Свържи се с нас

Новини

Габрово сред общините с пилотни решения за електрическа мобилност

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Опитът на Община Габрово за въвеждане на екологичен обществен транспорт и използване на електрически превозни средства бе представен на националната конференция „Електрическата мобилност, част от умната мобилност на българските общини – европейски опит, практики и пилотни решения“. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

Събитието се проведе в средата на миналата седмица по инициатива на браншовата организация Индустриален клъстер „Електромобили“ /ИКЕМ/ в партньорство със столичния Център за градска мобилност в рамките на проект, финансиран от Фондация „Конрад Аденауер“ и Българската стопанска камара. Форумът бе част от ежегодната кампания „Европейска седмица на мобилността“ с национален координатор Министерство на околната среда и водите.

Участваха общински съветници от София, ресорните по темата министерства, представители на общините и на бизнес средите, научни звена и др. Гости бяха евродепутати, Торстен Гайслер – представител на Фондация „Конрад Аденауер“ за България, Петър Денев – гл. секретар на Българска стопанска камара, Никола Рогачев – председател на съвета на директорите на Център за градска мобилност, проф. Кирил Андонов – помощник-ректор на Национална спортна академия.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В презентацията на Община Габрово д-р инж. Десислава Колева – гл. експерт „Проекти и икономическо развитие“, акцентира върху проекта за интегриран градски транспорт, който е част от инвестиционната програма за устойчиво и интегрирано градско развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Предвидено е преустройство на спирка „Рачо Ковача“ в „джоб“, реконструкция на кръстовището и площада в района на ЖП гарата, ремонт и модернизация на подлезите до Дома на хумора и сатирата и Автогарата, ще бъде подобрена организацията на движение на пет от най-натоварените светлинно регулирани кръстовища. Планирана е доставка на 14 нови електробуса и изграждане на информационна система за 104 спирки.

Според председателя на Управителния съвет на ИКЕМ Илия Левков усилията на Община Габрово за насърчаване на електромобилността могат да бъде пример за много български градове. Той предложи включване на Общината в пилотен проект за създаване на регистър на зарядните станции в страната, предвид наличието на добре развита собствена геоинформационна система.

На 28 юли 2016 г. габровският Общински съвет гласува в подкрепа на меморандум за сътрудничество с клъстера. Целта е въвеждане на обществен електрически транспорт и съвременни модели за мобилност, изграждане на зарядна инфраструктура за превозните средства. Община Габрово вече има избран изпълнител за доставка на един електромобил, който ще бъде закупен с финансовата подкрепата на Националния доверителен екофонд по пилотна схема за насърчаване използването на електрически превозни средства.

По време на двудневния семинар бе обявен стартът на национална онлайн платформа за управление на зареждащите станции за електромобили. Системата Bulcharge дава възможност за гъвкаво включване на търговци на услуги за зареждане на електромобили и обособяване на виртуални частни търговски мрежи със собствена зарядна инфраструктура. Тя може да взаимодейства с други информационни системи и билинг платформи в България и в чужбина.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Габровец подкара кола с прекратена регистрация, а колега – след наздравици

Полицията в Габрово установи местен жител, метнал се зад волана на лек автомобил с прекратена регистрация и фалшиви номера, а негов колега бе спипан да кара след пиянски запой. И двете нарушения са били хванати в сряда.

При първото от тях била извършена полицейска проверка на лек автомобил „Мерцедес“, управляван от габровец. Било установено, че регистрацията на колата е била прекратена, а поставените чуждестранни регистрационни номера не отговаряли на действителните регистрационни табели на проверяваното моторно превозно средство.

В РУ Габрово е образувано БП за престъпление по чл. 345 от НК.

Същият ден, но при извършена друга полицейска проверка на лек автомобил, с габровска регистрация, с техническо средство „Алкотест – дрегер“ било установено, че водачът на колата – също местен жител, е употребил алкохол.

Техническо средство отчело 1,52 промила алкохол в издишания от водача въздух. Съставен му е бил акт и издаден талон за медицинско изследване, но той е отказал да даде кръвна проба за химически анализ.

В РУ Габрово е образувано БП за престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Крадлив тревненец стана за резил след кражба

49-годишен мъж от Трявна, на когото хич не му прилича, бе уличен в извършването на кражба на служебно имущество от офис на фирма. За своето „кокошкарство“ тревненецът ще понесе последствията от деянието си.

В сряда в полицията бил получен сигнал от служител на бензиностанция в Габрово, който заявил, че същия ден била установена липсата на електронно устройство от работно място в обекта.

След предприетите незабавни действия от служители на сектор „Криминална полиция“ от габровската полиция бил установен и извършителят на деянието, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Това бил 49-годишният жител на Трявна, поблазнил се и неуспял да устои на престъпните си наклонности.

Откраднатото устройство е бил намерено, иззето и върнато на бензиностанцията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Звукови картини и музикален пърформанс на Мирян Колев в Дома на хумора

На 19 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата пред габровска публика ще бъде представен E.U.E.R.P.I. – солов музикален проект на Мирян Колев. Той живее и твори в Трявна и досега е представял музиката си в различни географски пояси.

Проектът е създаден с основната цел да популяризира музиката като вид експресия, или с други думи да може да предаде емоции и мисли под формата на звук, в максимално чист вид, без да се пречупват и слагат в рамки. Стилът му е експериментален ембиънт, но това е много обща дефиниция.

Музиката му е композиционно-импровизационна, което значи, че върху един изграден звуков скелет се импровизира и всеки отделен музикален пърформанс е различен, пряко влияещ се от настоящия момент, мястото на представяне и атмосферата.

снимка: Община Габрово

По този начин един личен вътрешен микрокосмос, когато се извади на показ, става част от цялостното време/пространство.

Откакто проектът е активен, има над 100 музикални пърформанса в България, Румъния, Сърбия, Чехия, Словакия, Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Ирландия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония, Франция, Южна Корея и Монголия на различни пространства и фестивали – от малки интимни арт кафета и галерии, през ъндърграунд музикални клубове и йога студиа до пещери, катедрали и летища.

Всяко пространство е различно и носи различна атмосфера, затова и всеки пърформанс е различен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица