Свържи се с нас

Новини

В Габрово продължава предоставянето на социалните услуги „Личен асистент“ и „Социален асистент“

Published

on

nezavisim_jivot_predstaviane_11Изпълнението на проект „Подкрепа за независим живот на възрастни и лица с увреждания“ беше представено на начална пресконференция, състояла се на 23 ноември в конферентния салон на спортна зала „Орловец“ в Габрово.

На събитието присъстваха представители на дирекция „Социално подпомагане“ – Габрово, ръководители на социални услуги, представители на неправителствени организации, лични асистенти и студенти от специалност „Социални дейности“ на Технически университет – Габрово.

Какво е направено досега, какви са основните дейности и целите на проекта – за това говори ръководителят на проекта Даниела Василева. Основната цел е да се създадат условия за независим живот и социално включване на лица с увреждания и възрастни хора, а основната дейност е да продължи предоставянето на социалните услуги „Личен асистент“ и „Социален асистент”.

Сред целите на проекта са предоставянето на грижа в домашна среда на лица с трайни увреждания, възрастни хора в неравностойно социално положение или в невъзможност за самообслужване, както и да се осигури заетост на лицата, ангажирани с грижа за хора от уязвимите групи.

nezavisim_jivot_predstaviane_14До момента е изграден, обзаведен и оборудван изнесен офис за предоставяне на услуги в домашна среда, който се намира в спортна зала „Орловец“. В него работят социален работник и сътрудник социални дейности, които съдействат и предоставят информация както на потребителите на услугите, така и на личните и социални асистенти.

Избрани са външни изпълнители за мотивационна и психологическа подкрепа на потребителите, за провеждане на въвеждащо и поддържащо обучение, и супервизии на личните и социалните асистенти, за разработване на методология за предоставяне на социалните услуги и за извършване на оценки на кандидатите за потребители на услугите.

При избора на социални асистенти са одобрени 18 лица, а с 10 от тях са сключени трудови договори. 101 лица са кандидатствали за услугата „социален асистент“, като 75 от тях са ползватели. При избора на лични асистенти са одобрени 121 кандидати, а с 56 лица от тях са сключени трудови договори. 196 са кандидатите за ползватели на услугата „личен асистент“, от тях към момента 59 ползват услугата.

nezavisim_jivot_predstaviane_9За големия брой кандидати за потребители по двете услуги и трудностите при подбора им говори заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц. Според нея, това е единият от мотивите за избор на външни оценители, за да се избегне субективния момент в преценката и да се осигури максимална обективност при разглеждането на кандидатите за потребители.

Целевата група на ползвателите на услугите обхваща лица, които живеят не само в Габрово, но и в част от селата на територията на община Габрово. Ползването на социалните услуги „личен асистент“ и „социален асистент“  е безплатно за потребителите. Продължителността на проекта е 20 месеца – от февруари 2016 г. до септември 2017 г., а времето за предоставяне на услугите „личен асистент“ и „социален асистент“ – 18 месеца.

nezavisim_jivot_predstaviane_10След приключване на пресконференцията, гостите на събитието имаха възможност да посетят изнесения офис в спортна зала „Орловец“.

Проектът „Подкрепа за независим живот на възрастни и лица с увреждания“, договор № BG05M9OP001-2.002-0169-C001, се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002 „Независим живот“, съфинансирана от Европейския социален фонд на  Европейския съюз.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Дупка като кратер тормози шофьорите в Габрово (снимки)

Published

on

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Огромна дупка, заемаща почти цялата дясна лента на бул.“Априлов“, изправя „на нокти“ шофьорите. Това установи репортерска проверка на екип на „Габрово Нюз“, след подаден до медията сигнал от гражданин, алармиращ за проблема.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Насипаната с чакъл и инертни материали яма се забелязва твърде късно от водачите, които разбират за нейното присъствие на платното за движение едва, когато „скочат“ в нея, тъй като мястото изобщо не е сигнализирано.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Зейналият напълно неочаквано „феномен“ по родните пътища се намира след пешеходния светофар на бул.“Априлов“ в посока центъра на Габрово, в района на бившия машинен завод и тормози шофьорите от седмица насам.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

За да заобиколят „кратера“ на новия асфалт често пъти водачите инстинктивно навлизат в лявата лента в посока центъра, което ги поставя в конфликтна ситуация с останалите участници в движението, пресичайки пътя им.

Безспорно несигнализираната и опасна дупка на бул.“Априлов“ е предпоставка за пътнотранспортни произшествия, както през светлата, така и през тъмната част от денонощието.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Според запознати с пътната безопасност мястото ще стане още по-коварно, ако не бъдат предприети адекватни мерки и то да бъде асфалтирано навреме, тъй като в края на седмицата се очакват валежи и когато се запълни с вода рискът да се случи някоя беда нараства в пъти.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Това не само, че създава предпоставка за ПТП, но може да нанесе сериозни материални щети на преминаващите автомобили, особено на тези, чиито водачи не спазват ограничението на скоростта в населени места.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Припомняме, че причината за появата на дупката и нарязването на новата асфалтова настилка на централния габровски булевард бе в резултат от авария на водопровода, за която само преди седмица съобщихме.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Ще бъдат ли предприети адекватни и навременни действия от страна на компетентните органи, предстои да разберем. Докато обаче това стане факт Ви призоваваме да бъдете внимателни, когато преминавате покрай опасния участък на бул.“Априлов“.

Вашите новини, сигнали за всякакви нередности, мнения, събития, гледни точки можете да ни изпращате на редакционната поща: info@gabrovonews.bg, на профила ни във фейсбук или да се свържете с нас на телефон: +359 878 993 779. Ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Близо 8000 лева събра благотворителен футболен турнир

Published

on

През изминалия уикенд в спортна зала „Дан Колов“ в Севлиево се проведе благотворителен турнир по футбол за деца под наслов „Да помогнем на Мартин да пребори болестта“, организиран от Детска юношеска школа – Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Истински футболен празник, в който участие взеха осем отбора, разделени в две групи по четири отбора. В първата група участие взеха: „Севлиево“, „Ботев“ (Дебелец), „Павликени“ (Павликени) и „Болярчета“ (Велико Търново), а във втората група разпределени бяха: „Севлиево – 2“, „Янтра 2013“ (Габрово), „Локомотив“ (Горна Оряховица) и „Етър“ (Велико Търново).

снимка: Община Севлиево

Изиграха се 16 срещи при изключителен феърплей, а младите футболисти демонстрираха своите качества и умения на терена. Младите надежди на Севлиево се представиха добре за радост на публиката в Спортна зала „Дан Колов“.

снимка: Община Севлиево

До последната финална среща достигнаха победителите в двете групи – „Етър“ и „Болярчета“. Двата великотърновски отбора изиграха динамичен и интересен за наблюдаване двубой, в който младите „Болярчета“ се наложиха с 2:1 и вдигнаха Шампионската купа.

снимка: Община Севлиево

В спора за 3 и 4 място отбора на „Янтра 2013“ се наложи над „Ботев“ с 3:1. Купата за първо място остана в Севлиево след като състава на „Болярчета“, след награждаването, направи изключително благороден жест и подари купата на Марти и неговото семейство с пожелание за скорошно възстановяване и завръщане на терена.

снимка: Община Севлиево

Малкият герой Мартин Пенев, за когото играха младежите, е на 9 години от Севлиево и диагностициран е с левкемия. Събраната сума от благотворителния турнир е 7732.08 лв. Организаторите на турнира и семейството на малкия Мартин благодарят на всички, които помогнаха и превърнаха тези два дни в спортен празник.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Представят концепцията за бъдещето на зоопарка в Габрово

Published

on

Този петък, 21 февруари, от 17.30 часа в Заседателната зала на 3-тия етаж на общинската администрация Община Габрово организира публично представяне и обсъждане на Концепцията за бъдещото развитие на „Зоопарк – Габрово“. Достъпът ще бъде осигурен от служебния вход до зала Възраждане на Общината.

Документът е разработен с цел да подпомогне процеса на лицензиране на Зоопарка, както и да конкретизира дейностите, които следва да бъдат извършени, за да отговори обектът на съвременните изисквания и да продължи развитието си в посока опазване на диви животински видове извън естествената им среда, чрез отглеждането и размножаването им при контролирани условия, развитие на образователни програми, осъществяване на природозащитна дейност и подпомагане на научно-изследователска работа.

В срещата ще вземе участие и г-н Валери Георгиев, началник отдел Биологично разнообразие в МОСВ, структура, отговорна за прилагане и контрол по наредбите за зоопарковете (Наредба № 1/2006 г. на МОСВ и Наредба № 6/2003 г. на МОСВ).

Поканени да вземат участие са гражданите на община Габрово, общински съветници, представители на средствата за масово осведомяване и други заинтересовани лица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица