Култура, Новини|21.09.2016 8:05

„Култура в центъра“ – открито студио с водещи европейски експерти

снимка: Община Габрово, Архив

снимка: Община Габрово, Архив

Открито студио на тема „Култура в центъра“ ще се състои днес, 21 септември, в зала „Възраждане“ в Габрово. На фокус ще бъдат поставени добри практики и съвременни стратегии в културните политики, интересни решения и подходи, както и основни акценти от водещия стратегически документ Cultura 21 Actions, приет на Върховната среща по култура в Билбао през март 2015 г.

Като един от деветте пилотни града, избрани в програмата Пилотни градове на Обединените градове и местни власти, Габрово продължава напред с приемането на двугодишна програма, която ще даде конкретни посоки и ще свърже културата в една ос с основните линии на устойчивото развитие.

Откриването на добри партньори и работа в мрежа е ключов момент в реализирането на тази програма, която беше изработена предишния ден, на 20 септември, от работната група на Габрово-Пилотен град под ръководството на трима ментори: Катрин Кълън, Джорди Балта и Айвър Дейвис .

Близо 30 артисти, културни оператори, представители на културни институти, неправителствени организации и други формират тази група и ще обединят идеи и визии в една обща рамка. Изработената програма ше бъде анонсирана на 21 септември.

Участници в откритото дискусионно студио „Култура в центъра“ ще бъдат: Таня Христова – кмет на община Габрово, Катрин Кълън – специален съветник Култура и устойчиви градове към Обединени градове и местни власти, Джорди Балта – експерт в Комитета по култура към Обединени градове и местни власти, Айвър Дейвис – координатор за Европа на Програма Пилотни градове от страна на организацията CultureActionEurope, Винченцо Санточирико, президент на Фондация Саси, Матера, Албена Димитрова – драматург.

Модератор на събитието е д-р Нели Стоева – преподавател в специалност Културология на СУ “Св.Климент Охридски”.

След откритото студио организаторите са предвидили и време за срещи с гостуващите експерти.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар