Свържи се с нас

Новини

Габрово сред общините с пилотни решения за електрическа мобилност

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Опитът на Община Габрово за въвеждане на екологичен обществен транспорт и използване на електрически превозни средства бе представен на националната конференция „Електрическата мобилност, част от умната мобилност на българските общини – европейски опит, практики и пилотни решения“. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

Събитието се проведе в средата на миналата седмица по инициатива на браншовата организация Индустриален клъстер „Електромобили“ /ИКЕМ/ в партньорство със столичния Център за градска мобилност в рамките на проект, финансиран от Фондация „Конрад Аденауер“ и Българската стопанска камара. Форумът бе част от ежегодната кампания „Европейска седмица на мобилността“ с национален координатор Министерство на околната среда и водите.

Участваха общински съветници от София, ресорните по темата министерства, представители на общините и на бизнес средите, научни звена и др. Гости бяха евродепутати, Торстен Гайслер – представител на Фондация „Конрад Аденауер“ за България, Петър Денев – гл. секретар на Българска стопанска камара, Никола Рогачев – председател на съвета на директорите на Център за градска мобилност, проф. Кирил Андонов – помощник-ректор на Национална спортна академия.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В презентацията на Община Габрово д-р инж. Десислава Колева – гл. експерт „Проекти и икономическо развитие“, акцентира върху проекта за интегриран градски транспорт, който е част от инвестиционната програма за устойчиво и интегрирано градско развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Предвидено е преустройство на спирка „Рачо Ковача“ в „джоб“, реконструкция на кръстовището и площада в района на ЖП гарата, ремонт и модернизация на подлезите до Дома на хумора и сатирата и Автогарата, ще бъде подобрена организацията на движение на пет от най-натоварените светлинно регулирани кръстовища. Планирана е доставка на 14 нови електробуса и изграждане на информационна система за 104 спирки.

Според председателя на Управителния съвет на ИКЕМ Илия Левков усилията на Община Габрово за насърчаване на електромобилността могат да бъде пример за много български градове. Той предложи включване на Общината в пилотен проект за създаване на регистър на зарядните станции в страната, предвид наличието на добре развита собствена геоинформационна система.

На 28 юли 2016 г. габровският Общински съвет гласува в подкрепа на меморандум за сътрудничество с клъстера. Целта е въвеждане на обществен електрически транспорт и съвременни модели за мобилност, изграждане на зарядна инфраструктура за превозните средства. Община Габрово вече има избран изпълнител за доставка на един електромобил, който ще бъде закупен с финансовата подкрепата на Националния доверителен екофонд по пилотна схема за насърчаване използването на електрически превозни средства.

По време на двудневния семинар бе обявен стартът на национална онлайн платформа за управление на зареждащите станции за електромобили. Системата Bulcharge дава възможност за гъвкаво включване на търговци на услуги за зареждане на електромобили и обособяване на виртуални частни търговски мрежи със собствена зарядна инфраструктура. Тя може да взаимодейства с други информационни системи и билинг платформи в България и в чужбина.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Намериха растения марихуана под навес в къщата на 23-годишен

Published

on

23-годишен от севлиевското село Добромирка бе задържан, заради притежанието на наркотични вещества.

Във връзка с във връзка с образувано досъдебно производство, служители на полицията провели процесуално-следствени действия в имот, обитаван от 23-годишен жител на селото.

В хода на полицейските действия, под навес до фасадата на къщата били намерени и унищожени растения от рода на конопа, израснали на височина 42 и 11,5 сантиметра.

Отделената от тях листна маса била изследвана с полеви наркотест, при който била установена положителна реакция на наркотичното вещество канабис.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на прокуратурата в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Туристическа анимация“ в ПГТ „Пенчо Семов“

Published

on

ПРИЕМ
ЗА УЧЕБНА 2020/2021 ГОДИНА

Специалност: „Туристическа анимация“
Професия: Аниматор в туризма
⇒ Разширено изучаване на английски език.
⇒ Трета степен на професионална квалификация.
⇒ Професионална реализация на учениците е в сферата на туристическия бизнес – аниматор, организатор „Спортно-развлекателна дейност“, работа в бюра и агенции като организатор „Туристическо обслужване“, организатор „Екскурзии, мероприятия и информация“, завеждащ туристически бюра, екскурзии и информатор, рекламен агент и др.
⇒ Учениците придобиват необходимия опит и познания за стартиране и управление на самостоятелен бизнес.

Специфичната подготовка на специалност „Туристическа анимаация“ дава възможност на учениците да усвояват не само теоретични знания, но и практически умения за работа в други сфери на туризма и хотелиерството като организацията на кухнята, ресторанта, хотела, както и знания и умения за технологията на екскурзоводското обслужване.

Курсът на обучение включва знания и умения по следните предметни области:
• туристическа анимация
• спортна и фолклорна анимация
• сценично поведение
• народни и модерни танци
• култура и национална идентичност
• екскурзоводско обслужване
• мениджмънт в туризма
• предприемачество
• гостоприемство в туристическата индустрия
• финанси и документиране
• безопасност и долекарска помощ
• организация и функциониране на хотела.

Грамота от Националното състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“

Зареди още

Новини

Днес е Международният ден на детето, 1 юни

Published

on

Международният ден за защита правата на детето датира още от първата четвърт на XX век. През 1924 г. в Женева е приета и провъзгласена Декларация за правата на детето.

Тя прокламира, че цивилизацията е длъжна да даде на децата всичко най-добро, достъп до достиженията на материалното, духовно и социално развитие, независимо от расовата, народностна и верска принадлежност.

По инициатива на столичните лекари – д-р Стоян Ватев и д-р Димитър Киров през 1925 г. българското дружество „Червен кръст” основава „Съюз за закрила на децата в България”.

Две години по-късно (1927 г.) Сдружението обявява за Ден на детето – вторият неделен ден след Великден, Неделя на мироносците. Денят на българското дете е под покровителството на княгиня Евдокия, която е ръководител на Върховен комитет с председател софийският митрополит Стефан.

Празникът е отбелязван официално с литературно-музикални програми, с много детски изяви и игри. В инициативата се включват и духовните средища, в които се създават трапезарии, летовища и детски лагери.

През ноември 1949 г. Съветът на Международната демократична федерация на жените решава 1 юни да се отбелязва като Международен ден за защита на децата. Същата година 51 държави по света се присъединяват и започват да честват тази дата.

В България празникът става популярен след 1949 г., а от 1 юни 1950 г. започва да се чества като Международния ден на детето.

През 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. На същата дата през 1959 г. е приета и нова Декларация за правата на детето, а тридесет години по-късно и Конвенция за правата на децата. ООН предлага на държавните правителства сами да преценят на кой ден да се отбелязва празника на детето.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица