Свържи се с нас

Любопитно

Жива вода – за децата на Габрово

снимка:

снимка:

Фестивалните събития на Габрово се увеличават. С подкрепата на програма „Култура 2015” се случи първият детски фестивал, посветен на предстоящата 130-годишнина от рождението на Ран Босилек и е наречен на едно от най-обичаните негови произведения – „Патиланско царство”.

Рекламна агенция „Елмазови” ООД ще го утвърди и обогати с цел ежегодното му провеждане. Фестивалът ще разшири темите и ще „покани” герои и сюжети от народните приказки, преразказани и от други български и чужди писатели. В основата му ще остане желанието да вдъхнови и насърчи творческия потенциал на децата, младежите и възрастните, да ги събере заедно, осъзнато и активно, да четат, препрочитат и говорят за литература и изкуство, да творят, да общуват чрез изкуството, да се смеят и да се забавляват.

В рамките на проекта се проведе първата дейност – Патилански поход по повод 1-ви юни, Деня на детето, чийто първо издание миналата година бе посрещнато с ентусиазъм от децата и техните семейства. Сега той предложи нови, по форма и съдържание забавления – пресъздаване на приказки от сборника на Ран Босилек „Жива вода”.

14331759_10207177184132962_2037407755_n

Инициативата доби по-широка популярност и интерес сред габровци, в сравнение с миналата година. Тогава участваха около 70 деца и още толкова възрастни. Тази година само децата бяха два пъти повече – малко над 130 деца. Включиха се 15 доброволци, членове на основния партньор по проекта – Клуба на будителите, както и учители. В организацията взеха участие още толкова сътрудници, експерти, аниматори и др.

Патиланският поход по маршрута Етъра-Чарково-Соколски манастир преведе участниците през сюжетната линия на една синя, една червена и една жълта приказка. Семейният поход отговори на потребностите за колективни занимания и общуване между деца на различни възрасти, от различни училища и детски градини и техните родители, обединени от общата им радост от съприкосновението с природата и игрите.

14383317_10207177184092961_1954178606_n

Фестивалът „Патиланско царство” ще се проведе на 1 октомври (тъй като рожденият ден на Ран Босилек 26 септември е делничен и работен ден) в часовия интервал от 11 до 17 часа. Той ще започне с официално откриване и послания към децата на Габрово, надписани върху балони с хелий и пуснати в небето над парк „Маркотея“.

Паркът, любимо място за семейни разходки и почивка на габровци десетилетия по-рано, трябва да бъде преоткрит от децата, младежите и техните родители, които да го припознаят като своя територия.

На сцената ще се представят деца и юноши от габровските училища и детски заведения, като всяко от тях ще има официален представител – директор или учител, който ще изрази своето послание по повод 130-годишнината от рождението на Ран Босилек.

На сцената ще се изявят талантливите деца от габровските детски градини и училища, които ще представят кратки приказни драматизации, изпълнения на песни, стихове и танци, тематично свързани с творчеството на Ран Босилек и не само. Ще бъдат организирани и проведени занимателни и спортни игри. Истинска атракция на събитието ще бъде Баба Цоцолана, която ще ръководи Оркестър на тенджерите и черпаците и под нейно ръководство ще се проведе играта на познанието „Драги ми Смехурко”.

В парка ще бъдат монтирани тенти, които ще подслоняват различните дейности и инициативи. Освен творческите изяви на сцената, за които разчитаме на съдействието на детските градини и училищата, на празника ще бъдат организирани и творчески ателиета на различни актуални теми.
Всички желаещи – деца, младежи и техните родители, ще могат да се включат активно, като опитат уменията си в приложното и изобразително изкуство, театъра, плетенето и готвенето заедно с Баба Цоцолана.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма „Култура 2016“. Организатор – Рекламна агенция „Елмазови“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Динозавърско шоу за децата в Габрово

Първото по рода си Динозавърско шоу за деца пристига на 25 август в Габрово. То ще се проведе следващата неделя от 10.00 ч., 12.00 ч. и 14.00 ч. в голямата конферентна зала на хотела, намиращ се на бул. „Трети март“ и представлява един нов фестивал на науката за деца – Палеонтоложко шоу!

Записването става предварително на телефон: 0885869029. В рамките на 60 минути децата ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Програмата се провежда в групи по 25 деца.

Щура лаборатория и новият член на екипа, току що излюпилият се Тиранозавър, ще зарадват всички любознателни дечица!

Всички участници ще имат възможността да проследят историята на Юрския период чрез специално подбрани експерименти. С помощта на опитни инструктори децата ще сглобят скелет на динозавър.

Динозавърско шоу за деца пристига в Габрово на 25 август

Ще хапнат любимата храна на Тиранозавъра – Захарен памук. Рекс ще „нахлуе” сред децата, ще танцува, ще ръмжи, ще надава вой и със сигурност ще впечатли малките любопитковци.

Всяко дете ще получи научен подарък – юрски червеи, които може да си вземе вкъщи.

Таксата за участие е 15 лева. След уникалния урок можете да закупите научни епруветки за домашни експерименти.

За всяко дете, влизащо на шоуто се заплаща такса. Всяко дете може да бъде придружено от не повече от един възрастен. Всеки допълнителен възрастен заплаща такса, споделят организаторите на събитието.

Препоръчителна възраст на участниците е 4 – 12 години. Деца под 3 години не се допускат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица