Свържи се с нас

Култура

Ще има ли последици за Капитана от Испанска афера 2?

Published

on

Ако искате да разберете какво се случва с „капитана“ и коя е „испанската афера 2“, заповядайте на днешните прожекции от 7-то издание на Смешен филм фест! Само там истината за тях ще бъде напълно разкрита, без манипулации и спекулации – чиста доза смях и пълна порция с добро настроение и още нещо! Всички прожекции са в зала „Възраждане“.

От 18.00 часа започва българският документален филм „Добро утро, капитане“. Лентата на режисьора Георги Стоев-Джеки и сценариста Христо Илиев-Чарли е от тази година, с продължителност 64 минути. Оператор е Антон Стоев. Филмът е от конкурсната програма на фестивала.

good_morning_captain_1

В последните си гимназиални години Гената е фронтмен на състава „Нон стоп”. Ръководи ги Борето Карадимчев. Съставът е легендарен в Царево (тогава Мичурин), а и в целия бургаски регион. Но идва казармено време и младите музиканти са пръснати по различни поделения. Гената е тикнат да служи в подводница 3 години и половина. Съставът повече не се събира. Гената плува десетина години по кораби. След това 20 години е шеф на пристанището в Царево. Той винаги е център на вниманието и душата на компанията. Безкраен празник. Веселие, песни и танци нон стоп. Затова и подзаглавието на филма е „Първият документален мюзикъл”. Тези, които са гледали наши филми с Чарли и Джони, ще се досетят, че историята няма да свърши току-така и вероятно накрая ще има някакъв обрат. Е, има.

good_morning_captain_2

ГЕОРГИ СТОЕВ-ДЖЕКИ защитава магистърска степен по биология в Дрезден, Германия през 1966 г. Бил е асистент-оператор, асистент-режисьор и режисьор в Студия „Време“, Студия „Спектър“, БНТ и СИФ „Бояна“ (1967–1988). От 1969 до 1996 г. създава над 50 научнопопулярни и документални филма, както и игралните „Нашият Шошканини“, „Патилата на Спас и Нели”, новелите „Разводът преди“, „Разводът сега“. От 1996 г. е режисьор на свободна практика. Носител на национални и международни награди, сред които два пъти „Златен ритон” за филмите „Броени дни” (1977) и „Отец Иван и неговите деца“ (2010).

В 20.00 часа Ви предлагаме да затаите дъх, защото започва „Испанска афера 2“. Истинските фенове на киното, които не пропускат филмов фестивал, включително и Смешен филм фест, ще си спомнят тази забавна история от миналогодишното издание на феста!

Испанската продукция от 2015 г., е под режисурата на Емилио Мартинес-Ласаро и операторското майсторство на Хуан Молина, с продължителност 99 минути. Сценаристи са Борха Кобеага и Диего Сан Хосе, а музиката е написана от Роке Баньос. С участието на: Дани Ровира, Клара Лаго, Кара Елехалде, Кармен Мачи, Алберто Лопес, Алфонсо Санчес, Хосе Чавес, Берто Ромеро. Филмът е от конкурсната програма на фестивала.

ispanska_afera2_1

Притеснен, че дъщеря му Амайя се влюбва в каталунец след раздялата си с Рафа, Колдо заминава за Севиля. Бащата иска да убеди бившия приятел на дъщеря си заедно да отидат в Каталуния с надеждата Рафа отново да спечели любовта й и да я върне в обичайното й обкръжение. Продължение на филма “Испанска афера”.

ispanska_afera2_2

ЕМИЛИО МАРТИНЕС-ЛАСАРО е роден в Мадрид, Испания, през 1945 г. Режисьор и сценарист, известен с филмите „13 рози“ (2007), „Испанска афера“ (2014) и „Другата страна на леглото“ (2002).

Фестивали и награди: Номинация за най-добър актьор (Дани Ровира), наградата на публиката за най-добър испански филм, сп. „Фотограмас де Плата”, 2016 г.; номинация за най-добър млад актьор (Алберто Лопес), Съюз на испанските актьори, 2016 г.

И тази година публиката ще има възможност да избере своя фаворит, като гласува с анкетна карата в зала „Възраждане“ или на сайта на фестивала www.filmfest.gabrovo.bg

Цената на билета е 3 лв. Можете да си го купите от откритата билетна каса на ул. „Радецка“ (до кафе „Тифани“) в работни дни от 10.00 до 17.00 часа, или преди прожекциите – от касата на зала „Възраждане“. Работното време на касата в залата е:

в работни дни от 17.30 до 20.00 часа;
събота и неделя (22 – 23 октомври) от 10.00 до 11.00 часа; от 17.00 до 20.00 часа.

От днес до неделя включително, 21 – 23 октомври, под покрива на Дома на хумора и сатирата ще се проведе Детско ателие по анимация като част от съпътстващите събития на фестивала. Началният час на заниманията в трите дни е 15.30 часа.

Студенти от Нов български университет ще разкрият тайната на създаването на анимационни филми с техниката „стоп кадър”. Под вещите им напътствия, 12 деца на възраст от 6 до 12 години, ще имат възможност да създадат филмче със свои герои. Тема на работилницата ще бъде изработването на игриви портрети от картон, бои и въображение. Крайният резултат ще бъде представен на закриването на фестивала – 26 октомври от 20.00 ч. в зала „Възраждане”.

Заповядайте, очакваме Ви и не забравяйте: светът е оцелял, защото се е смял!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Каменната стълба има много тънкости, които само майстор може да ти покаже

Published

on

Когато имаш комбинацията от подпорна стена и каменни стъпала, които подхождат нагоре, добре е да са влезли в зида. Така структурата няма да мръдне никога. Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев обучава група от участници в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се реализира в музей „Етър“, съвместно със сдружение Мещра.

Градежът, който се прави, е изцяло от природни материали. Николай Великов търси подходящи камъни, които да помогнат за изграждането на подпорната стена и на стълбата. Тъй като образователната програма се реализира на територията на „Етър“, течащата през музея река Сивек подпомага начинанието.

Камъните обаче трябва да не са изгладени от водата, за да не се хлъзгат – това е едно от нещата, които Николай Великов научава от майстор Христо Тоцев.

Николай е от Горна Оряховица и е юрист. Образователната програма го привлича с възможността да усвои знания и умения, които да използва в закупен преди време имот. Досега строителството там е съвременно, споделя той, но е убеден, че това ще се промени с участието му в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

И Маргарита Георгиева от Плевен има намерение да реализира на практика знанието, което ще придобие от участието си в програмата. Включва се за първа година.

„Какво ме водеше към решението да се включа в програмата? Притежаваме стари къщи и се оказва, че много неща човек трябва да си ги свърши сам. Няма строители, на които да разчита, когато става въпрос за традиционни техники от миналото. Привличат ме и Балкана, и прекрасното място „Етър“. Съзнавам, че е амбициозна да казвам, че ще участвам във възстановяването на старите постройки и градежи, но другото е да бъдат оставени да рухнат. Мисля, че никой не иска да бъде свързван с такова неща. Съпругът ми има къща от своя прадядо. В нея човек се чувства много по-добре отколкото в много съвременни постройки.“

Маргарита Георгиева е изпробвала да направи градеж, като този, на който се обучава заедно с други участници в образователната програма. Съзнава, че засега е „на първо стъпало“ (в начален етап от обучителния процес), но е убедена, че времето, прекарано в музей „Етър“ ще помогне за усвояване на нови практически умения.

И строителството е игра, щом участват деца! Симона Герчева е най-малкият участник в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, която музей „Етър” и сдружение Мещра реализираха на 7, 8 и 9 август.

Шестгодишното момиченце е от София и се обучава в детския модул от програмата, докато родителите й са в една от групите за възрастни.

Не е трудно да се ориентира човек къде в музея децата се учат на традиционно строителство. Поведението на малчуганите е непринудено, а играта се превръща във важно средство за получаване на знания и умения.

Разбира се на Симона на първо място й допада, че има други деца. Никой не ги ограничава, затова спокойно тъпчат с крака сместа от глина, вода и слама, ровят с ръце из нея и не мислят за изцапани дрехи. Течащата наблизо рекичка с чиста вода дава възможност, ако някой се пооплеска повече, да се измие.

Игнат Ченчев е от Варна и обича физическия труд. Решението да дойде с родителите си в музей „Етър” взема с помощта на баба си, която му разказва, че тук има много възможности да се научи да прави различни неща с ръцете си. Игнат споделя, че обича физическия труд. Дядо му има железарска работилница, където детето изработва някои от своите играчки.

Игнат Ченчев смята да заснеме клип, за да покаже на дядо си как се справя по време на образователната програма.

Магдалена Каменова е от София и активно участва в подготовката на сместа за кирпич, от който да бъдат изработени тухлите. Включва се с останалите деца в осигуряване на материалите за плет, а през втория ден от програмата за първи път тъче на стан.

Калина Аладжова е родена в Люксенбург. За две години живее с родителите и брат си, също участник в програмата, в Благоевград, но казва, че отново ще се върнат в Люксенбург. Калина смята, че това ще се случи, за да не забравят децата френски език. Тя също тъче на стан в Музейния детски център в „Етър”, участва в плетенето на плет и в изработването на глинени тухли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„В света на Старопланинската архитектура“

Успешно пето издание на образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

Published

on

Отлична организация, полезно обучение с практическа насоченост и добре подбрана теоретична част. Това е оценката на участниците в петото издание на образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

В рамките на три дни – 7, 8 и 9 август, хора с интерес към традиционните техники на градеж създаваха конструкции от камък, глина, дърво и друга растителност.

Участниците бяха разделени на групи, всяка от които се включи в изграждането на каменна подпорна стена със стълби, в направата на дървени сглобки и на мазилка от естествени материали. Програмата включваше лекционни модули, посветени на старата архитектура, а участниците имаха възможност да се запознаят със стари къщи, плевня и воденица в село Потока и габровския квартал Етъра.

През 2020 година бе реализиран и специален модул, в който се обучаваха деца на родители, участващи в програмата. Малчуганите се обучаваха как се плете плет и как се подготвят материалите за него, създадоха от дърво къщички за птици и домове за домашни любимци, изработиха калъпи и направиха малки кирпичени тухли в тях.

През 2020 година участниците в образователната програма бяха тридесет и един, от които осем деца. Създатели на „В света на старопланинската архитектура“ са Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Регионален етнографски музей на открито „Етър“.

От 2017 г. като партньор участва Камара на архитектите в България (КАБ). Тази година е юбилейното пето издание на програмата. Към основните спонсори се присъединяват КАБ – Регионална колегия, гр. Габрово и фирма „Рьофикс“ – България.

*Снимки: РЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица