Култура, Новини|13.01.2017 15:23

182 години от откриване на габровското училище

снимка: НМО - Габрово

снимка: НМО – Габрово

На 2 (14) януари 1835 г. в Габрово се открива първото новобългарско училищe, което бележи пътя за израстването на един народ в нация, търсеща своята културна, духовна и политическа свобода.

Демократично по своя характер обучение, светски знания, получавани по взаимоучителната метода и то на български език. Това е ключът за разбиране на новото, което Габровското училище внася в образованието, в културния и политически живот на българската нация през Възраждането.

Първото българско училище с ясна национална програма, превърнало се в образец за подражание по цяло българско. Само за 4 години след откриването му са открити подобни училища в Копривщица, Казанлък, Карлово, Сопот, Котел, Панагюрище, София, Търново, Трявна, Самоков.

В Габрово се подготвят учителите за тези училища, от Габрово се получават таблиците и учебниците за обучение. По повод годишнината през месец януари в Националния музей на образованието е експонирана изложба, посветена на Габровското училище и са оформени тематични кътове, с оригинални материали от фонда на музея, свързани с историята на училището.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар