Свържи се с нас

Новини

Богоявление на Етъра (в снимки)

Published

on

20170106_113605

20170106_113857

20170106_111814

20170106_112117

20170106_113445

15902908_10154915316584776_373413972_o

20170106_121956

На Йордановден в ЕМО “Етър”се разбра, че годината ще е плодородна, че Бог много е дал и все тъй ще дава.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Такъв Йордановден рядко се преживява. Днес знаем, че православен свещеник хвърля светия кръст в течаща вода и който го хване ще е здрав цяла година. На Богоявленските ритуали в страната се събират доста хора, но още повече не успяват да присъстват или предпочитат да гледат в новинарските емисии на телевизиите какво се е случило и кой е успял да вземе кръста от ледените води.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

В Етнографски музей на открито “Етър” преживяването на Богоявление беше различно. А каква е разликата? Неговата естественост. Зрители в този ритуал няма, тъй като всеки го съпреживява. Затова и здравето тази година ще споходи всички посетили музея.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Нито преспите сняг, нито стелещата се от небето бяла пелерина, нито брулещия вятър имаха значение. Както не са имали значение за хората в миналите векове, чиито бит пресъздава ЕМО “Етър”. Колкото по-студено, толкова по-добре. Колкото повече сняг се изсипва, толкова по-здрава ще е годината.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

В ЕМО “Етър” бе пресъздаден един Богоявленски ден на българско семейство в миналото. Носена бе мълчана вода, наречено бе тайно желание, изхвърлена бе старата китка и заменена с нова, а менците за вода бяха окачени на специално място и покрити с кърпа.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

По време на това семейно преживяване стана ясно, че годината ще е плодородна. Така вярват хората, когато китката, с която ръси попът, замръзва. Не стане ли това, меко ли е времето – ще има болести. На Богоявление в ЕМО “Етър” температурите бяха такива, че болестите избягаха надалеч.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

От ритуала в ЕМО “Етър” стана ясно, че докато жените в къщата палят пещта, за да пекат питите и наклаждат огън за гозбите, мъжете отиват да извадят кръста, хвърлен в течаща вода. Който успее да го хване, здраве и берекет носи у дома.

На Йордановден е хубаво да се кръстят малките бебета. Едната питка се слага на софрата през деня, втората се прибира за вечерта, а третата се поставя на прага с менче вино, та който мине да опита.

На софрата се слага “каквото Бог дал”: прясна пита, сарми със зеле, чушки пълнени, зеле, фасул, свинско със сурова туршия, орехи, вино. Бог много е дал и все тъй да дава.

Ритуалът, който бе преживян от екипа и гостите на ЕМО “Етър”, бе предшестван от тържествена литургия. Храмът в музея, наречен “Свето Богоявление”, отбеляза своя празник.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица