Свържи се с нас

Икономика

Туризмът бележи ръст в Габрово

Published

on

снимка: ЕМО "Етър", Архив

снимка: ЕМО „Етър“, Архив

Данните от отчета на програмата за развитието на туризма на територията на община Габрово през 2016 г. показват, че през миналата година се наблюдава ръст в туристическата активност, както за броя на туристите, пренощували в габровска община, така и за броя на посетителите на забележителности и атракции. Тази положителна тенденция отговаря на общата повишена туристическа активност в България.

Броят на туристите през 2016 г. е 51 575, от които 4 928 са чужденци, а броят на реализираните нощувки в местата за настаняване за миналата година, е 108 061, като се има предвид, че данните за декември 2016 г. са прогнозни, поради отчитането им в края на януари тази година.

За сравнение през 2014 г. броят на туристите, посетили Габрово, е бил 38 807, а през 2015 г. – 46 108, т.е. ръстът в броя на туристите за 2016 г. спрямо 2015 г. е от 11.86%. Съответно реализираните нощувки през 2014 г. са били 80 344, а през 2015 г. – 89 165, или увеличението на нощувките за миналата година спрямо 2015 г. е от 21.19%.

Този ръст се свързва с наличието на специализирани програми и пакети като оздравителен туризъм, зелени и бели училища, събитиен и спортен туризъм. За Габрово най-активните месеци при местата за настаняване са май, юни, юли и септември.

Профилът на чуждестранните туристи показва, че гражданите на Германия и Русия са с най-силно присъствие при реализирани нощувки в община Габрово, което отговаря и на националните статистически данни за страната.

По този показател ги следват туристите от Гърция, Италия, Франция и Румъния. Като положителна тенденция се забелязват организираните посещения на румънски туристи, които са реализирали 541 нощувки миналата година. Предходната 2015 г. те са посещавали габровските музеи и забележителности без да нощуват на територията на общината.

Общо 301 113 туристи, от които 27 952 чужденци, са посетили габровските културни институти през 2016 г., което е с 11.01% повече спрямо 2015 г. – когато броят им е бил 271 242 лица. Най-голямо увеличение на посещаемостта бележи Интерактивният музей на индустрията – 31.60%, следван от ЕМО „Етър“ с 13.72% и Музей „Дом на хумора и сатирата“ с 9.83%. През 2016 г. има ръст от 4.15% на чуждестранни туристи, посетили габровските музеи.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Фермерски пазар тази събота на площад „Възраждане“

Published

on

Превърналият се в традиция фермерски пазар „ОТ БГ“, който се провежда всяка втора събота от месеца на площад „Възраждане“ пред Община Габрово, ви очаква на 8 август от 9:00 ч. до 15:00 ч.

Новите предложения в августовското издание са: масло от орех, шафранови продукти, плодове от земеделски производители от съседни на Габрово области. Очакват се 30 изложители, предлагащи истинска храна с доказан произход и български продукти.

На фермерския пазар „ОТ БГ“ участват земеделски производители, фермери и представители на продукти за здравето със съответните документи и сертификати, както и няколко занаятчии от Област Габрово, съхраняващи майсторлъка и традицията в занаятите си.

От 10.00 до 12.00 школата на Елиза Ковачева ще очаква най-малките посетители, в своето ателие „Даровете от природата“ на работилничката на фермерски пазар „От БГ“.

От 11.00 до 12.00 часа „Хоро за хората“ ще гостува на Фермерски пазар „ОТ БГ“.

През останалото време площадът ще бъде озвучен с най-хубавата популярна българска музика от 80-те години до днес и обичайно, в 14.00 часа, ще бъде изтеглена томболата, чиято наградна кошница ще бъде пълна с продукти от всички участници на пазара.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ се провежда в партньорство с Община Габрово, Областна дирекция „Земеделие“ Габрово и медийната подкрепа на „Габрово Нюз“, с организатор – рекламна агенция „Елмазови“ под търговската марка „ОТ БГ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Търсят изпълнител за благоустрояването на двора на ДГ „Младост“

Published

on

Община Габрово обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за благоустрояването на дворните площи на ДГ „Младост“ – I етап, информираха от администрацията на кмета.

Проектната разработка на този етап предлага обособяването на пет тематични площадки за игра: три площадки за подвижни игри – ситуирани източно и южно от сградата; обща площадка за художествено-творчески занимания – в източната част на парцела; площадка за тихи игри – югозападно от сградата.

В проектната разработка за всяка една детска площадка е предвидено обзавеждане със съответните съоръжения, основните видове игри, настилки, паркова мебел.

В зависимост от предназначението на площадките за игра по възрастови групи, изброените детски съоръжения в проекта създават условия за различни видове игри, включително – пазене на равновесие, катерене, игри със сюжети и роли, учене, общуване, колективни игри.

Обществената поръчка е обявена под условие и ще бъде изпълнена при осигурено финансиране за дейността по Проект „Красива България”.

Достъп до документацията на обществената поръчка можете да получите оттук. Срокът за получаване на оферти за участие е 23.59 часа на 17 август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Мандра край Габрово търси работници

Published

on

Мандра в района на Габрово търси да назначи работници с опит – Сиренари. Фирмата предлага отлично заплащане и трудов договор.

Тези от вас, които проявяват интерес към обявените позиции за работа, могат да позвънят за повече информация от 09.00 до 16.00 часа, от понеделник до петък, на телефон: +359 882 900 905.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица