Свържи се с нас

Любопитно

Жива вода – за децата на Габрово

Published

on

снимка:

снимка:

Фестивалните събития на Габрово се увеличават. С подкрепата на програма „Култура 2015” се случи първият детски фестивал, посветен на предстоящата 130-годишнина от рождението на Ран Босилек и е наречен на едно от най-обичаните негови произведения – „Патиланско царство”.

Рекламна агенция „Елмазови” ООД ще го утвърди и обогати с цел ежегодното му провеждане. Фестивалът ще разшири темите и ще „покани” герои и сюжети от народните приказки, преразказани и от други български и чужди писатели. В основата му ще остане желанието да вдъхнови и насърчи творческия потенциал на децата, младежите и възрастните, да ги събере заедно, осъзнато и активно, да четат, препрочитат и говорят за литература и изкуство, да творят, да общуват чрез изкуството, да се смеят и да се забавляват.

В рамките на проекта се проведе първата дейност – Патилански поход по повод 1-ви юни, Деня на детето, чийто първо издание миналата година бе посрещнато с ентусиазъм от децата и техните семейства. Сега той предложи нови, по форма и съдържание забавления – пресъздаване на приказки от сборника на Ран Босилек „Жива вода”.

14331759_10207177184132962_2037407755_n

Инициативата доби по-широка популярност и интерес сред габровци, в сравнение с миналата година. Тогава участваха около 70 деца и още толкова възрастни. Тази година само децата бяха два пъти повече – малко над 130 деца. Включиха се 15 доброволци, членове на основния партньор по проекта – Клуба на будителите, както и учители. В организацията взеха участие още толкова сътрудници, експерти, аниматори и др.

Патиланският поход по маршрута Етъра-Чарково-Соколски манастир преведе участниците през сюжетната линия на една синя, една червена и една жълта приказка. Семейният поход отговори на потребностите за колективни занимания и общуване между деца на различни възрасти, от различни училища и детски градини и техните родители, обединени от общата им радост от съприкосновението с природата и игрите.

14383317_10207177184092961_1954178606_n

Фестивалът „Патиланско царство” ще се проведе на 1 октомври (тъй като рожденият ден на Ран Босилек 26 септември е делничен и работен ден) в часовия интервал от 11 до 17 часа. Той ще започне с официално откриване и послания към децата на Габрово, надписани върху балони с хелий и пуснати в небето над парк „Маркотея“.

Паркът, любимо място за семейни разходки и почивка на габровци десетилетия по-рано, трябва да бъде преоткрит от децата, младежите и техните родители, които да го припознаят като своя територия.

На сцената ще се представят деца и юноши от габровските училища и детски заведения, като всяко от тях ще има официален представител – директор или учител, който ще изрази своето послание по повод 130-годишнината от рождението на Ран Босилек.

На сцената ще се изявят талантливите деца от габровските детски градини и училища, които ще представят кратки приказни драматизации, изпълнения на песни, стихове и танци, тематично свързани с творчеството на Ран Босилек и не само. Ще бъдат организирани и проведени занимателни и спортни игри. Истинска атракция на събитието ще бъде Баба Цоцолана, която ще ръководи Оркестър на тенджерите и черпаците и под нейно ръководство ще се проведе играта на познанието „Драги ми Смехурко”.

В парка ще бъдат монтирани тенти, които ще подслоняват различните дейности и инициативи. Освен творческите изяви на сцената, за които разчитаме на съдействието на детските градини и училищата, на празника ще бъдат организирани и творчески ателиета на различни актуални теми.
Всички желаещи – деца, младежи и техните родители, ще могат да се включат активно, като опитат уменията си в приложното и изобразително изкуство, театъра, плетенето и готвенето заедно с Баба Цоцолана.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма „Култура 2016“. Организатор – Рекламна агенция „Елмазови“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Как да преобразим балкона в оазис?

Published

on

Терасата е може да бъде най-вълшебното място в един дом, а в същото време и най-подценяваното. Много от нас изобщо не я разглеждат като част от жилището, а я използват само за сушене на прането, като склад за ненужни вещи или „гараж“ за колелото.

Всъщност, това е място, където винаги може да се насладите на свежия въздух и слънчевите лъчи с чаша ароматно кафе в ръка, без да напускате дома си. Място за романтична вечеря на свещи, кътче за почивка с книга в ръка или градина-оазис, която ви приканва да откраднете минути за себе си с глътка домашна лимонада или защо не да споделите коктейл с любим приятел. За целта обаче тя трябва да е приятно и уютно обзаведена.

Ситуацията, пред която света се изправи през 2020 г., ни накара да променим начина си на живот и да прекараме най-красивия сезон – пролетта затворени в домовете си. Това ни припомни колко силна е нуждата да бъдем навън и да вдишаме кислород извън четирите стени. Пандемията провокира много хора да развихрят въображението си и да преобразят своите малки балкони в истински райски кътчета, където да се радват на външния свят.

Изпращайки летните жеги, навлизаме в един от най-подходящите сезони за приятни мигове на балкона – есента. С помощта на добра идея, малко изобретателност и повече упорита работа, може да превърнете балкона в любимо място за разпускане и забавление и то със съвсем бюджетни решения. Не са ви нужни скъпи мебели или пък основен ремонт, доверете се на изобретателността си. Преобразяването се дели на два етапа – ремонтна дейност и декориране.

Ремонтирането може и да не е належащо, ако имате здрава настилка и по-важното – безпроблемно отводняване. Ако нямате този късмет обаче, добре е да коригирате малките недостатъци, за да се наслаждавате след това безпроблемно на резултата – заслужава си. Полезни инструкции ще намерите тук. Разбира се, би било добре да освежите стените или парапетите с нова боя. Всичко това не е задължително неприятна част. Бъдете креативни и го превърнете в приятно изживяване – извикайте приятел да ви помогне с плочките, въвлечете децата в боядисването. Ще се изненадате колко весело може да прекарате това време, когато е споделено с любими хора.

И най-важната част от този етап – безопасността. За да не превърнете забавата „от играчка в плачка“, погрижете се всички участници да бъдат оборудвани с ръкавици, предпазни очила и маски при къртенето, наколенки при смяната на плочките, а защо не и с работен гащеризон, за да запазите дрехите си. Всички това може да намерите на достъпни цени в новооткрития магазин за работно облекло, предпазна екипировка и аксесоари “Mazalat”.

После идва ред и на втория етап. Декорирането на терасата може да се окаже предизвикателство, но след като веднъж намерите подходящия дизайн, всички вкъщи ще я заобичат. А най-хубавото е, че може да избирате сред най-различни възможности за обзавеждане, всяко от които ще придаде съвсем различен вид на терасата ви. Ето някои идеи:

Използвайте палети, за да си направите мебели. Нужни са ви само няколко възглавници и малко въображение.

Лампичките отдавна не са само за Коледа. Светлините предават романтичен и приказен вид на помещението. Може да намерите широко разнообрази на пазара – с батерии или соларно зареждане, на изненадващо ниски цени.

Килимчетата и пътеките не са само за вкъщи. Нещо повече – именно те ще предадат това усещане за уют, което ви е нужно за вълшебно прекарано време.

Цветя и растения в саксии – нашият начин да вкараме природата вкъщи. Е, всеки има нужда да се порадва на зеленина, все пак е заложено в човешката ни природа.

И не на последно място – възглавнички, възглавнички и пак възглавнички!

Дайте воля на своето въображение. Впрегнете семейството си или приятели в процеса на трансформация. И нека тези редове ви послужат като вдъхновение и съвсем скоро да имате кътче от рая там, където най-малко сте очаквали – на терасата ви.

Зареди още

Любопитно

Готови са указателните табели за забележителностите в Дряново

Published

on

Указателните табели за забележителностите в Дряново са готови, съобщиха от местната общинска администрация.

Предстои пребоядисване на стълбовете и монтаж. Използван е вече познатият от клиповете шрифт, като надписите са на български и на английски език.

Има силен контраст между фона и буквите, за да бъдат лесни за разчитане. Цветовете са съобразени и с вече съществуващи табели, които предоставят информация за имената на улиците в града.

Целта е да има съгласуваност между визиите – както печатните, така и дигиталните.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба „160 години Габрово в картини“ – част I

Published

on

Цветна, пъстра, ефирна, нежна! Такава е изложбата, която ще бъде открита на 22 септември в двора на Интерактивния музей на индустрията в Габрово.

Експозицията представя над 20 картини – дело на малките художници от Школата за приложни изкуства – Ива Пенчева, които с много старание, прецизност и финес, пренасят върху копринени платна емблематични за Габрово сгради като Дечковата къща, Априловската гимназия, храм „Успение на Пресвета Богородица“, РБ „Априлов-Палаузов“, храм „Света Троица“ и др.

Събитието е част от проекта „160 години Габрово в картини“, финансиран по Програма Култура на Община Габрово, който предвижда създаване на художествени експозиции и арт-инсталации в градска среда, които да представят Габрово, неговата култура, история и дух пред местни, регионални, национални и международни публики.

Организаторите на изложбата предвиждат атрактивни демонстрации на техниката „рисуване върху коприна“, а всички, които проявяват интерес към това изящно изкуство, ще имат възможност да участват в творческо ателие на открито.

„Очакваме ви на 22 септември, в 11.00 ч., в двора на Интерактивен музей на индустрията!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица