Свържи се с нас

Култура

„Частици от миналото“ спечели награда по програма Еразъм+

Проектът „Частици от миналото“ на Община Габрово спечели награда по програма Еразъм+

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Община Габрово е единствената общинска администрация, наградена за цялостно качествено изпълнение на проект по Програма Еразъм+ през 2016 г. Това стана ясно по време на валоризационната конференция по програмата, организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси на 7 декември в „София Хотел Балкан“ в столицата.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Целта на събитието беше да се представят успехите на европейската Програма Еразъм+ в България и съпътстващите дейности през 2016 г. Организаторите ЦРЧР, които са и Национална агенция по програмата, споделиха, че от финансирани 217 проекта, 42 са отличени със знак за високо качество.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Конференцията беше открита от Диян Стаматов – заместник-министър на образованието и науката и от изпълнителния директор на ЦРЧР – Татяна Калканова.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Наградата на Община Габрово получи заместник-кметът по социално-икономическо развитие Нела Рачевиц. Отличието е присъдено за успешното изпълнение на проект  „Частици от миналото“, реализиран от Общината и общинската администрация на Аалст по програма Еразъм+, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Младеж“ и финансиран от Европейския съюз.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В проекта за междукултурен обмен участваха 18 български и белгийски младежи, които заедно с техните ръководители живяха в селата Стоевци и Гъбене при приемни баби и дядовци в продължение на една седмица, от 24 до 28 август 2015 г. Проектът целеше да възобнови връзката между поколенията, да даде възможност на младите хора да научат непознати или позабравени български народни обичаи, традиции, фолклорни песни и танци, да се поучат от опита на старите хора.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По време на конференцията гостите имаха възможност да се включат в изложението „И аз умея“, представено от работни и творчески ателиета на деца и младежи, участвали с проекти по европейската програма. Заместник-кметът Нела Рачевиц изработи своя коледна картичка в ателието „приказна Коледа“ и модел на светеща украса в ателието „Led Fantasy“ на ученици от пловдивската Професионална гимназия по електротехника и електроника.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Как се изработват бижута и коледни украси показаха майсторите от „Работилничка на мечтите“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Учениците от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография отвориха свое ателие „Изкуството“, където изработиха колажи и снимки на престрашилите се гости.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Младите дърворезбари от ПГТСД „Сава Младенов“ – Тетевен показаха изделията си в ателието „Красиво е дървото, когато вае го длетото“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Студенти и млади архитекти от УАСГ отвориха архитектурното ателие „От нищо нещо“ и демонстрираха макети на сгради и мостове, изработени от алтернативни материали.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Как се аранжират и приготвят различни блюда показаха учениците от сливенската Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм в работното ателие „Вкусно и красиво“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Всеки от присъстващите можеше да опита рисуване върху платно в ателието „Сръчни ръчички“ или рисуване върху стъкло в ателието „Въображение.“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Демонстрация на български занаяти като тъкане, бродиране и плъсти показаха участниците в „Работилница „Седянка“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Закъснелите с писмо до Дядо Коледа предадоха пожеланията си в интерактивната работилница на белобрадия старец. Негови помощници там бяха представителите на забавен детски сайт с образователни игри за малки ученици или деца в предучилищна възраст.

Другите наградени изпълнители на проекти по програма Еразъм за 2016 г. са средни училища, гимназии, професионални гимназии, спортно училище, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Бургаски свободен университет, Икономически университет – Варна, Висше училище по мениджмънт, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Национална спортна академия „Васил Левски“, сдружения, фондации и центрове, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Юри Константинов от ЦРЧР представи дейността на програма Еразъм+ в България.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Поздрав към отличените организации отправиха балетистите на Балетно студио ЦПЛР-ОДК от Перник.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Ятаганът на Цанко Дюстабанов и каракулакът на Ильо Петков в изложба

„…Пък каквото сабя покаже“

Published

on

Ятаганът на войводата Цанко Дюстабанов и каракулакът на четника Ильо Петков са представени в изложба от оръжия на над 40 борци за свобода. Двете културни ценности са част от фонда на Регионален исторически музей – Габрово.

каракулакът на Ильо Петков

Изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ е представена в РИМ – Шумен и в нея могат да се видят сабите, камите и други хладни оръжия, принадлежали на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Георги Раковски, Захарий Стоянов, Панайот Хитов, Филип Тотю, Велчо Атанасов-Джамджията, Цанко Дюстабанов и други борци за свободата на България.


Ятаганът на Цанко Дюстабанов

Изложеното оръжие е от колекциите на културни институции от цялата страна – Национален военноисторически музей – София, регионалните исторически музеи във Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Плевен, Сливен, Враца, Варна, Търговище, Смолян и Шумен, историческите музеи в Панагюрище, Дряново, Елена, Батак, Лом и Севлиево, както и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

Публиката може да разгледа изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ до 30 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Асен Блатечки, Калин Врачански, Маца, Неве и Стефан Иванов на сцена в Севлиево

Published

on

Най-новата романтична комедия Горещо“, с участието на Асен Блатечки, Калин Врачански, Милена Маркова – Маца, Невена Бозукова – Неве и Стефан Иванов гостува в Севлиево на 16 март от 19.00 часа в Дом на културата „Мара Белчева“.

Едва ли има някой, който не е чувал за феромоните и притегателната им любовна сила, но героите в горещата комедия на Жозиан Баласко се оказват изцяло подвластни на непреодолимото им въздействие.

Силно контрастните персонажи са неустоимо привлекателни, защото всичко е въпрос на химия!

Сюжетът на комедията „Горещо“ е заплетен и интригуващ – проследява, абсурдните до реалност, връзки между героите, които са заклещени в ограниченото пространство на един парижки апартамент, който се превръща в бойно поле на безкрайни любовни разминавания и недоразумения.

Склонни към буйни излияния, те са като деца: плачат, смеят се, крещят, преструват се и лъжат с привидна лекота.

Изключително любопитен е фонът, на който се разиграват драматично – комедийните действия – всички картини, част от декора или преплетени в сюжета на представлението, са нарисувани лично от актрисата Милена Маркова.

Заповядайте! Очаква ви много смях и добро настроение!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изтича срокът за гласуване в конкурса „Събитие на годината – Габрово 2019“

Published

on

Народно читалище „Будителите 2017“ – Габрово ще връчи наградата за победителя в конкурса „Събитие на годината – Габрово 2019“ на 11 март.

На високосния ден – 29 февруари, ще приключи вторият етап от надпреварата, а именно – гласуването. То може да бъде направено по електронен път чрез страниците на Народно читалище „Будителите 2017“ – Габрово или Клуба на будителите във Фейсбук, оттук или на e-mail: buditelite@mail.bg.

Гласува се и чрез една от кутиите, поставени в културните институти на Габрово, сред които Регионална библиотека „Априлов Палаузов“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Художествена галерия „Христо Цокев“, Книжарница „Том Първи“.

Същевременно започва работата на 9-членно жури от професионалисти, което оценява качествата на номинираните събития по предварително обявените критерии. След като бъдат обобщени резултатите от вота на публиката и журито, ще бъде определено събитието на 2019 година.

За тазгодишния конкурс бяха номинирани 16 събития. Това са Социалният формат „ТЯ в Габрово“, който представя активните жени на Габрово; Спектакълът „Свекърва“ на ДТ „Рачо Стоянов“, реж. Петринел Гочев; Изложбата „ ГРАД ГРАДИНА”с автор Невена Екимова, Музей „Дом на хумора и сатирата”; Първият национален фестивал „Традиции, багри и красота през очите на нашите деца“, организиран от ДГ „Мики Маус“; Филмирането на „Съвременни Габровски шеги” – БоксВижън ЕООД; Експозицията „Благодетелят“ и изложба „Ние живеем за нашите потомци“, посветени на 230 години от рождението на Васил Априлов, Национален Музей на Образованието; Осмото издание на Магична среща Златна Котка, организирано от Куик Хендс Проджект; ”Юбилейната изложба” на Адриан Новаков в Хотел „Мак”; Коледният концерт с диригент Йордан Камджалов „ Димитър Ненов: КОЛЕДА“; Интерактивната инсталация с добавена реалност в къща музей „Дончо Попов“, МАИР „Боженци”; Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка, организиран от „Елмазови”ООД; Изложба и пърформанс „НОНУМЕНТ“, Музей „Дом на хумора и сатирата”; Изложбата „Обезглавявания“ на Николай Панайотов в Дома на хумора и сатирата; ”Паралена програма” в рамките на Международния фестивал на комедийния спектакъл , Драматичен театър „Р.Стоянов“; Националният литературен конкурс „…Накрай света…“ на Сдружение „Тетрадката“ /Tetradkata.com/ и ”Коледен Театрален Фестивал” ДТ „Рачо Стоянов”.

Дайте своя вот, за да бъде оценката по-обективна, а най-добрите – поощрени. Наградата за Събитието на годината има парична изражение от 500 лева, нека тя отиде при творците, които развълнуваха публиката.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица