Свържи се с нас

Новини

Богата и наситена програма за Празниците на Севлиево

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С много богата и наситена със събития програма ще премине седмицата от 10 до 16 октомври, когато ще се проведат Празниците на Севлиево.  Те ще съчетаят в едно традиционният есенен панаир и празникът на тиквата.  Новината беше съобщена пред представители на местните медии от кмета на Севлиево Иван Иванов, който представи събитията, обхванати в празничната седмица.

„През последните години показваме, че Празниците на града стават действително по-мащабни, с много повече мероприятия и най-различни събития, за малки и по-големи. Стараем се за всички хора да има по нещо интересно. Севлиево заслужава това. Мисля, че тази година ще се получи също нещо много интересно и красиво“, заяви кметът Иван Иванов.

По думите му ще бъде спазена традицията Празниците на Севлиево да се проведат около Празника на града на Петковден, 14 октомври. Мотото на станалия вече традиционен тиквен празник е „12-ти сезон на Тиквения маратон“. И тази година е предвидено провеждането на карнавално шествие, организирано като тиквена фиеста, представяща различни тиквени картини.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Нов момент в тазгодишната програма на Празниците е конкурс за „Най-красива тиквена украса“, като в него ще участват търговски обекти, институции, жилищни сгради, учебни заведения и др. „Нещо, което досега не е правено. Надяваме се, че с традиционните конкурси „Тиква най-най“, „Тиквени фантазии“ и „Тиквени изкушения“, този конкурс да стимулира нашите съграждани да направим града ни по-красив и пъстър, с интересна атмосфера“, коментира Иванов.

Първото събитие, което ще постави началото на тиквената фиеста, ще бъде на 10 октомври в Читалище „Развитие“, където ще се проведе Националният фестивал на любителските театри за деца „Вълшебникът театър“.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На следващия ден, 11 октомври, в Музея на Тиквата ще бъде открито ателие – изложба „Тиквени, цветни фантазии“. Вечерта в Община Севлиево на официална церемония ще бъдат обявени имената и връчени наградите на отличените в Националния поетичен конкурс „Мара Белчева“.

На 12 октомври в ДК „Мара Белчева“ ще се проведе детският спектакъл „Приказка за тиквата“ и ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса „Тиква най-най“ и „Тиквени фантазии“.

На 13 октомври в в ДК „Мара Белчева“ от 18.00 часа Сатиричен театър „София“ ще представи моноспектакъла „Тиква“ на Димитър Живков по разказа „Тиква“ на Александър Урумов. Същият ден на панаирната естрада от 17.30 ч. ще бъде официалното откриване на традиционния Севлиевски есенен панаир, с концерт ансамбъл „Развитие“ и певицата Нелина.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В най-празничния 14 октомври събитията ще започнат в 08.00 ч. в храмовете „Св. Пророк Илия“ и „Св. Троица“, където ще бъде отслужена литургия, по случай Петковден. В 10.30 ч. на пл.“Свобода“ ще се отслужи молебен за здраве и ще бъде тържествено издигнато знамето на града. Празничната програма ще започне в 11.30 ч. с участието на духови оркестри от Севлиево, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч и Ботевград. В 17.00 ч. в зала 300 на Общината ще се състои и тържественото заседание на Общински съвет – Севлиево, по време на което ще бъдат връчени официално почетните отличия на номинираните граждани. Час по-късно, в 18.00 ч., на пл.“Свобода“ ще започне концертът на „Капански ансамбъл“, „Мистерията на българските гласове“, който ще завърши с празнични илюминации.

В съботния ден, 15 октомври, в 11.00 ч. на пл.“Свобода“ ще стартира пъстро „Тиквено парти“, в което са включени кулинарната изложба – конкурс „Тиквени изкушения“, кулинарно шоу с Мастър шеф Виктор Ангелов, сцена на таланти, игри, конкурси и много изненади. Също на площада ще бъде позициониран и традиционно най-дългият тиквеник, както и много творчески работилници за моделиране, кулинария и занаяти. Карнавалното шествие или тиквената фиеста ще започне в 17.00 ч. и ще тръгне от парка до автогарата, ще премини по ул.“Стара планина“, ул.“Христо Спиридонов“ и ще завърши на пл.“Свобода“.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Названието тиквена фиеста не е случайно. Нашето желание е да подарим на всички севлиевци и гости на града едно истинско забавление, с много музика, танци и позитивно настроение. Фиестата ще представи различни картини, нещо ново което досега не сме правили. А всяка картина ще представлява своеобразна възстановка или послание, свързано с българското народно творчество, мъдрости, поговорки, песни, стихове или хумористични разкази. Водещи на карнавалното веселие ще бъдат актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, с участието на Поли Генова. Кулминацията на празника ще бъде Огнено тиквено шоу“, разкри кметът на Севлиево Иван Иванов.

Паралелно с всички събития, които ще се проведат на централния площад за Празниците на Севлиево, ще има и такива на Панаирната естрада, където съвместно с общинската фирма „Общински пазари“ ще се организират редица участия и забавления. На 16 октомври празниците на града ще завършат с концерт на Вокално трио „Звън“.

Празниците на Севлиево, от 10 до 16 октомври, са организирани от Община Севлиево, съвместно с Рекламна агенция „Елмазови“ и с подкрепата на „Ротари клуб“ – Севлиево.

14518292_10209779970763307_24248967_n

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица