Новини, Общество|27.09.2016 15:35

Богата и наситена програма за Празниците на Севлиево

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С много богата и наситена със събития програма ще премине седмицата от 10 до 16 октомври, когато ще се проведат Празниците на Севлиево.  Те ще съчетаят в едно традиционният есенен панаир и празникът на тиквата.  Новината беше съобщена пред представители на местните медии от кмета на Севлиево Иван Иванов, който представи събитията, обхванати в празничната седмица.

„През последните години показваме, че Празниците на града стават действително по-мащабни, с много повече мероприятия и най-различни събития, за малки и по-големи. Стараем се за всички хора да има по нещо интересно. Севлиево заслужава това. Мисля, че тази година ще се получи също нещо много интересно и красиво“, заяви кметът Иван Иванов.

По думите му ще бъде спазена традицията Празниците на Севлиево да се проведат около Празника на града на Петковден, 14 октомври. Мотото на станалия вече традиционен тиквен празник е „12-ти сезон на Тиквения маратон“. И тази година е предвидено провеждането на карнавално шествие, организирано като тиквена фиеста, представяща различни тиквени картини.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Нов момент в тазгодишната програма на Празниците е конкурс за „Най-красива тиквена украса“, като в него ще участват търговски обекти, институции, жилищни сгради, учебни заведения и др. „Нещо, което досега не е правено. Надяваме се, че с традиционните конкурси „Тиква най-най“, „Тиквени фантазии“ и „Тиквени изкушения“, този конкурс да стимулира нашите съграждани да направим града ни по-красив и пъстър, с интересна атмосфера“, коментира Иванов.

Първото събитие, което ще постави началото на тиквената фиеста, ще бъде на 10 октомври в Читалище „Развитие“, където ще се проведе Националният фестивал на любителските театри за деца „Вълшебникът театър“.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На следващия ден, 11 октомври, в Музея на Тиквата ще бъде открито ателие – изложба „Тиквени, цветни фантазии“. Вечерта в Община Севлиево на официална церемония ще бъдат обявени имената и връчени наградите на отличените в Националния поетичен конкурс „Мара Белчева“.

На 12 октомври в ДК „Мара Белчева“ ще се проведе детският спектакъл „Приказка за тиквата“ и ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса „Тиква най-най“ и „Тиквени фантазии“.

На 13 октомври в в ДК „Мара Белчева“ от 18.00 часа Сатиричен театър „София“ ще представи моноспектакъла „Тиква“ на Димитър Живков по разказа „Тиква“ на Александър Урумов. Същият ден на панаирната естрада от 17.30 ч. ще бъде официалното откриване на традиционния Севлиевски есенен панаир, с концерт ансамбъл „Развитие“ и певицата Нелина.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В най-празничния 14 октомври събитията ще започнат в 08.00 ч. в храмовете „Св. Пророк Илия“ и „Св. Троица“, където ще бъде отслужена литургия, по случай Петковден. В 10.30 ч. на пл.“Свобода“ ще се отслужи молебен за здраве и ще бъде тържествено издигнато знамето на града. Празничната програма ще започне в 11.30 ч. с участието на духови оркестри от Севлиево, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч и Ботевград. В 17.00 ч. в зала 300 на Общината ще се състои и тържественото заседание на Общински съвет – Севлиево, по време на което ще бъдат връчени официално почетните отличия на номинираните граждани. Час по-късно, в 18.00 ч., на пл.“Свобода“ ще започне концертът на „Капански ансамбъл“, „Мистерията на българските гласове“, който ще завърши с празнични илюминации.

В съботния ден, 15 октомври, в 11.00 ч. на пл.“Свобода“ ще стартира пъстро „Тиквено парти“, в което са включени кулинарната изложба – конкурс „Тиквени изкушения“, кулинарно шоу с Мастър шеф Виктор Ангелов, сцена на таланти, игри, конкурси и много изненади. Също на площада ще бъде позициониран и традиционно най-дългият тиквеник, както и много творчески работилници за моделиране, кулинария и занаяти. Карнавалното шествие или тиквената фиеста ще започне в 17.00 ч. и ще тръгне от парка до автогарата, ще премини по ул.“Стара планина“, ул.“Христо Спиридонов“ и ще завърши на пл.“Свобода“.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Названието тиквена фиеста не е случайно. Нашето желание е да подарим на всички севлиевци и гости на града едно истинско забавление, с много музика, танци и позитивно настроение. Фиестата ще представи различни картини, нещо ново което досега не сме правили. А всяка картина ще представлява своеобразна възстановка или послание, свързано с българското народно творчество, мъдрости, поговорки, песни, стихове или хумористични разкази. Водещи на карнавалното веселие ще бъдат актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, с участието на Поли Генова. Кулминацията на празника ще бъде Огнено тиквено шоу“, разкри кметът на Севлиево Иван Иванов.

Паралелно с всички събития, които ще се проведат на централния площад за Празниците на Севлиево, ще има и такива на Панаирната естрада, където съвместно с общинската фирма „Общински пазари“ ще се организират редица участия и забавления. На 16 октомври празниците на града ще завършат с концерт на Вокално трио „Звън“.

Празниците на Севлиево, от 10 до 16 октомври, са организирани от Община Севлиево, съвместно с Рекламна агенция „Елмазови“ и с подкрепата на „Ротари клуб“ – Севлиево.

14518292_10209779970763307_24248967_n

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар