Новини, Общество|13.09.2016 15:25

468 първокласници ще прекрачат училищния праг в Габрово

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

През учебната 2016/2017 година, в 11 общински училища ще бъдат обхванати общо 3 848 ученици, разпределени в начален етап 1834 ученици в 88 паралелки. От тях 468 ще бъдат първокласниците, които ще прекрачат училищния праг за първи път в Габрово. Данните оповести кметът Таня Христова по време на своя брифинг за журналисти.

Първолаците са разпределени в 21 паралелки на местните училища. Учениците от 1 до 7 клас са 1295, разпределени в 59 паралелки. В трите основни и двете средни училища са сформирани 7 паралелки 8 клас, със 113 ученици. В профилирано обучение Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово, 8 – 12 клас, се обучават 497 ученици.

„И през тази учебна година са утвърдени 4 средищни училища. Това са ОУ „Христо Ботев“, „Цанко Дюстабанов“, СУ „Райчо Каролев“ и СУ „Отец Паисий“. Всички ученици от населените места на общината, в които няма училища, се обхващат и обучават, като за това им е гарантиран транспорт“, информира Таня Христова.

По отношение  на децата  посещаващи детските заведения през новата учебна година, на територията на община Габрово ще функционират 10 детски градини, със 17 бази. Обхванати са 1675 малчугани, разпределени в 66 групи. В три детски градини има и 4 яслени групи, с 93 деца до 2-годишна възраст.

В задължителните подготвителни групи са обхванати почти всички деца от общината. От подготвителните групи на 5 и 6-годишните са обхванати 924 деца. „Прави впечатление, че децата от подготвителна група, родени през 2010 г., са значително повече, отколкото тези, идващи след тях“, коментира кметът Христова.

По думите й е осигурено отопление за всички детски и учебни заведения. Извършени са ремонти дейности, като частично боядисване на класни стаи, занимални, коридори, столови и кухненски помещения. Подменена е дограмата на детска градина „Дъга“, база село Яворец. Изградена е пожароизвестителна система и безжична мрежа в училище „Неофит Рилски“.

Сменена е и отоплителната инсталация в учебен, административен и обслужващ корпус на ПМГ – Габрово. Някои от ремонтните работи вече са приключили. Други са в етап на завършване, но по никакъв начин няма пречат на нормалния учебен процес, увери габровският кмет.

По отношение на часа, в който ще бъде даден старт на новата учебната година, Таня Христова съобщи, че няма унифициран такъв, като всяко училище ще избира, в колко да се състои тържеството по първия учебен ден, в интервала от 09.00 до 10.30 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар