Крими, Новини|19.12.2016 11:03

Глоба и строг режим в затвора за дилър, държал наркотици и боеприпаси

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 16 декември т.г., състав на Окръжен съд – Габрово, с председател съдия Василева, осъди Г.Д. от Габрово на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 8 000 лева за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение и държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие.

Г.Д. бе признат за виновен в това, че на 25 ноември м.г., в обитавано от него жилище и прилежащото му избено помещение на ул. „Найден Геров“ в Габрово, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – марихуана, хашиш и кокаин с общо тегло 1 173,09 грама, на обща стойност 8 894,58 лева.

За извършеното престъпление на Г.Д. бе наложено наказание от 3 години и 4 месеца години лишаване от свобода и глоба в полза на държавата в размер на 8 000 лева.

Подсъдимият бе признат за виновен и в това че на горепосочената дата, в избено помещение към апартамент на ул. „Найден Геров“ в Габрово, държал боеприпаси за огнестрелно оръжие – 49 броя фабрични патрони калибър 22 Long Rifle, без да има за това надлежно разрешение, за което съдът му наложи наказание от 2 години лишаване от свобода.

За извършените две престъпления бе определено общо наказание в размер на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим. Към това наказание се присъединява и наказанието глоба в полза на държавата в размер на 8 000 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд Велико Търново в 15-дневен срок.

Предвид обявената присъда и определеното с нея наказание, на основание чл.309 от НПК, съдът измени взетата по отношение на подсъдимия мярка за неотклонение от „подписка” в „задържане под стража”. Това определение подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд – Велико Търново в 7-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК, Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, по чл.371 т.2 от НПК. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. При постановяване на присъдата съдът ползва самопризнанието на Г.Д. и събраните в досъдебното производство писмени и гласни доказателства, които го подкрепят.

Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а ал.1 от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определените за двете престъпления наказания съответно от 5 и от 3 години лишаване от свобода с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар