Свържи се с нас

Новини

Девойките на „Бъки“ не дадоха Купа България и запазиха лидерството си

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

Хандбален клуб „Бъки“ потвърди статута си на №1 в женския профил при подрастващите. Девойките до 19 години от габровския клуб за поредна година триумфираха в турнира Купа България и се доказаха като най-добрите у нас в тази възрастова група.

Те спечелиха Купата в зала „Никола Петров“ в Горна Оряховица без две контузени водещи състезателки – Мадлен Тодорова и Габриела Георгиева. Последната влезе в игра само за изпълнението на 7 метрови наказателни удари.

По пътя към трофея, Ива Георгиева и съотборничките й надиграха два пъти най-сериозния си опонент „Етър 64“ – в първия и последния мач от програмата на турнира. В групата възпитаничките на Веселина Златева пречупиха „виолетовите“ с 21:18 (10:9). След това надиграха „Ники спорт“ (Сливница) с 28:19 (10:7) и „Васил Левски“ (Нови Пазар) с 20:10. На полуфинала „Бъки“ преодоля с лекота и тима на „Шумен 98“ от другата предварителна група– с 30:12, за да си осигури нова среща с „болярките“ от „Етър 64“.

„Виолетовите“ имаха затруднение на полуфинала срещу състава на „Хасково“, но спечелиха мача след изпълнението на дузпи – 25:23 (20:20) (13:7). Във финала за Купа България габровските хандбалистки бяха още по-убедителни и надиграха тима от Велико Търново с 27:22, като още до почивката взеха аванс от 4 гола – 12:8. След като разликата достигна до 10 гола през втората част, Веси Златева вкара в игра и по-малките състезателки. „Етър 64“ успя да намали загубата си до 27:22.

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

Мари Томова беше най-резултатна за „Бъки“ във финала с 5 точни попадения. Йоана Костова и Надежда Димитрова вкараха по 4, Рени Еремиева и Милица Колева се разписаха по 3 пъти, Ива Георгиева, Емилия Самуилова и Габриела Георгиева отбелязаха по 2, а по 1 гол добавиха Карина Съменова и Габриела Маркова.

Ивон Дюлгерова взе индивидуална награда за най-добър вратар, а Ива Георгиева получи отличието за най-добър защитник. За най-добър треньор беше определена Веси Златева, а призът й беше връчен от доайена на габровския хандбал – Христо Коев.

Това е втора Купа България за ХК „Бъки“ за сезон 2016/2017. През декември девойките до 16 години, водени от Анита Хараланова, спечелиха трофея. Следващият уикенд в Шумен девойките до 14 години от клуба също ще се борят за Купата.

Носителките на Купа България за 2017-а: Ивон Дюлгерова, Селин Тахир, Ива Георгиева, Емилия Самуилова, Маргарита Христова, Габриела Георгиева, Надежда Димитрова, Йоана Костова, Габриела Цонева, Рени Еремиева, Екатерина Стефанова, Габриела Маркова, Лора Иванова, Милица Колева, Карина Съменова, Мари Томова, Ванеса Найденова и треньор: Веселина Златева.

Какво споделя Веселина Златева за турнира може да видите на сайта на Общински спортни имоти.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Иновации и сътрудничество в ПМГ – Габрово

Вече втора учебна година Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрво работи по Националната програма „Иновации в действие“ на МОН. Проектът, разработен и защитен от екипа на ПМГ, е „Училище за дигитална, емоционална и социална грамотнност“.

В учебната програма на някои класове са включени иновативни учебни часове по предмети „Софтуерни науки“, „Дигитални науки“ и „Личностно развитие“. Новост през тази учебна година е включването на ПМГ в модул „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри практики“ по Националната програма.

От 13 до 15 ноември ПМГ – Габрово е домакин на среща по Национална програма на МОН за сътрудничество и обмен на иновации. В дейностите по мобилност габровската Природоматематическа гимназия участва заедно с Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна и Профилирана гимназия „Христо Ботев“ – Попово.

Екипите са съставени от директори, учители и ученици в трите партниращи си гимназии. Предстоящите три дни ще са с акцент върху професионалното сътрудничество, развитие и разпространение на иновации в образованието.

В програмата на форума са включени посещения на открити уроци в иновативните часове. Ще се наблюдават работилница по Създаване на игри в 5 клас, уроци Роботика и Програмиране на Scratch в 6 клас, Компютърна графика с CorelDraw, Програмиране на Java и Обучение за MOS (Microsoft Office Specialist) в 9 клас, Програмиране на различни езици и работа с графични среди в 10 клас.

Съвместната работа включва поредица от представяния и дискусии между екипите и предложения за развитие.

Гостите ще посетят забележителности на Габрово и околността, тъй като са важни и неформалните дейности с приятели.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

В две габровски училища стартират пилотно 2 Национални програми

Габрово е един от градовете в България, в които през учебната 2019/2020 година ще стартира пилотното изпълнение на две Национални програми за превенция употребата на психоактивни вещества, информираха от местната общинска администрация.

Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно – информационният център към Община Габрово ще реализират програмите в ОУ „Неофит Рилски“ и ПГТ „Пенчо Семов“, като ръководствата на училищата са оказали пълна подкрепа за осъществяването им.

В ОУ „Неофит Рилски“ ще бъде въведена превантивна програма „Кодово име „Живот“, насочена към ученици от 5 до 7 клас, а в ПГТ „Пенчо Семов“ – превантивна програма „Връстници за избор и живот“, обхващаща учениците от 8 до 11 клас.

снимка: Община Габрово

И двете национални програми са разработени от екипи на Националния център по наркомании, съвместно със специалисти от Превантивно – информационните центрове в страната и са одобрени за прилагане от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката.

Основна цел на превантивните програми е предотвратяване употребата на психоактивни вещества и утвърждаване на здравословен начин на живот сред подрастващите. Програмите използват предимно интерактивни методи и подходи и са насочени към развиване на социални и личностни умения и формиране на нагласи за живот, свободен от зависимости.

В превантивната програма, насочена към ученици 8-11 клас, е заложена и активна работа по подхода „връстници обучават връстници“, чрез сформиране и обучение на училищни доброволчески екипи.

В Националните превантивни програми, освен обучения на ученици, са предвидени и информационни срещи с родители и учители, което е предпоставка за тяхната ефективност и възможност за обхващане на всички заинтересовани страни в процеса на превенция на рисковото поведение на учениците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Дружеството на троянските художници гостува в Севлиево

На 14 ноември, четвъртък, от 17.30 часа в градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево ще бъде открита изложба на Дружеството на троянските художници. Това е представителната изложба на дружеството с богато многообразие от стилове.

Севлиевци и гостите на града ще могат да се насладят на произведения в от живопис, пластика, керамика и иконопис, създадени от ръцете на творците от Троян.

снимка: Община Севлиево

Посетителите на художествената галерия ще могат да разгледат творби на известните керамици и живописци от Троян като Цветан Донковски, Цвятко Дочев и Енчо Ганковски.

Дружеството на троянските художници е сред най-известните у нас. Експозицията с произведенията им ще остане в галерията до средата на декември, когато пък ще бъде открита коледната изложба на севлиевските художници и приложници.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица