Новини, Общество|14.10.2016 9:30

Огнено стрий шоу и сгледно хоро на Петковден на габровския Селски мол днес

14372337_1236583523038651_5404168111255792019_oПразничното есенно издание на Селски МОЛ – Базар „Забравени традиции, живи вкусове“ ще събере габровци на традиционното Петковденско сгледно хоро днес, на 14 октомври ,  от 17:30 часа в градинката до Църквата Св. Троица, там, където навремето се е провеждал габровския женски пазар.  Денят на закрилницата на Габрово СВета Петка Българска ще започне с празнична Света литургия, отслужена от габровските свещеници в храм „Успение на пресвета Богородица“.  Габровското архиерейско наместничество подкрепя инициативата Базар „Забравени традиции, живи вкусове“ – Селски мол, която възражда традициите на нашия край, популяризира даровете на нашата земя и усилията на местните производители за устойчиво развитие.  Фолклорна сцена, демонстрации и дегустации, представени от  читалищна общност, ще бъдат показани  редом с продукцията на местните производители.
Инициаторите канят всички да се хванат и на Петковденско сгледно хоро. Най-вече поканата е към младите – да се видят, да се харесат и да се вземат. И така да сторят бяла магия на града за неговото подмладяване и увеличаване.
Това издание на Селския мол е  посветено и на втория рожден ден инициативата. Вече две години тя  съществува благодарение на отдадеността и желанието на малките общности да създават и поддържат сами благоприятна екологична, социална и икономическа среда в населените места.  За две години Селският мол получи не само национално признание като стана носител на годишната награда на платформа „Агора“  за читалищна инициатива, но гостува на в Деня на Съединението на България – 6 септември, в Брюксел .

Своеобразен подарък за рождения ден на МОЛ-а,  групите за огнено изкуство F.I.M.S. – „Огънят в душата ми“ и огнен театър Fire shadows – „Огнени сенки“ ще представят огнено стрий шоу.

Изданието се осъществява и със съдействието на  Община Габрово, Общински спортни имоти Габрово, РА Елмазови, на всички читалища и производители, които се включват ежегодно.
Читалища инициатори  са НЧ „Христо Ботев -2008“ с. Гарван, НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011“ кв. Падало, НЧ „Христо Смирненски – 1949“ кв. Русевци.

Етикети: , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар