Свържи се с нас

Новини

Напредва изграждането на първия тунел от обхода на Габрово

Published

on

снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

снимка: Агенция „Пътна инфраструктура“

Напредва строителството на 540-метровия тунел, част от третия етап от изграждането на обхода на Габрово, информираха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Съоръжението под Бакойския баир е при 12-ти километър на път III-5004. То се изпълнява по нов австрийски тунелен метод и по-голяма част от прокопаването му ще бъде извършвано с взривни дейности. Вече успешно са направени първите.

Тунелът ще има една тръба с две ленти за движение по 3,75 м, две водещи ивици по 0,5 м и тротоари по 0,75 м. Очаква се изграждането му да продължи около 250 работни дни като изпълнителят ще работи паралелно от двете страни на съоръжението.

снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

снимка: Агенция „Пътна инфраструктура“

Третият етап от общо пет при изграждането на обходния път на Габрово е изцяло ново строителство и включва 5 км нов път, два пътни възела – п. в. „Чехлевци“ и п. в. „Дядо Дянко“, четири моста – при км 11+800, с дължина 647 м, при км 14+660 (130 м), км 15+415 (198 м) и над река Паничарка (21 м), както и тунелът при км 12+420. Напредва работата на съоръженията – моста над р. Паничарка е завършен до ниво асфалтова настилка и предпазни парапети, на ниво пътна плоча и тротоарни конзоли са съоръженията при км 15+415 и км 14+660. На моста при км 11+800 се изпълняват устои, стълбове, монтират се греди и т. н.

снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

снимка: Агенция „Пътна инфраструктура“

Изпълнител на обходния път на Габрово е Консорциум ПСВТ, в който са: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД. Договорът за строителство е за 92 940 000 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява ДЗЗД „Обединени консултанти“ с партньори: „Трансконсулт БГ“ ООД, „Рубикон Инженеринг“ ООД и „Трафик Холдинг“ ЕООД. Стойността на договора е 1 096 032 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Пътпроект“ ЕООД. Техният договор е за 116 640 лв.

снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

снимка: Агенция „Пътна инфраструктура“

Обходният път на Габрово е част от Трансевропейски транспортен коридор ІХ Букурещ – Русе – Димитровград – Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север – Юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва обектът са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Музей „Етър“ и Музеят на Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество

Published

on

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Музеят на китайския град Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество. Това стана по време на Петата международна конференция с участието на градове, които са побратимени с Шаоксинг. Българската делегация е включвала представители на Община Габрово и културни институции, между които директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова.

В Китай определено има интерес към българската история и култура. По време на конференцията, в рамките на два практически модула, Елена Минковска е направила демонстрация за изработване на бижута и аксесоари от гайтан, изплетен в гайтанджийската одая в музей „Етър“. В работилниците са се включили и жени, и мъже, като всеки е имал възможност да създаде свое изделие, което да отнесе със себе си.

Музеят на Шаоксинг е общоисторически с много добър баланс при представяне на отделните експонати. Експозициите му са дело на различни специалисти, наети специално за целта – куратори, художници, дизайнери и др. Там се съхранява и показва на публиката арбалет на две хиляди години. Сувенирният магазин е малък и в него се влиза без багаж. Екипът на музей „Етър“ има намерение да отправи официална покана към зам.-директора на Музея на Шаоксинг за участие в церемонията по раздаване на наградите „Жива“, която ще се проведе в Габрово между 25 и 29 септември.

Зареди още

Икономика

Младежка трудова борса в Габрово

Published

on

Младежки център – Габрово и Бюро по труда отново се обединяват в събитие, посветено на младите хора и тяхното стъпване на пазара на труда. След като миналия месец организираха съвместно с Инспекция по труда събитие за разясняване на правата на младежите, които сега започват работа, сега целта е да се срещнат работодатели, които предлагат работа и стажове за лятото, с младежи, които искат да осмислят своята ваканция.

А защо не и лятната работа да се превърне в постоянна?! Събитието ще се състои на 19 юни, сряда, в 16.00 часа, в Ритуална зала на Община Габрово и е безплатно и за бизнеса, и за младежите.

Работодателите ще имат възможност да представят своите фирми с кратки презентации, а също така да направят свой щанд, на който да се срещнат и поговорят спокойно с младите хора, които имат интерес към работата, която предлагат.

Потвърдили до момента са фирмите: „Пластформ“, „Терахим“, „Про ЕООД“, „Хемус Турист“, Хотел „Боженци“, „Еврохим груп“, комплекс „Чукара“, Община Габрово, Център за подкрепа за личностно развитие „Кариерно ориентиране – Габрово“, Магазин 2+2, „Кауфланд“, „Хитачи Енерджи“.

Зареди още

Крими

Жена „захлеби“ почти минимална заплата, но не за дълго. Полицията я прибра!

Published

on

В рамките на няколко минути служители на габровската полиция установиха и задържаха жена, извършила кражба на пари.

Действията по разследването започнали снощи, малко преди 18.30 часа. Чрез спешния телефон 112 бил подаден сигнал, че неизвестно лице проникнало в незаключен апартамент в Габрово, откъдето извършило кражба на 850 лв.

В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни мероприятия в 18.40 часа полицаи арестували 26-годишната крадла.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица