Свържи се с нас

Любопитно

Успешно приключи „Приеми ме на село 2016“

Четири села от община Габрово приеха 76 „внучета назаем“ в „Приеми ме на село“ през 2016 г.

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Успешно приключи четвъртото издание на инициативата на Община Габрово „Приеми ме на село“. 76 деца и младежи от цялата страна имаха възможността да поживеят на село, да усетят красотата и спокойствието на живота там и да опитат да се справят с нелекия селски труд.

За първа година Община Габрово, с подкрепата на НЧ „Дядо Стойно – 1927“, организира и дневен лагер „Приеми ме на село“ в село Поповци, в който се включиха 20 деца на възраст от 9 до 14 г. от Габрово. Разпределени в две смени през м.юли, малчуганите имаха своите баба и дядо „под наем“, с които заедно приготвяха сутрешните закуски и помагаха в градинската работа. Читалището в с.Поповци бе подготвило разнообразна програма за малките участници, които научиха най-интересното и полезното от живота на възрастните хора и бита на миналите поколения. Следобедите бяха посветени на запознаване с историята на селото, съхранените български традиции, занаяти и обичаи.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Поради големия интерес на деца и родители за участие в „Приеми ме на село“ – Джуниър, вместо предварително планираното провеждане на инициативата само в едно село, две села приеха деца на възраст от 9 до 14 години от цялата страна. През м. юли в село Беломъжите бяха настанени внучета „назаем“ от Габрово, Благоевград и Горна Оряховица, а през м. август при баби и дядовци „под наем“ в село Донино пристигнаха малчугани от София, Пловдив и Габрово. Малките участници в „Приеми ме на село“ – Джуниър прекараха 7 дни в двете габровски села. Освен запознаване с живота там, за участниците в с. Донино бяха организирани екскурзии до Соколския манастир и ЕМО „Етър“, а за децата от с. Беломъжи – поход до Дряновския манастир и екскурзия до МАИР „Боженци“.

Четиридесет и един младежи от 15 до 29 год. се включиха като внуци „назаем“ в селата Харачери и Беломъжите. Участници в инициативата бяха млади хора от Габрово, София, Стара Загора, Самоков, Пловдив, Варна и Берлин. През 2016 г. „Приеми ме на село“ посрещна първия си участник извън страната – 17- годишния Мартин, родом от Варна, който от дълги години живее в Германия, но иска да изучи и популяризира сред българската общност нашите обичаи и традиции.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

През седемте дни на село внуците „назаем“ се трудиха в селските дворове, посетиха кравеферма, изучаваха билките в Музея на билката в с. Кметовци, правиха преходи по екопътеки, разучаваха народни песни и хора, приготвяха ястия по традиционни местни рецепти. И най-важното – общуваха помежду си и с възрастните хора – без интернет и без социални мрежи. Учиха се да работят и да се забавляват заедно, да уважават чуждото мнение, да се подкрепят и помагат.

През м. октомври предстои да организиране на изложба със снимки от „Приеми ме на село“ 2016 г., както и представяне на филм – равносметка за постигнатото през четирите години на реализация на инициативата. Същият месец ще стартира и дългоочакваният официален сайт на „Приеми ме на село“. Благодарение на финансовата подкрепа на Обществения борд на TELUS International Europe, каузата на „Приеми ме на село“ и осъществените дейности ще достигнат до всички, за които и има смисъл да работим за съхраняване на българщината и българското културно наследство.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Габровски шеги по прозорците на театъра

Популярни шеги оживяха по прозорците на габровския театър

Published

on

Видеоинсталация с габровски шеги и анекдоти посреща посетителите на входа на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово.

С помощта на дигиталните изкуства екипът на театъра осмисля по нов начин пространството пред културната институция. Част от инсталацията е разположена на фасадните прозорци на НЧ „Априлов-Палаузов – 1861“, където се помещава ДТ „Рачо Стоянов“.

Различни холограмни проекции представят популярни шеги, разиграни от актьорите. Те влизат в ролите на зевзеци от миналото.

Холограмите целят да популяризират и запазят габровския хумор като нематериално културно наследство сред младите хора, жителите и посетителите на града. Те предоставят достъп до съвременни културни продукти на хора, които нямат възможност или не посещават арт събития.

В последните години ДТ „Рачо Стоянов“ търси атрактивни и иновативни начини да достигне до по-широка аудитория и да привлече нови публики. Видеоинсталацията допълва образа на Габрово като столица на хумора, разнообразява градската среда и доприняся за развитието на туристическия сектор.

Тя служи като средство за опазване на градския фолклор, шеги и анекдоти като част от живото културно наследство на Европа. Подготовката ѝ започна в края на 2020 г. Традиционно в Габрово всяка година се провежда карнавал на хумора, а през година – Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата и Международен фестивал на комедийния спектакъл.

С новите форми на визуалните изкуства традиции и иновации си взаимодействат. Холограмната инсталация ще стане част от съпътстващите събития в карнавалната седмица и ще съхрани специфичната идентичност на региона.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габровските пожарникари показаха как се чисти сняг

Published

on

Служители на Районната служба по „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово показаха как се чисти сняг.

Без да негодуват или да чакат някой друг да свърши работата им, дежурните от втора смяна огнеборци и спасители, с гребла в ръка, изчистиха до асфалт плаца пред габровската пожарна и подстъпите към нея.

Акцията по почистването на снега бе документирана и качена на страницата на РСПБЗН – Габрово в социалната мрежа, а публикацията получи одобрението на фейсбук – потребителите чрез харесвания и похвални коментари.

Текстът с намигване под снимките, с който те бяха придружени, гласи: „Gabrovo Fire Department (Пожарна Габрово) не бедства! Браво на Втора смяна!“

*Снимка: РСПБЗН – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Нови придобивки за Астрономическата обсерватория и Планетариум

Published

on

Астрономическата обсерватория и Планетариум в Габрово ще разполага с модерна дигитална планетариум система в звездната си зала. Вече е подписан договорът за доставка, монтаж и инсталиране на системата с италианската фирма Скайпоинт ООД.

Новината съобщиха от Община Габрово. Звездната зала, където е необходимо да бъде монтирана новата дигитална планетариум система, е с диаметър 8 метра и разполага с 50 седящи места.

В залата има монтиран и действащ проекционен апарат „Планетариум ZKP-2”, закупен от “Карл Цайс” и други допълнителни проектори на куполообразен екран, чрез които се демонстрира вида на звездното небе, движенията на небесните тела и др.

Изпълнителят на обществена поръчка трябва да предвиди монтаж и инсталиране на дигиталната планетариум система, така че тя да работи безпроблемно с всичките оферирани от него функционалности и да не пречи на работата на вече монтирания проекционен апарат „Планетариум ZKP-2”.

Общата цена за изпълнение на договара е 149 023 лв. Средствата са осигурени от министерството на образованието и науката по Националната програма за предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие.

В рамките на програмата, Астрономическа обсерватория и Планетариум в Габрово кандидатства и спечели финансиране не само за нов дигитален планетариум в залата за проектиране на изкуствено звездно небе.

Още 16 329 лв. са осигурени за обзавеждане, оборудване, консумативи, материали и литература за кабинет в направление „Науки“.

В момента се извършва обзавеждане на новия кабинет и се доставят материали и съвременна астрономическа образователна литература. Срокът за доставката, монтажа и инсталирането на новия дигитален планетариум е 90 календарни дни, информира директорът на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Астрономическа Обсерватория и Планетариум – Габрово Даниела Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица