Свържи се с нас

Любопитно

Жива вода – за децата на Габрово

Published

on

снимка:

снимка:

Фестивалните събития на Габрово се увеличават. С подкрепата на програма „Култура 2015” се случи първият детски фестивал, посветен на предстоящата 130-годишнина от рождението на Ран Босилек и е наречен на едно от най-обичаните негови произведения – „Патиланско царство”.

Рекламна агенция „Елмазови” ООД ще го утвърди и обогати с цел ежегодното му провеждане. Фестивалът ще разшири темите и ще „покани” герои и сюжети от народните приказки, преразказани и от други български и чужди писатели. В основата му ще остане желанието да вдъхнови и насърчи творческия потенциал на децата, младежите и възрастните, да ги събере заедно, осъзнато и активно, да четат, препрочитат и говорят за литература и изкуство, да творят, да общуват чрез изкуството, да се смеят и да се забавляват.

В рамките на проекта се проведе първата дейност – Патилански поход по повод 1-ви юни, Деня на детето, чийто първо издание миналата година бе посрещнато с ентусиазъм от децата и техните семейства. Сега той предложи нови, по форма и съдържание забавления – пресъздаване на приказки от сборника на Ран Босилек „Жива вода”.

14331759_10207177184132962_2037407755_n

Инициативата доби по-широка популярност и интерес сред габровци, в сравнение с миналата година. Тогава участваха около 70 деца и още толкова възрастни. Тази година само децата бяха два пъти повече – малко над 130 деца. Включиха се 15 доброволци, членове на основния партньор по проекта – Клуба на будителите, както и учители. В организацията взеха участие още толкова сътрудници, експерти, аниматори и др.

Патиланският поход по маршрута Етъра-Чарково-Соколски манастир преведе участниците през сюжетната линия на една синя, една червена и една жълта приказка. Семейният поход отговори на потребностите за колективни занимания и общуване между деца на различни възрасти, от различни училища и детски градини и техните родители, обединени от общата им радост от съприкосновението с природата и игрите.

14383317_10207177184092961_1954178606_n

Фестивалът „Патиланско царство” ще се проведе на 1 октомври (тъй като рожденият ден на Ран Босилек 26 септември е делничен и работен ден) в часовия интервал от 11 до 17 часа. Той ще започне с официално откриване и послания към децата на Габрово, надписани върху балони с хелий и пуснати в небето над парк „Маркотея“.

Паркът, любимо място за семейни разходки и почивка на габровци десетилетия по-рано, трябва да бъде преоткрит от децата, младежите и техните родители, които да го припознаят като своя територия.

На сцената ще се представят деца и юноши от габровските училища и детски заведения, като всяко от тях ще има официален представител – директор или учител, който ще изрази своето послание по повод 130-годишнината от рождението на Ран Босилек.

На сцената ще се изявят талантливите деца от габровските детски градини и училища, които ще представят кратки приказни драматизации, изпълнения на песни, стихове и танци, тематично свързани с творчеството на Ран Босилек и не само. Ще бъдат организирани и проведени занимателни и спортни игри. Истинска атракция на събитието ще бъде Баба Цоцолана, която ще ръководи Оркестър на тенджерите и черпаците и под нейно ръководство ще се проведе играта на познанието „Драги ми Смехурко”.

В парка ще бъдат монтирани тенти, които ще подслоняват различните дейности и инициативи. Освен творческите изяви на сцената, за които разчитаме на съдействието на детските градини и училищата, на празника ще бъдат организирани и творчески ателиета на различни актуални теми.
Всички желаещи – деца, младежи и техните родители, ще могат да се включат активно, като опитат уменията си в приложното и изобразително изкуство, театъра, плетенето и готвенето заедно с Баба Цоцолана.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма „Култура 2016“. Организатор – Рекламна агенция „Елмазови“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Световни любовни дуети в Севлиево

Коцето Калки и съпругата му Мартина Табакова ще ни разчувстват с изпълнение на вечни хитове за любовта

Published

on

В месеца на любовта една изключителна двойка на сцената и в живота идва в Севлиево, за да зарадва почитателите на любовните балади.

На 20 февруари, четвъртък, от 19.00 часа в Дом на културата „Мара Белчева“ ще видим “Световни любовни дуети” на “Симфониета” – Видин, изпълнени от Коцето Калки и неговата съпруга Мартина Табакова.

Те ще пресъздадат някои от вечните любовни хитове на Селин Дион, Кайли Миноуг и Ник Кейв, Франк Синатра, а сред песните, които ще чуят севлиевци, са: „I want to spend my lifetime“, „Time of My Life“, „Where The Wild Roses Grow“, „Summer Nights“, „Къде отива любовта“ и още много други.

Диригент е Петър Димитров. Билети можете да намерите на касата на Дома на културата и на телефон 0675/32729.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Анелия Атанасова от Габрово стана „Рицар в живота“

Published

on

Рицарите Ордена на тамплиерите от област Габрово връчиха отличието „Рицар в живота“ за 2019 г. Получи го Анелия Атанасова от Габрово.

Анелия вече 25 години служи в качеството си на учител, ментор, консултант, лектор и бизнес треньор. Честността и прозрачността са водещи нейни ценности. Всички дейности на Анелия Атанасова са обединени от идеята за грижа и помагане.

Безвъзмездно участва в еко инициативи и като лектор на фестивали за здравето и личностното развитие. Помага на хора в затруднено положение да намерят отново светлина по своя път.

Принципът „Печеля – печелиш“ 23 години издига ръководената от нея „Школа Интензив“ като една от успешните и иновативни обучителни организации в Габрово и региона.

Богомил Петков връчва званието на Анелия Атанасова

Всичко това е послужило като мотив на тамплиерите да връчат отличието за 2019 г. на г-жа Атанасова. Носители на наградата предишните две години са Евгени Генов и Христина Христова, и двамата от Севлиево.

На 14 февруари Севлиево бе домакин на Събор на рицарите тамплиери, а Богомил Петков, командер на Командерия „Св. Лазар Български” бе отличен за принос в развитието на международният конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен”.

Гости на събора бяха ръководството на Ордена начело с Великия Приор на България – генерал майор о.р. академик Румен Ралчев , командери от България и Северна Македония. По време на събитието домакините от Севлиево подариха на всички гости дипляна с поклоннически маршрути в севлиевска община.

Източник: sevlievo-online.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Карнавалът в Габрово ще има собствена пощенска марка

Published

on

Съвсем не на шега, от първи април нататък, габровци ще могат да пускат своите писма със специална марка в блок, посветена на Карнавала. Тя ще бъде валидирана на официална церемония точно в деня на шегата, естествено – в Дома на хумора и сатирата в Столицата на хумора.

снимка: Община Габрово

Специализираният експертен съвет по маркоиздаване към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията одобри темата миналата година, а по визията вече работи художничката Пепа Маркова. Бърз поглед през рамото ѝ обещава наистина удивителен резултат!

снимка: Община Габрово

Номиналната стойност на блока с една пощенска марка е 3 лв. Специалният пощенски печат към марката ще бъде предоставен за използване точно три работни дни от валидирането ѝ в централния офис на Български пощи в Габрово, а след това ще бъде прибран за съхранение.

снимка: Община Габрово

В деня на валидирането ще могат да бъдат закупени едва 1000 броя, така че габровци, фенове на карнавала и филателисти ще имат възможност, съвсем по габровски, да направят и добра инвестиция във времето.

Карнавалът в Габрово е най-старият и пищен карнавал в България. Корените му се простират още в края на 19 в.

снимка: Община Габрово

Той е и най-мащабното подобно събитие в страната ни – с повече от 2000 маскирани участници в шествието, разделени в около 100 карнавални картини – забавляващи или осмиващи политически, социални или злободневни теми.

Всяка година карнавалът има свое мото, а тазгодишното е Габрово 2020 – между Изтока и Запада. Можете да станете част от него на 16 май.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица