрово.

На 28 януари младият шуменски пианист Тонислав Троев ще изпълни „Ave Mаria“ от Шуберт, Ноктюрно оп. 9 №1, №2 и оп. 20 и „Валс №7” от Шопен, Traumerei“ от Шуман, „Consolation №3”, „Liebestraum“ №3 от Лист, „Rondo alla Turca“ от Моцарт и „Двугласна инвенция №13” от Бах. Ще прозвучи авторска богомилска поезия от проф. Емил Елмазов.

На 29 януари Йоана Стратева (цигулка) и Ивелина Иванчева (пиано) ще изпълнят няколко пиеси от Беинса Дуно, „Мелодия” от Глук, „Менует” от Моцарт, „Индийска песен” от Римски Корсаков, „Медитация” от Масне и други миниатюри.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на МОЛ Габрово, хотел ”Орловец”, рекламна агенция „Елмазови”, с медийното партньорство на вестник „100 вести” и „Габрово Нюз“.

Организаторите Ви приканват да попълните анкета за присъствие, в която да подадете данни за контакт – име, телефон и/или е-майл. Целта на анкетата е те да могат да Ви информират за бъдещи събития на подобни теми.

Освен това ще бъде изтеглена томбола – един от посетителите ще получи фестивалната кошница с продукти от всеки един от изложителите на базара.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

„Пикльото“ от Калин Илиев на габровска сцена

В два последователни вторника, на 29 октомври в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и 5 ноември на сцената на Дома на културата „Емануил Манолов“, ще се състоят премиерните представления за Габрово на пиесата на Калин Илиев „Пикльото“.

Началният час и на двете постановки е 19.00 часа, а билети за тях могат да бъдат намерени на касата на ДТ „Рачо Стоянов“.

„Пикльото“ е моноспектакъл на Кирил Михов, а режисьор е Бойко Илиев. Калин Илиев е писател и драматург, чиито последни две книги „Морфо“ и „Пролетта на емигрантите“ станаха изключително популярни. Може би защото историята проследява завръщане на емигрантите в измислената страна Нулия /безспорна метафора за България, но не само/.

Там те влизат в сблъсък с властта на одиозни фигури, носещи прозвищата Вълка, Плъха и много други, в които може да бъде разпознат не само конкретния ни политически елит, но нещо много по-важно: душевни типажи, които са напуснали човешкия си облик.

Пикльото е нощен пазач, който охранява склад за самочувствие. За да не заспи, е поканил тайнствена любовница. Появява се и Крадеца, приема фантастични, одиозни превъплъщения. Битките между Пазача и Крадеца са една от друга по-ожесточени и невероятни. Всъщност – има ли Пазач, Крадец, Любовница, склад за самочувствие? Или един самотник живее измислен живот, в който единствената „реалност“ до него е самият Бог?

Драматургът Калин Илиев може да бъде разпознат чрез пиесите „Ключът“, „Пикльото“, „Границата“, „Как се гони страх“, „Голямата мама“, Приказка за обърканото царство“, „Приказка за края“, „Максимално“. Текстовете му са преведени на английски, гръцки, китайски, немски, румънски, руски, словашки, сръбски, украински, френски, чешки…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Youth Кино: Късометражно кино, вдъхновение и есенно настроение

Този петък, 25 октомври, от 18.00 в ИМКА – Габрово ще се проведе третото издание на младежкото събитие Youth кино – късометражно българско кино, в разчупена и неформална обстановка.

Събитието е организирано от младежката група „The Youngsters“, част от доброволческия екип на ИМКА, а тазгодишната тема „Autumn mood“ (Есенно настроение), свързана с предстоящия пъстър сезон на годината, е третият проект на младежите, обичащи град си и късометражното кино.

За трети път габровските младежи ще имат възможността да се включат събитието и да изгледат подбрани български късометражни филми, създадени от млади и талантливи автори, сред които филм на Stinky Socks – „The Stinky Movie“ и на младия известен сред тийнейджърите влогър и режисьор Крис Захариев.

Вместо в големия киносалон, всички любители на късометражното кино ще могат да се насладят на страхотните филми в една по-уютна, есенна обстановка с одеяло, чаша горещ шоколад в ръка, добри приятели и разбира се – с пуканки.

Събитието е страхотна предпоставка за нови запознанства и незабравими спомени. При подходящо време третото издание на младежкото събитие Youth кино ще се проведе на открито, пред сграда на ИМКА. Входът за него е свободен!

„Вземете приятелите и доброто си настроение, и ще се видим там.“

Автор: Христиана Стойчева,
10 „А“ клас в НАГ, член на Клуб „Журналистика“ към НАГ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габровският театър отваря вратите си за „съботно приключение“ за деца

За втора година Габровският театър ще отвори вратите си за успешната инициатива от сезон 2018/2019 – „Съботно приключение в театъра“. Тя е насочена към най-малката и млада по възраст аудитория в града и региона.

Тази събота, 19 октомври, от 11.00 часа в салона на ДТ „Рачо Стоянов“ официално ще бъде открит сезонът на драматичните представления за деца.

Началото ще постави спектакълът „Принцесата и свинарят“, който е драматизация на популярната приказка от Ханс Кристиан Андерсен. Режисьор на постановката е Марияна Коева. Участват гост-актьорите Камен Коев, Здравко Здравков и актрисата от габровската трупа Тони Христова. Времетраене на представлението: 50 минути.

С инициативата „Съботно приключение в театъра“ ДТ „Рачо Стоянов“ се стреми да възпита уважение към театралното изкуство, интерес към актьорската игра и сцената, да пробуди естетическо чувство и усет към красивото у децата от най-ранна възраст.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

В съботните детски представления малките зрители няма да гледат куклен театър, а персонажите от спектаклите ще оживяват пред тях с лицата на актьорите от габровската трупа.

В постановката „Принцесата и свинарят“ децата ще бъдат насочени да откриват красотата в малките неща, да правят разлика между добро и лошо, истинско и лъжовно. Героите в спектакъла ще им покажат значението на обичта и приятелството, как да ценят красотата на природата и да не попадат в плен на вещите и предметите около тях.

Децата ще се срещнат с император Дебелан V и неговата разглезена дъщеря, която ще открие кои са истинските неща в живота с помощта на принца-свинар.

„Съботното приключение в театъра“ започва своя нов сезон с нови приказни герои, любопитни истории и забавни приключения за малки и големи. Билети за представлението може да закупите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“, както и онлайн.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица