Свържи се с нас

Култура

„Частици от миналото“ спечели награда по програма Еразъм+

Проектът „Частици от миналото“ на Община Габрово спечели награда по програма Еразъм+

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Община Габрово е единствената общинска администрация, наградена за цялостно качествено изпълнение на проект по Програма Еразъм+ през 2016 г. Това стана ясно по време на валоризационната конференция по програмата, организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси на 7 декември в „София Хотел Балкан“ в столицата.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Целта на събитието беше да се представят успехите на европейската Програма Еразъм+ в България и съпътстващите дейности през 2016 г. Организаторите ЦРЧР, които са и Национална агенция по програмата, споделиха, че от финансирани 217 проекта, 42 са отличени със знак за високо качество.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Конференцията беше открита от Диян Стаматов – заместник-министър на образованието и науката и от изпълнителния директор на ЦРЧР – Татяна Калканова.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Наградата на Община Габрово получи заместник-кметът по социално-икономическо развитие Нела Рачевиц. Отличието е присъдено за успешното изпълнение на проект  „Частици от миналото“, реализиран от Общината и общинската администрация на Аалст по програма Еразъм+, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Младеж“ и финансиран от Европейския съюз.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В проекта за междукултурен обмен участваха 18 български и белгийски младежи, които заедно с техните ръководители живяха в селата Стоевци и Гъбене при приемни баби и дядовци в продължение на една седмица, от 24 до 28 август 2015 г. Проектът целеше да възобнови връзката между поколенията, да даде възможност на младите хора да научат непознати или позабравени български народни обичаи, традиции, фолклорни песни и танци, да се поучат от опита на старите хора.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

По време на конференцията гостите имаха възможност да се включат в изложението „И аз умея“, представено от работни и творчески ателиета на деца и младежи, участвали с проекти по европейската програма. Заместник-кметът Нела Рачевиц изработи своя коледна картичка в ателието „приказна Коледа“ и модел на светеща украса в ателието „Led Fantasy“ на ученици от пловдивската Професионална гимназия по електротехника и електроника.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Как се изработват бижута и коледни украси показаха майсторите от „Работилничка на мечтите“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Учениците от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография отвориха свое ателие „Изкуството“, където изработиха колажи и снимки на престрашилите се гости.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Младите дърворезбари от ПГТСД „Сава Младенов“ – Тетевен показаха изделията си в ателието „Красиво е дървото, когато вае го длетото“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Студенти и млади архитекти от УАСГ отвориха архитектурното ателие „От нищо нещо“ и демонстрираха макети на сгради и мостове, изработени от алтернативни материали.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Как се аранжират и приготвят различни блюда показаха учениците от сливенската Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм в работното ателие „Вкусно и красиво“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Всеки от присъстващите можеше да опита рисуване върху платно в ателието „Сръчни ръчички“ или рисуване върху стъкло в ателието „Въображение.“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Демонстрация на български занаяти като тъкане, бродиране и плъсти показаха участниците в „Работилница „Седянка“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Закъснелите с писмо до Дядо Коледа предадоха пожеланията си в интерактивната работилница на белобрадия старец. Негови помощници там бяха представителите на забавен детски сайт с образователни игри за малки ученици или деца в предучилищна възраст.

Другите наградени изпълнители на проекти по програма Еразъм за 2016 г. са средни училища, гимназии, професионални гимназии, спортно училище, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Бургаски свободен университет, Икономически университет – Варна, Висше училище по мениджмънт, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Национална спортна академия „Васил Левски“, сдружения, фондации и центрове, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Юри Константинов от ЦРЧР представи дейността на програма Еразъм+ в България.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Поздрав към отличените организации отправиха балетистите на Балетно студио ЦПЛР-ОДК от Перник.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Галерия Видима започва годината с изложба на Христо Бозуков

Published

on

За пръв път пред севлиевска публика ще покаже свои творби пловдивският художник Христо Бозуков, един от най-ярките представители на новото поколение български художници.

„Това, което прави Христо Бозуков интересен за публиката е не само неговото изкуство като краен продукт, а самия подход на художника към творческия процес. Той има свое разбиране за излагането на картините в една изложба. За него галериите са като свещени места. Той рисува специално за всяко пространство, така както го е усетил лично. Всичко трябва да е чисто ново, непоказано, с нотка на загадка и изненада“, казва за автора Джей Хaуари, негов мениджър и партньор в живота, който работи на свободна практика по арт проекти в Нидерландия.

В творчеството си Христо Бозуков е воден най-вече от вътрешното си чувство за красота. В картините му няма нищо фалшиво, нищо изкуствено, нищо излишно. За него всеки елемент от картината е парченце от една естествена, неподправена, искрена и наивна истина за любовта. Той инвестира творческата си енергия, така че да ни подари една чистота на чувствата, която единствено може да ни направи по-добри, по-силни и по-уверени в себе си и в любовта.

Като всяка негова проява, и изложбата в галерия Видима ще бъде много интригуваща, прогнозира управителят на галерията Сава Христов.

С провокативното заглавие „Home Office with assistant“, породено от поредния „локдаун“, се обхваща един период от изминалата година, който съчетава в себе си двете крайности на оцеляване и съзидание.

Пандемията заварва автора и неговата муза в чужбина, те прекарват последните месеци заедно, като съчетават служебните и лични ангажименти без да напускат рамките на романтичната изолация на своя дом.

Изложбата се открива на 26 януари 2021 г. в 18:00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мониторингът на паметника Бузлуджа не спира, дори и в студа

Published

on

Дори в студените снежни дни, мониторингът на сградата на паметника Бузлуджа на спира. Проверява се състоянието му, развива се системата за наблюдение и се анализират резултатите.

Това съобщиха от Фондация „Проект Бузлуджа“, стоящи зад опазването на най-големия идеологически монумент в България, който е и един от седемте най-застрашени културни обекта в Европа.

Благодарение на навеса и текстилните платна, които екипът на Фондацията монтира над мозайките от вътрешния кръг, те сега са сухи и защитени. Мозайките от външния кръг обаче са покрити с дебел слой лед и скреж. За да бъдат запазени, трябва да бъдат защитени и те от суровите атмосферни влияния.

Проект Бузлуджа е вдъхновение, история и бъдеще. Благодарение на казанлъшката фирма Nastech Ltd, която осигури интернет връзка до паметника, вече всеки може да се наслади на сградата и виртуално с красиви таймлапс моменти от мястото на събитието.

От Проект Бузлуджа казаха още, че в изминалите месеци много граждани са изявили желание да ги подкрепят като доброволци, като за целта вече е създадена структура и е готов формулярът за включването на всеки, който желае да помогне.

„Ние дълбоко ценим жеста и вярваме, че заедно можем да опазим Бузлуджа. Затова създадохме структура, чрез която всеки да може да се включи в амбициозното начинание. Първата стъпка е попълването на въпросник, който да ни помогне да научим повече за уменията и желанията на всеки отделен човек и да ги съпоставим с текущите нужди за развитие и осъществяване на проекта. Ако искате да станете част от екипа ни, попълнете нашия доброволчески формуляр, а ние ще се свържем с вас съвсем скоро“, споделиха от Проект Бузлуджа.

Фондация „Проект Бузлуджа“ е основана през 2015г. от арх. Дора Иванова с цел опазване на паметника Бузлуджа. Благодарение на постоянството в тази кауза през 2018 г. паметникът беше признат от най-голямата европейска организация за културно наследство „Европа Ностра“ за един от 7-те най-застрашени културни обекта в Европа. През 2019 г. паметникът получи финансиране от 185 000 $ от фондация Гети с цел изготвяне на План за опазване и управление като партньорите по проекта са „Проект Бузлуджа“, ИКОМОС, УАСГ и ТУ Мюнхен.

*Снимки: Фондация „Проект Бузлуджа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови майстори от България са включени в Homo Faber Guide

Published

on

Четирима нови български майстори са включени в дигиталното издание Homo Faber Guide на международната фондация „Микеланджело“. При стартирането, му в средата на септември 2020 г., в него бяха публикувани визитките на десет занаятчии от нашата страна. Това е възможно, тъй като музей „Етър“ е посланик на България във фондацията, а директорът проф. д-р Светла Димитрова е българският представител в Съвета по култура към тази международна организация.

Четиринадесетте български майстори работят с глина, метал, кожа, дърво, хартия. В дигиталното издание Homo Faber Guide са представени майстори, чиято продукция, по преценка на експерти на фондацията, притежава изключителна художествена стойност, а качеството на крайните продукти е на много високо ниво.

От фондация „Микеланджело“ информираха, че от пускането в интернет на дигиталното издание Homo Faber Guide, което стана през септември 2020 г., са регистрирани 214 000 уникални посещения и 281 000 сесии. Homo Faber Guide представя 26 страни, над 800 майстори, ателиета и манифактурни производства, 300 галерии, магазини и музеи, 350 преживявания. В него може да бъде намерена информация за Регионален етнографски музей на открито „Етър“.

На 28 януари ще бъдат присъединени Унгария и Словакия. Страните, представени досега в престижното европейско издание Homo Faber Guide са Германия, Австрия, Испания, Швейцария, България, Чехия, Гърция, Норвегия, Румъния, Литва, Швеция, Дания, Люксембург, Естония, Латвия, Полша, Нидерландия, Белгия, Португалия, Русия, Италия, Финландия, Обединено кралство, Франция, Исландия, Ирландия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица