Свържи се с нас

Новини

В Габрово продължава предоставянето на социалните услуги „Личен асистент“ и „Социален асистент“

nezavisim_jivot_predstaviane_11Изпълнението на проект „Подкрепа за независим живот на възрастни и лица с увреждания“ беше представено на начална пресконференция, състояла се на 23 ноември в конферентния салон на спортна зала „Орловец“ в Габрово.

На събитието присъстваха представители на дирекция „Социално подпомагане“ – Габрово, ръководители на социални услуги, представители на неправителствени организации, лични асистенти и студенти от специалност „Социални дейности“ на Технически университет – Габрово.

Какво е направено досега, какви са основните дейности и целите на проекта – за това говори ръководителят на проекта Даниела Василева. Основната цел е да се създадат условия за независим живот и социално включване на лица с увреждания и възрастни хора, а основната дейност е да продължи предоставянето на социалните услуги „Личен асистент“ и „Социален асистент”.

Сред целите на проекта са предоставянето на грижа в домашна среда на лица с трайни увреждания, възрастни хора в неравностойно социално положение или в невъзможност за самообслужване, както и да се осигури заетост на лицата, ангажирани с грижа за хора от уязвимите групи.

nezavisim_jivot_predstaviane_14До момента е изграден, обзаведен и оборудван изнесен офис за предоставяне на услуги в домашна среда, който се намира в спортна зала „Орловец“. В него работят социален работник и сътрудник социални дейности, които съдействат и предоставят информация както на потребителите на услугите, така и на личните и социални асистенти.

Избрани са външни изпълнители за мотивационна и психологическа подкрепа на потребителите, за провеждане на въвеждащо и поддържащо обучение, и супервизии на личните и социалните асистенти, за разработване на методология за предоставяне на социалните услуги и за извършване на оценки на кандидатите за потребители на услугите.

При избора на социални асистенти са одобрени 18 лица, а с 10 от тях са сключени трудови договори. 101 лица са кандидатствали за услугата „социален асистент“, като 75 от тях са ползватели. При избора на лични асистенти са одобрени 121 кандидати, а с 56 лица от тях са сключени трудови договори. 196 са кандидатите за ползватели на услугата „личен асистент“, от тях към момента 59 ползват услугата.

nezavisim_jivot_predstaviane_9За големия брой кандидати за потребители по двете услуги и трудностите при подбора им говори заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц. Според нея, това е единият от мотивите за избор на външни оценители, за да се избегне субективния момент в преценката и да се осигури максимална обективност при разглеждането на кандидатите за потребители.

Целевата група на ползвателите на услугите обхваща лица, които живеят не само в Габрово, но и в част от селата на територията на община Габрово. Ползването на социалните услуги „личен асистент“ и „социален асистент“  е безплатно за потребителите. Продължителността на проекта е 20 месеца – от февруари 2016 г. до септември 2017 г., а времето за предоставяне на услугите „личен асистент“ и „социален асистент“ – 18 месеца.

nezavisim_jivot_predstaviane_10След приключване на пресконференцията, гостите на събитието имаха възможност да посетят изнесения офис в спортна зала „Орловец“.

Проектът „Подкрепа за независим живот на възрастни и лица с увреждания“, договор № BG05M9OP001-2.002-0169-C001, се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002 „Независим живот“, съфинансирана от Европейския социален фонд на  Европейския съюз.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Политическите партии в Севлиево се разбраха за състава на СИК

Общо 501 ще бъдат членовете на избирателните комисии по време на вота на 27 октомври

Политическите партии в Севлиево постигнаха съгласие за сформиране съставите на секционните избирателни комисии (СИК) за произвеждането на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври т.г. Консултациите бяха открити от кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

При представянето на съставите на СИК никоя от партиите не възрази срещу подредбата им в комисиите. След решение на ЦИК Общинската избирателна комисия – Севлиево определи броя и членовете на всяка секционна избирателна комисия.

снимка: Община Севлиево

ОИК разпредели местата в комисиите и техните ръководства между партиите и коалициите на територията на Община Севлиево. Общият брой членове на СИК за предстоящите местни избори е 501.

От тях на Политическа партия ГЕРБ се падат 154 броя, а за Коалиция „БСП за България“ са 132 броя. По 69 са членовете или ръководствата в СИК на политическите партии ДПС, Коалиция „Обединени патриоти“ и Политическа партия „Воля“. Коалиция „Демократична България – обединение“ ще има 8 членове в СИК.

Общо членовете в секционните комисии на предстоящите избори ще са 294, а ръководството ще е от 207 човека, разпределени съгласно решенията на Общинската избирателна комисия.

снимка: Община Севлиево

На предстоящите избори в Севлиево ще има и две подвижни избирателни секции, стана ясно по време на консултациите. Политическите партии постигнаха съгласие и за състава на тези две избирателни секции.

Съгласно Изборния кодекс хората с трайни увреждания, желаещи да упражнят своето изборно право в подвижните секции, могат да заявят това до 12 октомври. Двете секции ще бъдат също с петима членове.

Политическите партии в Севлиево постигнаха консенсус и при избора на членове и ръководства за подвижните избирателни секции.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Фестивал на виното тази събота и неделя на Боженци

Фестивал на виното ще се проведе тази събота и неделя в МАИР „Боженци“, край Габрово. Официалното откриване ще се състои на 21 септември от 14:00 ч., в Изложбената зала на „Старото Школо“ в АИР „Боженци“.

За празничната атмосфера на фестивала ще се погрижи Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ с главен художествен ръководител – Лъчезар Захариев. В Старото Школо гостите на резервата ще имат възможност да дегустират от продуктите на различни производители, вносители и търговци на винени продукти.

Поради метеорологичните условия, атракцията „Рисуване с вино“ ще се представи в Изложбената зала, а не в къщата -музей „Баба Райна“. Там всеки желаещ, безплатно, ще има възможност да се изправи пред предизвикателството, собственоръчно да сътвори художествен шедьовър с вино.

Под ръководството на художничката Росица Миладинова, гостите ще могат да рисуват върху хартия в нюанси от божествената напитка.

„Заповядайте в Боженци! Потопете се в едно естетическо празненство на тялото и духа!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Предстоят взривни работи по Обхода на Габрово

В петък, 20 септември, от 12.00 до 17.00 часа ще се извършват взривни работи за скален изкоп, част от Обхода на Габрово, информираха от местната общинска администрация.

Сигнали при взривяването са:
Предупредителен – прекъснат вой на сирена с продължителност 1 мин.
Боен – непрекъснат вой на сирена в продължение на 30 секунди.
Отбой – прекъснат вой на сирена в продължение на 30 секунди.

Всички действия се извършват по утвърдени и съгласувани проекти при спазване на изискванията на Правилника за безопасност на труда при взривни работи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица