Новини, Общество|15.09.2016 11:20

Областният: На добър час през новата учебна година!

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Скъпи ученици,

Уважаеми учители,

Отново е септември – топъл, златен, изпълнен с прекрасни празници – Съединението на Княжество България с Източна Румелия, Кръстовден, Независимостта ни. Но има и още един ден, който отбелязваме тържествено с празничния звън на училищните звънци и веселите глъчки в класните стаи. Един празник, който ни изпълва с трепета от онова новото, което ни предстои, белязано от 15 септември. За мнозина това е просто дата в средата на месеца, но грейналите очи на всички малки и големи ученици, които прекрачват училищния праг днес показват нещо специално в този ден.

Да, както казва един английски критик, образованието е болезнена, дълга и трудна работа, която трябва да се изпълнява с доброжелателност и най-вече чрез пример. То не е, за да преобразява или за развлечение, не е и да ви направи експертни техници. Да си образован е нещо повече от това! Да си образован означава свобода на мисълта и нови хоризонти. Бъдете образовани млади хора! Бъдете грамотни, защото това ще ви позволи да постигнете целите си и да разкриете своя потенциал. Това ще ви даде възможност да бъдете пълноправни членове на обществото, към което принадлежите, да разбирате, създавате, общувате…

Ето защо днес ви пожелавам да изживеете пълноценно времето, което ви е отредено в училище, да вземете максимално от онова, което вашите учители ви дават. Радвайте се на всеки момент и знайте, че това, което направите днес, ще даде резултат в бъдеще.

Бъдете отговорни и смели в мечтите си, бъдете по малко бунтари, за да провокирате промяната в света около вас, бъдете откриватели.

Уважаеми учители, пожелавам Ви дръзновение, защото ученикът е „факел, който трябва да бъде запален!”. За всички нас остава най-голямата отговорност да помогнем на нашите деца да бъдат преди всичко добри хора, защото както казва един съвременен мъдрец – светът днес не се нуждае от толкова успели хора, светът днес се нуждае неистово от повече добри хора.

На добър час и успешна учебна година!

Николай Сираков

Областен управител на област Габрово

Етикети: , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар