Свържи се с нас

Крими

Съдят трима непълнолетни, обрали магазин и къща

Районна прокуратура – Дряново предаде на съд трима непълнолетни извършители на кражби в с. Керека

Published

on

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Районна прокуратура – Дряново внесе в съда обвинителен акт срещу трима непълнолетни извършители на кражби на вещи от магазин и частен дом в с. Керека.

Обвинението срещу Серьожа М., Илиян П. и Ариф Б е за това, че през периода от време 01.11.2015г. – 14.12.2015г., в с.Керека, общ. Дряново, като непълнолетни, но разбирайки свойството и значението на извършеното и можейки да ръководят постъпките си, в различно съучастие, действайки при условията на продължавано престъпление, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, от магазин и от частен дом, отнели от владението на собствениците, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да присвоят чужди движими вещи на обща стойност 543.56 лв., немаловажен случай.

Тримата обвиняеми били ученици във ВУИ „Св.Св. Кирил и Методий“ с.Керека. Кражбите извършили в различно съучастие по време на престоя им в учебно заведение.

През нощта на 01.11.2015г., Серьожа М. напуснал района на училището, отишъл до магазин в селото, счупил стъкло на витрина и влязъл вътре. Взел различни хранителни продукти – майонези, маргарин, салами, суджук, кренвирши, пушено месо, вафли, десерти, бисквити, локум, запалки, консерви, дъвки, бонбони, един парфюм, два дезодоранта, чаши, две бутилки уиски, фъстъци, семки, бира и шоколади. Занесъл откраднатото в спалните помещения и изконсумирал с други момчета.

Вечерта на 13.12.2015 г., напуснали района на учебното заведение и отново извършили кражба на хранителни продукти от същия магазин, като този път откъртили дървена рамката, поставена на мястото на счупеното стъкло. Отнетото занесли в спалните помещения и изконсумирали.

В периода от 23.11 -14.12.2015г., напуснали учебното заведение и тръгнали по улиците на селото. Външният вид на една от къщите им направил впечатление и решили да откраднат вещи, които да продадат. Счупили с тухла стъкло на прозорец и влезли вътре, като взели две тонколони, мелничка, брадва, кристални чаши и 10 литра ракия. Няколко дни по-късно, отново извършили кражба от същата къща, като взели народна носия, ръчно тъкано платно и мъжка грейка.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Оправдаха габровеца, опитал да заколи брат си

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер състав на Окръжен съд – Габрово оправда мъж от Габрово по обвинение за опит за умишлено убийство.

Съдът призна подсъдимия, с инициали В.Г., за невинен в това на 26 юли миналата година, около 3.30 часа, в апартамент на бул. „Могильов“ в Габрово, да е направил опит умишлено да умъртви брат си, като го ударил с нож, причинявайки му прободно-порезна рана в областта на шията, довела до временно разстройство на здравето, неопасно за живота, което е можело да доведе до бърза смърт на пострадалия.

С оглед събраните по делото доказателства съдът оправда В.Г. по повдигнатото му обвинение за престъпление по чл.115 във вр. с чл.18 ал.1 от НК.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Окончателно: Условни присъди по делото за смъртта на Деси и бебето!

Published

on

Влезе в сила присъдата по наказателно дело от общ характер № 119 от 2017 г., с която двама лекари от „Акушеро-гинекологично отделение” в МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово са осъдени за причинена смърт на родилка Десислава и на новородено бебе, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

На 11 януари 2019 година, състав на Окръжен съд – Габрово призна Д.А. и С.К. за виновни в това, че през септември 2013 г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – упражняване на лекарска професия, нарушили Правила за добра медицинска практика, инкорпорирани в Медицински стандарт по „Акушерство и гинекология”, утвърден с действащата към този момент Наредба № 32 от 30.12.2008 г. във връзка с чл.80 от Закона за здравето, както и разпоредби от Правилника за устройство, дейност и вътрешен ред на АГ отделение, и с действията си, при независимо съпричиняване, по непредпазливост причинили смъртта на новородено бебе и на майката на детето, починала по-късно в болница в Плевен.

За извършеното престъпление съдът определи на подсъдимите условни наказания от по 3 години лишаване от свобода, с изпитателен срок от 5 години. Двамата бяха лишени и от право да упражняват лекарска професия за срок от по 3 години.

Със същата присъда Окръжен съд – Габрово оправда подсъдимите по част от посочените от обвинението нарушения на Медицинския стандарт и на нормативни актове, регламентиращи дейността им, като прие, че те не са в пряка причинна връзка с настъпилата смърт на родилката и новороденото.

След протест на прокуратурата и жалби от частните обвинители и от подсъдимите, делото бе разгледано от Апелативен съд – Велико Търново. С решение от 19 декември 2019 г. възззивният съд потвърди първоинстанционната присъда отчасти, като оправда двамата подсъдими по обвиненията за още няколко нарушения на Медицинския стандарт и правилниците за вътрешен ред в болницата и в АГ отделението.

Наред с това, апелативният съд преквалифицира извършеното от С.К. деяние в по-леко такова и намали размера на наложеното й наказание. След обжалване от страна на двамата подсъдими и на частните обвинители, окончателно по спора се произнeсе Върховният касационен съд.

С решение от 30 юли 2020 година ВКС потвърди акта на апелативния съд. Решението на Върховния съд не подлежи на обжалване, с което присъдата по наказателно дело от общ характер № 119/2017 г. по описа на Окръжен съд – Габрово влиза в законна сила.

Окончателните наказания, наложени на двамата подсъдими са: за Д.А. – 3 години лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 5 години, както и лишаване от право да упражнява лекарска професия за срок от 3 години; за С.К. – 2 години лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 3 години, както и лишаване от право да упражнява лекарска професия за срок от 2 години.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Има пострадал при катастрофата до разклона за кв. Стефановци

Published

on

75-годишна жена от Габрово е пострадала при катастрофата в близост до кръстовището за квартал „Стефановци“. За инцидента ви информирахме в петък, 7 август.

Ранената е била настанена в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово с фрактура на лявата предмишница, за щастие без опасност за живота.

Припомняме, че произшествието стана около 13.10 часа в района на кръстовище между улиците „Търновско шосе“ и „Василка Бенева“ в Габрово, когато се удариха два автомобила.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, вр. с чл. 342, ал. 1, б. „б“ от Наказателния кодекс.

Механизмът и причините за възникване на пътнотранспортното произшествие се разследват под надзора на Районна прокуратура – Габрово, уточняват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица