Новини, Общество|05.01.2017 15:46

На Йордановден си пожелай нещо добро и Бог ще го изпълни

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

На Йордановден желанията се сбъдват. Преди десетилетия, когато все още стриктно се спазва наследената от предците ни традиция по отбелязване на този голям християнски празник, хората вярват в това.

Тайната как желанието става реалност знаят майките и го предават на своите дъщери.

След като момичето увери, че „всичко е за добро” майката разкрива, че в нощта срещу Богоявление се отварят небесните порти и сам Господ застава на тях.

Който си пожелае нещо добро от сърце, Той чува и го изпълнява.

Разбира се, има специален ритуал, в който важна роля играе водата. Откритието, че тя има памет не е направено в наши дни. Хората са наясно с това и в миналите векове.

Ритуалът, изпълняван на Богоявление, ще бъде пресъздаден в Етнографски музей на открито „Етър” на 6 януари от 11:30 часа пред Гачевската къща.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Преди това, от 10:30 часа, в църквата „Свето Богоявление” ще бъде отслужена Света литургия, след която започва литийното шествие.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

В 12:00 часа на посетителите и екипа на ЕМО „Етър” ще бъде раздаден курбан за здраве. На Богоявление църквата в музея отбелязва храмовия си празник.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Още за Йордановден, известен като Богоявление.
Свети Йоан е наричан още Предтеча или Кръстител, защото кръщава Исус Христос във водите на река Йордан. Образът му винаги е свързан с този на Божия син. С освещаването на водата на Йордановден, наричан още Водици, Водокръщи, се слага край на започналите на Коледа „мръсни дни”. Според народните представи, през тези дни бродят зли същества и могат да навредят на хората. Трапезата за празника е постна. Това е и третата кадена вечер.

В народните представи точно в полунощ срещу празника небето се отваря, водата спира и се кръщава. Точно в този момент тя има много голяма сила срещу болести, лошотии и демонични сили. Затова, който успее да грабне от нея в мига, когато е спряла ще грабне шепа жълтици. Тази вода е много важна за момите, които още не са се омъжили. Те вярват, че ако се напръскат с нея, ергените ще ги залюбят и ще се омъжат през следващата година.

Рано сутринта всеки член на семейството става рано и се измива с богоявленска вода за здраве и защита от зли сили. Стопанката трябва да изхвърли всичката стара вода от съдовете и да я замени с прясна и осветена.

На 6 януари празнуват Йордан, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Йона, Йото, Боньо, Бонка.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар