Свържи се с нас

Култура

Ще има ли последици за Капитана от Испанска афера 2?

Published

on

Ако искате да разберете какво се случва с „капитана“ и коя е „испанската афера 2“, заповядайте на днешните прожекции от 7-то издание на Смешен филм фест! Само там истината за тях ще бъде напълно разкрита, без манипулации и спекулации – чиста доза смях и пълна порция с добро настроение и още нещо! Всички прожекции са в зала „Възраждане“.

От 18.00 часа започва българският документален филм „Добро утро, капитане“. Лентата на режисьора Георги Стоев-Джеки и сценариста Христо Илиев-Чарли е от тази година, с продължителност 64 минути. Оператор е Антон Стоев. Филмът е от конкурсната програма на фестивала.

good_morning_captain_1

В последните си гимназиални години Гената е фронтмен на състава „Нон стоп”. Ръководи ги Борето Карадимчев. Съставът е легендарен в Царево (тогава Мичурин), а и в целия бургаски регион. Но идва казармено време и младите музиканти са пръснати по различни поделения. Гената е тикнат да служи в подводница 3 години и половина. Съставът повече не се събира. Гената плува десетина години по кораби. След това 20 години е шеф на пристанището в Царево. Той винаги е център на вниманието и душата на компанията. Безкраен празник. Веселие, песни и танци нон стоп. Затова и подзаглавието на филма е „Първият документален мюзикъл”. Тези, които са гледали наши филми с Чарли и Джони, ще се досетят, че историята няма да свърши току-така и вероятно накрая ще има някакъв обрат. Е, има.

good_morning_captain_2

ГЕОРГИ СТОЕВ-ДЖЕКИ защитава магистърска степен по биология в Дрезден, Германия през 1966 г. Бил е асистент-оператор, асистент-режисьор и режисьор в Студия „Време“, Студия „Спектър“, БНТ и СИФ „Бояна“ (1967–1988). От 1969 до 1996 г. създава над 50 научнопопулярни и документални филма, както и игралните „Нашият Шошканини“, „Патилата на Спас и Нели”, новелите „Разводът преди“, „Разводът сега“. От 1996 г. е режисьор на свободна практика. Носител на национални и международни награди, сред които два пъти „Златен ритон” за филмите „Броени дни” (1977) и „Отец Иван и неговите деца“ (2010).

В 20.00 часа Ви предлагаме да затаите дъх, защото започва „Испанска афера 2“. Истинските фенове на киното, които не пропускат филмов фестивал, включително и Смешен филм фест, ще си спомнят тази забавна история от миналогодишното издание на феста!

Испанската продукция от 2015 г., е под режисурата на Емилио Мартинес-Ласаро и операторското майсторство на Хуан Молина, с продължителност 99 минути. Сценаристи са Борха Кобеага и Диего Сан Хосе, а музиката е написана от Роке Баньос. С участието на: Дани Ровира, Клара Лаго, Кара Елехалде, Кармен Мачи, Алберто Лопес, Алфонсо Санчес, Хосе Чавес, Берто Ромеро. Филмът е от конкурсната програма на фестивала.

ispanska_afera2_1

Притеснен, че дъщеря му Амайя се влюбва в каталунец след раздялата си с Рафа, Колдо заминава за Севиля. Бащата иска да убеди бившия приятел на дъщеря си заедно да отидат в Каталуния с надеждата Рафа отново да спечели любовта й и да я върне в обичайното й обкръжение. Продължение на филма “Испанска афера”.

ispanska_afera2_2

ЕМИЛИО МАРТИНЕС-ЛАСАРО е роден в Мадрид, Испания, през 1945 г. Режисьор и сценарист, известен с филмите „13 рози“ (2007), „Испанска афера“ (2014) и „Другата страна на леглото“ (2002).

Фестивали и награди: Номинация за най-добър актьор (Дани Ровира), наградата на публиката за най-добър испански филм, сп. „Фотограмас де Плата”, 2016 г.; номинация за най-добър млад актьор (Алберто Лопес), Съюз на испанските актьори, 2016 г.

И тази година публиката ще има възможност да избере своя фаворит, като гласува с анкетна карата в зала „Възраждане“ или на сайта на фестивала www.filmfest.gabrovo.bg

Цената на билета е 3 лв. Можете да си го купите от откритата билетна каса на ул. „Радецка“ (до кафе „Тифани“) в работни дни от 10.00 до 17.00 часа, или преди прожекциите – от касата на зала „Възраждане“. Работното време на касата в залата е:

в работни дни от 17.30 до 20.00 часа;
събота и неделя (22 – 23 октомври) от 10.00 до 11.00 часа; от 17.00 до 20.00 часа.

От днес до неделя включително, 21 – 23 октомври, под покрива на Дома на хумора и сатирата ще се проведе Детско ателие по анимация като част от съпътстващите събития на фестивала. Началният час на заниманията в трите дни е 15.30 часа.

Студенти от Нов български университет ще разкрият тайната на създаването на анимационни филми с техниката „стоп кадър”. Под вещите им напътствия, 12 деца на възраст от 6 до 12 години, ще имат възможност да създадат филмче със свои герои. Тема на работилницата ще бъде изработването на игриви портрети от картон, бои и въображение. Крайният резултат ще бъде представен на закриването на фестивала – 26 октомври от 20.00 ч. в зала „Възраждане”.

Заповядайте, очакваме Ви и не забравяйте: светът е оцелял, защото се е смял!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Култура

Габрово обяви музикалната си програмата за Карнавала

Published

on

Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров и Dolapdere Big Gang са само част от гост изпълнителите в дните на Карнавал Габрово 2024. От 17 до 19 май Габрово ще се превърне в сцена на пъстроцветно карнавално шествие, музикални спектакли, изложби и богата културна програма, обединени под мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

Балканската сензация Dolapdere Big Gang пристигат в България специално за събитието. Златният глас на България – Васил Петров ще ни пренесе в магията на музиката с пътешествието „The Best of Vassil Petrov”. Култовата група Молец ще закрие събитието с безплатен концерт.

Музикалната програма предлага разнообразие за всички възрасти и вкусове. Тази акценти откроиха от Община Габрово. Фестивалът на хумора и сатирата, известен с уникалната си атмосфера и разнообразие, ще се проведе в периода 17-19 май и обещава незабравими моменти за всички почитатели на културата и забавленията.

Фестивалната програма започва в Деня на Габрово – 17 май с множество културни събития през деня, а вечерта центърът на града ще се превърне в сцена за златния глас на България Васил Петров, който ще ни пренесе в магията на българската музика с пътешествието „The Best of Vassil Petrov“, изпълнявайки най-обичаните си песни в компанията на виртуозни музиканти – Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас) и Димитър Семов (барабани).

Веднага след това рязко ще сменим ритъма с група RDMK и техните емблематичните хитове, обещавайки незабравимо музикално преживяване.

В деня на карнавала, 18 май, гостите на града ще се забавляват с колоритното карнавално шествие, когато през деня около 80 карнавални картини и 25 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор, а вечерта на площад Възраждане ще се проведе грандиозен концерт.

Събитието ще открие проектът на Румънеца, FolkustiX, обединяващ фолклорни мотиви с модерно звучене; обичаният българки рапър 100 Кила ще ни зареди с енергия и емоции; сензацията от Турция Dolapdere Big Gang ще представи световноизвестни хитове с микс от балкански бийтове, фънк и джаз, а DJ MC Камен ще завърши вечерта с DJ сет.

Следкарнавалният ден – 19 май, ще бъде закрит с концерт на носителите на 4 награди на БГ Радио група Молец, които ще огласят града с авторска музика, съчетаваща рок, поп и алтернативни елементи.

Освен музикалните изпълнения Фестивалът на хумора и сатирата предлага и редица други забавления и инициативи:

  • „Нарисувай Габрово“ – инициатива, включваща деца от габровските училища, които ще украсят градския площад.
  • Концерт от популярна и джазова музика с Оркестър „Габрово“.
  • Изложба на габровските художници, посветена на Празника на града
  • Национален карнавал ревю на котки – Розмари Казасова на 18 май.
  • Детско шествие „Карнавална уличка на чудесата“ и детски мини карнавал.
  • За гастрономите и ценителите на стари рецепти – Празник на щирника
  • Карикатуристи в парка
  • Следкарнавална гюрултия по етърски
  • Лятно театро за всички
  • Творчески арт ателиета, дни на отворени врати в културните институции, нощ на музеите

Организаторите от Община Габрово призовават града да се превърне в столица на мира по време на най-стария и пищен карнавал в страната, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

*Използваното фоново изображение е на фотографа Тодор Тодоров.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица