Любопитно, Новини|21.09.2016 12:03

Жива вода – за децата на Габрово

снимка:

снимка:

Фестивалните събития на Габрово се увеличават. С подкрепата на програма „Култура 2015” се случи първият детски фестивал, посветен на предстоящата 130-годишнина от рождението на Ран Босилек и е наречен на едно от най-обичаните негови произведения – „Патиланско царство”.

Рекламна агенция „Елмазови” ООД ще го утвърди и обогати с цел ежегодното му провеждане. Фестивалът ще разшири темите и ще „покани” герои и сюжети от народните приказки, преразказани и от други български и чужди писатели. В основата му ще остане желанието да вдъхнови и насърчи творческия потенциал на децата, младежите и възрастните, да ги събере заедно, осъзнато и активно, да четат, препрочитат и говорят за литература и изкуство, да творят, да общуват чрез изкуството, да се смеят и да се забавляват.

В рамките на проекта се проведе първата дейност – Патилански поход по повод 1-ви юни, Деня на детето, чийто първо издание миналата година бе посрещнато с ентусиазъм от децата и техните семейства. Сега той предложи нови, по форма и съдържание забавления – пресъздаване на приказки от сборника на Ран Босилек „Жива вода”.

14331759_10207177184132962_2037407755_n

Инициативата доби по-широка популярност и интерес сред габровци, в сравнение с миналата година. Тогава участваха около 70 деца и още толкова възрастни. Тази година само децата бяха два пъти повече – малко над 130 деца. Включиха се 15 доброволци, членове на основния партньор по проекта – Клуба на будителите, както и учители. В организацията взеха участие още толкова сътрудници, експерти, аниматори и др.

Патиланският поход по маршрута Етъра-Чарково-Соколски манастир преведе участниците през сюжетната линия на една синя, една червена и една жълта приказка. Семейният поход отговори на потребностите за колективни занимания и общуване между деца на различни възрасти, от различни училища и детски градини и техните родители, обединени от общата им радост от съприкосновението с природата и игрите.

14383317_10207177184092961_1954178606_n

Фестивалът „Патиланско царство” ще се проведе на 1 октомври (тъй като рожденият ден на Ран Босилек 26 септември е делничен и работен ден) в часовия интервал от 11 до 17 часа. Той ще започне с официално откриване и послания към децата на Габрово, надписани върху балони с хелий и пуснати в небето над парк „Маркотея“.

Паркът, любимо място за семейни разходки и почивка на габровци десетилетия по-рано, трябва да бъде преоткрит от децата, младежите и техните родители, които да го припознаят като своя територия.

На сцената ще се представят деца и юноши от габровските училища и детски заведения, като всяко от тях ще има официален представител – директор или учител, който ще изрази своето послание по повод 130-годишнината от рождението на Ран Босилек.

На сцената ще се изявят талантливите деца от габровските детски градини и училища, които ще представят кратки приказни драматизации, изпълнения на песни, стихове и танци, тематично свързани с творчеството на Ран Босилек и не само. Ще бъдат организирани и проведени занимателни и спортни игри. Истинска атракция на събитието ще бъде Баба Цоцолана, която ще ръководи Оркестър на тенджерите и черпаците и под нейно ръководство ще се проведе играта на познанието „Драги ми Смехурко”.

В парка ще бъдат монтирани тенти, които ще подслоняват различните дейности и инициативи. Освен творческите изяви на сцената, за които разчитаме на съдействието на детските градини и училищата, на празника ще бъдат организирани и творчески ателиета на различни актуални теми.
Всички желаещи – деца, младежи и техните родители, ще могат да се включат активно, като опитат уменията си в приложното и изобразително изкуство, театъра, плетенето и готвенето заедно с Баба Цоцолана.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма „Култура 2016“. Организатор – Рекламна агенция „Елмазови“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар