Култура, Новини|14.10.2016 10:17

Празник на духовната музика в Габрово

img_2533На 15 и 16 октомври в Габрово ще се състои 14-тото издание на фестивала „Празник на духовната музика“. Осем хорови формации от страната и чужбина ще изпълнят сакрална и църковна музика. Сътрудничеството между Министерство на културата, Община Габрово, Архиерейското наместничество и Народно читалище „Габрово-2002″ прави възможно съществуването на този фестивал през годините, съобщава сайтът за култура „Култура on-air“.

Впрочем, както сподели журналистът Тотка Полякова, секретар на читалището, този фестивал е най-престижния в страната, а признанието е получено от личности и институции от високо ниво в хоровите, църковни и административни среди на България.

„Отново е есен, отново е октомври и Духовният ден на Габрово – Света Петка. За четиринадесети път четирима партньори извървяха пътя от идеята до нейното сътворение – Министерство на културата, Община Габрово, Архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово-2002″, за да се състои в Габрово фестивал „Празник на духовната музика“ .

Три дни сладкогласни хорове от Белорусия, Гърция, София, Сливен, Велико Търново, Враца и Габрово ще се отдадат на едно прекрасно изкуство и ще съживят културата в нашата община. Самите те ще се порадват на красотите на нашия чудесен край и ще посетят забележителностите на Габрово.

Какво да очакваме в тазгодишното издание освен спазването на регламента две различни по съдържание концертни вечери. През първата в храма „Света Троица“ наречена „Източноправославни песнопения“ – габровци и гости ще имат удоволствието да чуят три български хорови формации от София, Велико Търново и Враца, гостуващите чуждестранни изпълнители от побратименият град Могильов – Белорусия и известния в Гърция изпълнител Григорий Дараваноглу.

В художествената галерия „Христо Цокев“ под надслов „Тебе поем, господи“ ще се представят както чуждестранните изпълнители и познатия на габровската публика майстор на византийското пеене Николай Антонов, така също и две меси със съпровод на Габровския камерен оркестър и хоровите състави „Добри Чинтулов“ на град Сливен и Женския хор при НЧ „Габрово 2002″. Началото и на двата концерта е 18:30 часа.

По традиция и двата концерта ще бъдат записани от Националното радио програма „Христо Ботев“ и излъчени в специални радиопредавания.

За втори път ще бъде привлечено за участие и директно излъчване по интернет-радио Култура ON AIR, което ще направи съпричастни с музикалното събитие на Габрово всички континенти, и вече ги подготвя за това.

Защо фестивалът „Празник на духовната музика“ в Габрово има такъв заряд? Протоерей Валентин Калев, представител на Архиерейското наместничество има свое обяснение:

„Габрово е единственият град в България, който има свой духовен празник, утвърден от Общинския съвет и почитан от всички. Духовният празник е в деня на Света Петка Българска, която е закрилница на Габрово. Затова този фестивал има такъв силен заряд“.

Етикети: , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар