Култура, Новини|12.09.2016 14:10

Съоръжения, задвижвани на вода в ЕМО „Етър“

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Какво свързва Уилям ван Берген от Германия, Тарсис ван Берге Хенегувен от Холандия и Греъм Хакни от Великобритания? Любовта към съоръженията задвижвани от вода и вятър. Тримата са членове на едно наднационално общество – TIMS, мисията на което е да ги изучава, съхранява и популяризира.

„Популяризиране в световен мащаб и изучаване на мелници, задвижвани от вятър, вода, животинска и човешка тяга. Поощряване на изследователската дейност и подкрепа на всички аспекти на молинологията, включително реставрацията на мелници”, така членовете на TIMS се представят пред света. Те са над 500, жители са на 30 държави, разположени на 3 континента.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Уилям ван Берген е председател на организацията, Тарсис ван Берге Хенегувен е секретар, а Греъм Хакни е редактор на списанието, което TIMS издава.

„Хората от организацията, които пътуват се интересуват преди всичко от това как работят съоръженията, задвижвани от вода, мелниците, а също така и от възможностите за реставрацията им. Характерно за нас е, че голяма част от хората се интересуват от мелниците в техния собствен регион. Мелници, които работят има във всички посещавани от нас страни. Искам да подчертая, че мелниците не са само постройки, а са част от обществото, от културата на хората”, споделя Уилям.

В България групата е посетила Габрово, Калофер, село Оряховец, село Егрек, Златоград и други места, където има запазени мелници.

Авторите на публикациите, които излизат в списанието на TIMS са от различни държави. Редакторът Греъм би описал българското село Егрек, където все още има няколко действащи воденици, създадени преди 200 години. Ценното при тях е, че населението все още ги използва в своя бит.

Председателят, секретарят и редакторът на TIMS, които посетиха ЕМО „Етър”, не скриха колко са впечатлени от водните съоръжения в единствения музей на открито в България.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

„Водениците в ЕМО „Етър” са чудесни, защото работят, живи са. В много други музеи на открито, където сме ходили мелниците са развалини. Тук има съоръжения, задвижвани от вода и те се ползват и се представят пред хората”, споделя Тарсис ван Берге Хенегувен, секретар на TIMS.

През следващата година на страниците на изданието ще се появи публикация на Росица Бинева от екипа на ЕМО „Етър” за съоръженията, задвижвани на вода в музея. Росица Бинева, която както и членовете на TIMS има интерес към този тип механизми, ще представи свое изследване, което обхваща целия регион на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар