Новини, Общество|18.11.2016 9:30

Европейска седмица на изследване за ХИВ

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

За поредна година предстои отбелязването на 1-ви декември, Световният ден за борба със СПИН, който е началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието, информираността на хората относно ХИВ-инфекцията, както и ден за съпричастност към засегнатите от болестта.

Тази година кампанията е под надслова „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ” и ще бъде фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата на презервативи и лубриканти, превенция на предаването на ХИВ от майка на дете, изследване, антиретровирусно лечение и вирусна супресия.

Насочена е към преодоляване на бариерите, които пречат на подрастващите момичета и младите жени, групите в най-висок риск от населението и хората, живеещи с ХИВ, на достъпа и използването на тези услуги.

За четвърта поредна година нашата страна, заедно с още 50 държави от европейския регион, ще се включи в инициативата „Европейска седмица за изследване на ХИВ”, която по традиция се провежда в края на месец ноември, за тази година е определен периода от 18-ти до 25-ти ноември.

Основната цел е да се повиши информираността на обществото по отношение на ХИВ инфекцията, да се популяризира изследването на ХИВ и да се даде възможност на всеки, който желае да узнае своя ХИВ статус.

За периода 18-ти ноември – 1-ви декември специалисти от РЗИ-Габрово ще проведат кампания в няколко основни и средни училища, като тази година кампанията ще премине под мотото „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ”.

Във връзка с „Европейска седмица за изследване на ХИВ”, РЗИ-Габрово съвместно с БМЧК-Габрово ще разпространяват здравно-информационни материали в централната градска част. Материали ще бъдат раздавани и в общините Севлиево, Трявна и Дряново.

В микробиологичната лаборатория на РЗИ Габрово, всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус безплатно и анонимно ежедневно в рамките от 10.00-12.00 ч.

Автор: Т. Асенов, ст. инспектор ОЗ, РЗИ -Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар