Свържи се с нас

Култура

Началото на форуми, популяризиращи старопланинския регион, е поставено

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Нова научна област – Старопланинистика, се роди в периода на реализация на конференцията „Старопланинският регион в историята на българските земи и развитието на културния туризъм“. Форумът събира в Габрово учени от страната и чужбина и е организиран от Регионален исторически музей-Габрово и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Община Габрово подкрепя инициативата.

На 6 и 7 октомври е третото издание на конференцията, а проф. д-р Петко Петков от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” е не само научен ръководител, но и един от нейните главните двигатели още от самото начало. Именно той даде идеята за създаването на новата дисциплина – Старопланинистика.

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

„Тя намира своето място под слънцето чрез една голяма тематична палитра от доклади, обхващащи периода от най-древната античност до наши дни. Вече втора година те не са свързани само с историята на старопланинския регион, но и с културния туризъм, което прави резултатите от нашите събеседвания малко по-практични. Това е идея, която ще развиваме и в бъдеще.

Радостното е, че в конференцията участват хора от различни институции – културни, образователни, научни. Има и много млади докторанти, което е гаранция, че нашата инициатива има бъдеще”.

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

В началото на 90-те години на ХХ век от университета във Велико Търново тръгва идеята да се развива Балканистиката. Сега тя се изучава в други висши учебни заведения. По-късно, чрез сътрудничеството между проф. д-р Петко Петков от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Регионален исторически музей-Габрово се ражда Старопланинистиката.

„Днес Балканистиката е отдавна утвърдена научна дисциплина, но се напълни много с геополитическо съдържание. Старопланинистиката, в смисъла който аз влагам в нея, е предметна област, която включва изследвания за история, фолклор, археология, етнография, икономика – всичко свързано със Стара планина”, казва проф. Петков.

Ученият не се притеснява от границите, тъй като Стара планина се простира извън пределите на страната. Той припомня гостуването на специалисти от музея в Зайчар по време на предходните конференции.

„Балканът е обединявал хората, а не ги е разделял през вековете“, припомня проф. Петков.

Научната конференция „Старопланинският регион в историята на българските земи и развитието на културния туризъм“ се провежда на 6 и 7 октомври в Регионален исторически музей-Габрово. Директорът Красимира Чолакова представи участниците и даде думата на зам.-кмета на Община Габрово Нела Рачевиц да открие форума.

„Именно тук, в географския център на България, ние поставихме началото на една поредица от научни форуми, които популяризират историческото, географско, икономическо и културно развитие на старопланинския регион и развитието на културния туризъм”, каза Чолакова и припомни, че на конференцията се представят научните достижения в региона и страната.
Зам.-кметът Нела Рачевиц приветства участниците в конференцията.

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

„Такива конференции са мястото, където учените лице в лице, с емоция и отношение изграждат своя капацитет и познание”, каза тя. Зам-кметът на Габрово изрази удовлетворение от сборника с доклади, изнесени на конференцията през 2015 г., с който участниците в тазгодишния форум се запознаха.

Г-жа Рачевиц пожела ползотворна работа и прикани участниците да се запознаят с Габрово и красивите места, които има в столицата на хумора и сатирата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Английски художник с изложба в Галерията

Художествена галерия „Христо Цокев“ има удоволствието да ви покани на изложба „Лица“ на английския художник Рой Плейстоу.

Откриването ще се състои във вторник, 17 септември, от 17:30 ч. Рой Плейстоу живее в с. Ангелово, близо до Габрово.

Работил е в Лондон и в Амстердам като сториборд художник за филми и реклама.

Неговата страст за рисуване се появява, когато той е около 13 – годишен.

Учи в Иилинг Колеж в Лондон. Двама от учителите му са известните английски художници Дейвид Хокни и Роналд Китай.

Рой работи с масло и понякога с акварел. Има две изложби в Амстердам, Холандия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Юбилеен сборник за разкопките на Хоталич представят на Варварския събор

Музейни работници, учени и преподаватели са подготвили специално юбилейно издание за средновековния град и крепост

Историческият музей в Севлиево ще представи юбилеен сборник, посветен на археологическите проучвания на средновековния град и крепост „Хоталич“. Книгата е по повод на 40-тата годишнина от началото на разкопките край крепостта. Специалното издание ще може да бъде видяно по време на тазгодишния фестивал Варварски събор, който ще се проведе от днес до неделя, 13 – 15 септември.

снимка: Община Севлиево

Сборникът ще бъде представен от проф. д-р Константин Тотев, директор на филиала на НАИМ при БАН, клон Велико Търново.

Освен него ще присъстват и много от авторите на изданието. Всички те са учени, работещи в Националния исторически музей, Националния археологичен институт с музей при БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и експерти от музеите във Велико Търново, Габрово, Троян и Ловеч. Общо 23-ма души са авторите, които са се трудили настоящият сборник да бъде подготвен, обясниха от Историческия музей в Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Събраните материали в юбилейното издание са комплектовани в два дяла. Първият е свързан с проучването на ранновизантийската и средновековна крепост „Хоталич“. Втората част на сборника е посветена на археологическите проучвания в Севлиевския край и включва както редица нови публикации, така и някои известни, но позабравени паметници и находки от праисторията до османското владичество. Специално място е отделено на изследванията на тези от тях, които са изложени в експозицията на музея в Севлиево.

„Община Севлиево осигурява ежегодно средства за археологически проучвания и консервация на откритото, благодарение на което крепостта до град Севлиево стана един от успешно експонираните археологически обекти в България. В резултат на десетилетия археологически разкопки е разкрита и реставрирана значителна част от фортификацията и градоустройствената структура на ранновизантийската крепост и средновековния град от времето на Второто българско царство“, обясняват авторите на юбилейния сборник.

Освен представяне на книгата организаторите от Историческия музей са предвидили редица други изненади за гостите, които посетят Варварския събор. Една от тях е специална изложба край крепостните стени, която е посветена на разкопките край Хоталич.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Пърформанс пред чинията на Бузлуджа тази събота

Театър пред чинията на Бузлуджа и изложба „Нонумент“ в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Почти в своя край, 24-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството представя Нонумент – изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово и представление на група ЛИГНА (Германия), Стефан А. Щерев и с музика на Емилиян Гацов – Елби, което ще се състои пред Чинията на връх Бузлуджа.

Посветено на темата Измерения на публичното, Биеналето приключва с една изложба, представяща нонументи – монументи, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията.

снимка: Димитър Караниколов

Създадени като места за възхвала и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на влиянието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за принуда и суъчастие.

Представяйки примери от Централна и Източна Европа от платформата Nonument.org, изложбата обръща специално внимание на паметника на връх Бузлуджа, създаден като дом на Българската комунистическа партия, в центъра на страната, върху балкански връх, така че да се вижда от север и юг.

Изложбата представя документални материали, фотографии и филми от проектирането, планирането, строежа, функционирането, затварянето, разграбването и разрухата на монумента, както и карикатури и вицове с познати метафори и скорошни исторически събития.

фотография: Стефан А.Щерев

Пърформънсът е под формата на пиеса за слушане, която се изиграва от публиката по време на разходка около чинията. Така участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на паметника и получават инструкции за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове, които в своята дискретност напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 година.

Желаещите да се включат в артистичното приключение е необходимо да си носят смартфон и слушалки. Организаторите предвиждат транспорт от Габрово, Казанлък и Велико Търново, но участниците могат да стигнат и със собствен транспорт до паркинга на Чинията. За повече информация следете сайта на Биеналето и фейсбук събитието.

фотография: Стефан А.Щерев

Представлението Нонумент ще се случи единствено на 14 септември, събота. Изложбата Нонументи ще остане в Музея до края на януари 2020 година, а Биеналето може да бъде разгледано до края на септември 2019.

снимка: Бедрос Азинян

За онези, които ще тръгнат към Бузлуджа от Габрово, организаторите предлагат тур в Биеналето, воден от директорката на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска (14 септември, събота, 10:30).

Проектът се реализира с подкрепата на Програма „Творческа Европа” на Европейската комисия, Национален фонд „Култура” и със съдействието на Областна управа Стара Загора.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица