Свържи се с нас

Новини

Ученици от НАГ с награди в Националния конкурс „Родолюбие”

Published

on

nagradi1

Ученици от Национална Априловска гимназия с награди в Националния конкурс „Родолюбие”. В началото на миналата седмица в Националния исторически музей – София се проведе церемония по награждаване отличените разработки в XXIV-ия Национален ученически конкурс, под наслов „Априлското въстание”, организиран от НК „Родолюбие” със съдействието на МОН, Исторически факултет на СУ „Св.св.Климент Охридски”, Синдиката на българските учители и Общобългарска фондация „Тангра ТанНакРа“.

Конкурсът развива интереса на учениците към българската история, бит, култура, материални и духовни ценности. До националния кръг бяха допуснати общо 123 разработки, сред които и есетата и рефератите на четирима Априловци.

nagradiНона Дичева, ученичка в 11”В” клас спечели първо място за историческо есе, на тема: „Моето бъдеще е в България. Моята мечтана България“.

Марчела Драганова, 10 „в” клас, получи грамота за отличие с реферата си, на тема: „Руските генерали по време на Шипченската епопея”.

Грамоти за отличие поличиха Поликсена Петрова, 9 „д” клас, и  Християн Марков , 12 „г”, с работите си, съответно на тема – „Герои и героизъм – така потребни сте ни днес” и „Дряновци и боевете на Дряновския манастир“.

За научно ръководство и принос в популяризирането на Националния конкурс „Родолюбие” бяха наградени учителите по история и цивилизация – Силвия Стоянова и Пенка Петрова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Пистите на Узана работят!

Published

on

Пистите за ски и сноуборд в Курортен комплекс „Узана“ работят на пълни обороти. Те са добре отъпкани и обработени, а влековете към тях също функционират. Има достатъчно сняг и туристи от цяла България, предпочели уюта на габровския балкан.

Това установи репортерска проверка на екип на „Габрово Нюз“, който инспектира днес, 20 януари, обстановката в красивата местност над Габрово, превърнала се в притегателно място за почитателите на зимните спортове у нас.

Всички писти на Узана, с изключение на работещата само в петък, събота и неделя „Тун“, известна сред местните с името „Завоя“, както и затворената на този етап за неопределено време писта на „Горското“, са отворени и очакват за няколкочасова ски или сноуборд почивка всеки гост и жител на Габрово.

Всички начинаещи скиори могат да се възползват и от ски инструктор, а тези, които нямат екипировка могат да вземат под наем на място.

Натрупалата около 40 см снежна покривка е достатъчна и с малко късмет да се задържи студено, би спомогнала зимният сезон да продължи по-дълго време, коментираха пред „Габрово Нюз“ любители скиори, избрали днешния ден да посветят на хобито си.

Авариите по лифтовите съоръжения, които преди дни създаваха неудобство, са отстранени, видя още репортерът на медията ни.

Доказателство за добре създадената организация на Узана са изминалите почивни дни, когато красивата планинска местност над Габрово събра стотици, решили да покарат ски и сноуборд, или просто да се насладят чистия въздух, сняг и красива гледка.

Днес обстановката бе значително по-спокойна. Отрицателните температури, достатъчното количество сняг и безветрието направиха деня чудесен за практикуване на зимни спортове или разходка.

Пътят до Узана е почистен, опесъчен и проходим при зимни условия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Иво Христов: Президентът е гарант за промяната

Published

on

„Вотът по пощата се практикува отдавна в много страни и не е някаква новост. Той може да бъде регламентиран, но ГЕРБ отказа всякакви промени – под предлог че не можело да се правят такива в последния момент, макар че традиционно ГЕРБ правят промени тъкмо в последния момент. Освен когато не им изнасят.“

Това заяви в интервю за предаването „Това е България“ по Радио „Фокус“ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„След случая „Костинброд“, след многократното отлагане на машинното гласуване в нарушение на закона, след като в България има много по-висок процент невалидни бюлетини (можем да се запитаме колко от тях са унищожени бюлетини) – нормално е при всички тези факти гражданите да са скептични към сегашния начин на организация на изборите. Впрочем, по време на консултациите при президента Румен Радев доскорошният „баш изборджия“ на ГЕРБ Цветан Цветанов лично заяви, че някогашната му партия е неспособна да организира честни избори. Това няма как да успокои хората“, смята българският евродепутат.

Христов изрази мнение, че вследствие на консултациите при президента са се проявили много слабости на българския изборен процес. „Бяха подети много инициативи и предложения за неговото усъвършенстване, но ГЕРБ побърза да откаже. Всичко това, разбира се, само добавя въпросителни“, допълни Иво Христов.

Евродепутатът определи като „оптимистична“ прогнозата, че следващият парламент ще бъде недълготраен, защото няма да се сформира стабилно мнозинство.

„Реализмът диктува, че в българското политическо блато са възможни всякакви мнозинства. В момента една заклето проевропейска партия като ГЕРБ (поне това е флагът, под който тя се изявява), управлява заедно с крайни националисти, таксувани на много места в Европа като фашисти и популисти, със задкулисната подкрепа на една етническа партия като ДПС, която покани турския президент Ердоган да се изяви на собствения им конгрес. Такъв политически монтаж е нелогичен, но се случва в България. Така че е трудно да бъде направена прогноза.“

„Промяната е належаща и жизненонеобходима. Тези месеци, с които бе отсрочен вотът (гражданите го поискаха още през лятото), не доведоха до никакво оздравяване и перспективно реформиране на обществото. През това време бе източван бюджетът, затънахме в здравна криза, много хора загубиха живота си, институциите функционират зле. Абсолютно нищо не спечелихме от тази агония. Да не говорим за социалните последствия; за пълзящата бедност; за това, че дребният бизнес фалира. Видно е, че настоящото Народно събрание няма доверие, за да проведе реформи. Промяна е жизненонеобходима на България. Надявам се българите да бъдат достатъчно мъдри и в деня на изборите да дадат гласа си за всички други, извън партиите на статуквото“, коментира още Иво Христов.

По думите му, всички партии, извън сега управляващите, се явяват алтернатива.

„Те могат да се зловидят на един или друг, но това е политическата алтернатива. Дали тези партии ще влязат в диалог, дали ще постигнат консенсус по програма минимум, за да изгазим от тази институционална криза, в която се намираме – това зависи от мъдростта на техните лидери, от това дали имат съзнание за историческа мисия и от това дали ще предпочетат да се впишат в историята, или да влязат в следващо управление“, смята евродепутатът.

„За мен президентът е гарантът на тази промяна, тъй като той има куража да слезе сред протестиращите граждани, да заяви съвсем открито принципите си. Той е припознат като партньор, като лидер от всички крила на протеста. Всички се явиха на консултациите, влязоха в диалог и стигнаха да определено съгласие в дискусиите с президента. Според мен негова е лидерската роля в този процес“, категоричен бе Христов.

Според него е видно, че протичат определени процеси в демократичната общност: „Тази общност обхваща широк спектър партии – от най-голямата опозиционна парламентарна партия – БСП – която има свой управленски проект и свои принципи и е ситуирана като радикално опозиционна (надявам се да продължи този курс), до десни партии като „Демократична България“, които бяха много активни по време на протестите. Появяват се и нови формации – това е симптом на жажда за обществена промяна.“

Иво Христов коментира и единодушното настояване от страна на всички политически групи в Европейския парламент да бъде осигурена прозрачност на договорите, които Европейската комисия е сключила с производителите на ваксини срещу КОВИД-19.

По думите му, ваксинирането се приема скептично в много страни, не само в България. Евродепутатът обърна внимание на факта, че ваксините са разработени в условията форсмажор, без спазване на приетите в научната методика срокове, а една от тях почива на съвсем новаторски принцип – затова и е нормално гражданите да си задават въпроси, особено когато самите производители предупреждават, че са възможни нежелани реакции при наличие на определени хронични заболявания.

„Затова трябва да се остави свобода на хората да преценяват дали да си поставят ваксината. Държавата със сигурност ще направи ваксинирането предусловие за ред дейности. Това е част от ролята ѝ – да гарантира здравната сигурност. Но това не значи, че трябва да се отнема свободата на хората да живеят, без да се ваксинират. Да се дамгосват тези, които са избрали да не се ваксинират. Правото да разполагаме със своето тяло е отвоювано с десетилетни борби и парадоксалното е, че сега същите тези либерални кръгове, които исторически са провели тези реформи, търсят да наложат задължителното ваксиниране за всички граждани“, смята Иво Христов.

Евродепутатът допълни още, че пазарът на ваксините в света е огромен, а икономическият залог – многомилиарден.

„Свидетели сме как няколко фирми се опитват да си го поделят. Нормално е да има съмнения за лобиране, нормално е Европейският парламент да очаква прозрачност при сключването на тези многомилиардни договори. Фирми, които си гарантират големи поръчки на различни места по света и завземат големи сектори от пазара, се оказват неспособни да доставят в срок, бързо, съответния брой ваксини. Същевременно те държат да съхранят този пазар, което забавя процеса по ваксиниране и овладяване на епидемията. Така че, когато не само икономическият, но и здравният залог е толкова голям, е необходима прозрачност. Здравният залог трябва да бъде приоритетен.“

Христов допълни, че винаги договорите могат да бъдат скрити зад клаузи за конфиденциалност, давайки пример със споразумението за свободна търговия между САЩ и Европа (TTIP), между Европа и Канада (СЕТА), но бе категоричен, че натиск от страна на гражданите и институциите трябва да има.

Според евродепутата 5G мрежите будят толкова полярни мнения поради същите причини, поради които и ваксините – става въпрос за огромен икономически залог и, освен това, за перспективен политически залог, тъй като контролът на базите данни ще даде лост за контрол над обществата в бъдеще.

„В момента наблюдаваме битка за този контрол, която преминава и през мрежите – през тяхната бързина, сигурност. Сигурността на данните е един от основните залози, тя е един от лостовете, с които конкуриращите се страни – САЩ, Китай и някои европейски лидери в тази сфера – се опитват да изместят конкуренцията. Трябва да има общоевропейски подход; така ще бъдем по-силни. За съжаление, в Европа няма синхрон. Някои страни напредват в разгръщането на тези мрежи; други не бързат; има трети, в които търговете за честотите не са проведени, и други, в които общественият натиск по отношение на здравните рискове е висок. Не успяваме да постигнем общ европейски подход.“

Христов констатира, че водещата роля в развитието и приложението на 5G мрежите вече е отнета от Европейския съюз и принадлежи на страни като Китай и Южна Корея. По думите му, обаче, Европа се отличава от останалия свят с по-високата защита на потребителите от всяка стока и услуга, които крият рискове за тяхното здраве.

Евродепутатът припомни, че в резултат от инициираното от него изследване на въздействието на 5G мрежите върху човешкото здраве и околната среда, водещи учени са препоръчали при разгръщането на технологията да бъде спазен принципът на предпазливостта: „Това е принцип, залегнал в законодателството на ЕС – той гласи, че една стока или услуга могат да бъдат допуснати до потребители само ако са доказано безвредни. Считам, че този принцип трябва да бъде уважен в този случай, както и във всеки друг.“

„В последните години заинтересованият бизнес води кампания с цел да се окарикатурят тревогите на гражданите, а Европейската комисия ще представи обновен план за разгръщане на мрежите от пето и шесто поколение, без да е направена оценка на рисковете и въпреки липсата на научен консенсус. Същевременно, на другия полюс избуяват конспирационистки теории. Това прави диалога между противниците и поддръжниците на новата технология невъзможен. Моето убеждение е, че само науката може да бъде арбитър на този спор. Трудно ми е да кажа дали могат да бъдат дадени стопроцентови гаранции за сигурността на мрежите от пето поколение, но ние трябва да сме убедени, че рискът е сведен до приемливи нива“, смята Христов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Зареди още

Новини

Откриха КОВИД-реанимация в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“

Отделението е изградено и оборудвано с подкрепата на Община Севлиево и на дарители.

Published

on

На територията на бившето “Детско отделение” в севлиевската болница МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” бе открита нова реанимация за тежко болните с коронавирусна инфекция. Структурата разполага с шест легла с необходимата апаратура за реанимиране, ситуирани в три бокса.

Извършен е цялостен ремонт на помещенията – подмяна на електрическата и ВиК инсталации, облицoвка на стените, нови подови настилки, сервизни помещения. В резултат на това са създадени условия за качествено обслужване и на най-тежко болните пациенти.

В отделението има шест автоматични легла от най-ново поколение, мониторна система с дистанционен контрол и наблюдение с шест монитора, перфузори за дозирано венозно перманентно подаване на медикамент към всяко легло, дозиметри за подаване на кислород и три апарата за изкуствена белодробна вентилация, като един апарат за обдишване е предоставен от Министерството на здравеопазването.

“Всичко това стана възможно, благодарение на общите усилия на целия екип на болницата, на Община Севлиево и на много дарители, сред които са кметът д-р Иван Иванов, изпълнителният директор на „Идеал Стандарт – Видима” Ярослав Дончев, изпълнителният директор на „Хамбергер България“ Николай Петров, управителят на „АББ България” – клон Севлиево Джузепе Русо, Бизнес сдружение “Севлиево XXI век”, бизнесменът Цветан Макавеев, общински съветници и много други, които с труд и средства подпомогнаха начинанието”, каза по време на откриването на реанимацията управителят на севлиевската болница д-р Пламен Цеков.

“Радвам се, че поводът, по който сме в общинската болница отново показва, че цялата местна общност милее за болницата и продължава да отделя средства за модернизирането ѝ. Поредното отделение придобива вид и това е още едно доказателство за развитието на лечебното заведение”, каза кметът д-р Иван Иванов, който официално откри отделението.

“Всички отделения в МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” са вече в добро състояние, за което искам да благодаря на дарителите, които през годините бяха заедно с нас. Общината също ще продължи да подкрепя развитието на болницата”, беше категоричен кметът.

Той увери екипа на лечебното заведение, че и през тази година в бюджета на общината са предвидени 150 000 лв. за покриване на услугите, които Националната здравна каса не заплаща, за да не се налага на пациентите да доплащат за лечение. Последният пример за непрекъсващите грижи от страна на Общината за здравеопазването в града е съвместно подготвения проект по “Красива България” за ремонт на покрива на старата част на болницата и за подмяна на отоплителната инсталация.

“След това ще остане само Операционният блок, който ще е седващият проект, по който ще работим”, каза още д-р Иванов и пожела на всички дарители и жители на общината да бъдат живи и здрави и да не им се налага да идват в болницата.

Управителят на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ д-р Пламен Цеков сподели, че когато преди няколко години беше преместено “Детско отделение”, тази част на болницата е била определена за разширяване на “Неврологично отделение” и за реанимация.

“Благодарен съм, че с общи усилия успяхме да създадем Ковид реанимацията – където да приемаме тежките случаи, за да облекчим работата на останалите отделения. Отне ни 3 месеца”, каза той и благодари на своя екип, на „Техническата служба“ към лечебното заведение и на всички дарители, с чиято помощ е купено цялото оборудване.

“Благодаря, че отделяте не само ресурс, но от времето и от силите си, за да направим нещо стойностно в името на жителите на Община Севлиево”, обърна се д-р Цеков към присъстващите на откриването.

“Идеал Стандарт – Видима” са дарили 25 000 лв., бизнесменът Цветан Макавеев е купил 3 от леглата за 6 700 лв., “АББ” и “Хамбергер” са дарили средства за закупуването на апаратура и обзавеждане, “М-прес” са направили безвъзмездно всички табели, а бизнес сдружение “Севлиево XXI век” са дарили 15 000 лв.

“Севлиево винаги е бил пример за успешната съвместна дейност на общината и на бизнеса. Това за болница, особено в малък град, е жизнено важно. Ние помагаме и ще продължим да помагаме за подобряване на условията, за оборудването и за екипировката, но знаем, че най-важното, сърцето на една болница е екипът и затова искам днес да им благодарим за работата в тези тежки времена. Подкрепяме и д-р Цеков в борбата за привличане на млади специалисти. Вече виждаме, че болницата е придобила нов облик и ви уверявам, че с общите ни усилия ще продължи да се развива”, каза изпълнителният директор на „Идеал Стандарт – Видима” Ярослав Дончев.

Изпълнителният директор на „Хамбергер България“ Николай Петров пожела на всички успешна година и здраве, а от името на Бизнес сдружение “Севлиево XXI век” Мирослав Марков благодаря на медиците за грижите, които полагат.

“Последните месеци бяха супер натоварващи, хората в болницата работиха с риск за собственото си здраве и живот. Оценяваме го и благодарим”, каза той и похвали общността Община – бизнес: „Виждаме положителната посока, в която се развива болницата. Затова трайно и не от сега стоим зад цялото здравеопазване на нашия град”, каза той в заключение.

Д-р Павлов от Хасково ще бъде началник на реанимацията. Той благодари на Общината, на кмета и на всички бизнесмени, за усилията и средствата, в резултат, на които екипът му ще влезе в една оборудвана по европейски реанимация.

В заключение д-р Цеков пожела на представителите на бизнеса в Севлиево да имат успешна година и все така да бъдат щедри в името на севлиевци. През 2021-ва ще бъдат подменени и оставащите стари легла в лечебното заведение. Новите 70 легла в болницата са на стойност 50 000 лв. и са закупени от „АББ България”, „Хамбергер България” и „Идеал Стандарт – Видима”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица