Свържи се с нас

Новини

Местна власт и институции с общи усилия срещу горските нарушители

Местната власт и институциите, стопанисващи горите в община Габрово обединяват усилия срещу нарушенията в горски територии

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметовете и кметските наместници в община Габрово ще получават предварителна информация и обратна връзка за извършването на сеч в държавните горски територии по места. Това решиха кметовете на малките населени места и ръководителите на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово и Държавно горско стопанство – Габрово – инж. Тодор Бонев и инж. Николай Русев, на работа среща, проведена по тяхна инициатива.

По време на срещата кметът на община Габрово Таня Христова заяви, че слабостите в системата, допускащи нарушения в горите, могат да бъдат преодолени с конкретни нормативни промени. Такава промяна би била въвеждането на дeпозит, който да е превантивна мярка срещу нерегламентирани действия при извоза и транспорта на дървесина.

С цел улесняване на контрола и предотвратяване на нарушенията, тя поиска да се подобри координацията между местната администрация и институциите, ангажирани със стопанисването на горите, като предложи Община Габрово да получава регулярна информация за всички обекти на нейната територията, в които е предвидена сеч, независимо от собствеността на горите. В тази връзка предстои работна среща и с представители на Регионалната дирекция по горите – Велико Търново.

По време на дискусията бяха обсъдени най-често срещаните проблеми при сечта в горските територии на населените места, свързани с разрушаване на земеделски и горски пътища, с продължителността на сроковете за сеч и извоз на дървесина, и липсата на възможност за ефективен контрол на изпълнението на дейността.

Кметовете и кметските наместници бяха информирани за постигнатите договорености за сътрудничество между Община Габрово и Северноцентрално държавно предприятие – Габрово, съгласно които служители на горското стопанство ще проверяват два пъти седмично дейностите, извършвани в имотите недържавна собственост, попадащи във вододайната зона на Габрово.

Допълнително, тримесечно, комисия от упълномощени представители на горското стопанство и Община Габрово ще извършва контролна проверка на дейностите в държавните гори и при необходимост ще прави предписания и набелязва допълнителни мерки за изпълнение.

Двете институции ще подготвят съвместни предложения за промяна в нормативните документи и отстраняване на съществуващи пропуски в тях, свързани с разрешаването и контрола на сечта в частни гори.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Силвия Кръстева бе наградена с медал от Министерството на отбраната

Published

on

снимка: Община Трявна

Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева бе наградена с награден знак „За вярна служба под знамената“ – Дамски кръст, втора степен и грамота.

снимка: Община Трявна

Медалът и грамотата бяха връчени днес, 1 юни, от о. з. полковник Валентин Николов – представител на Съюза на военноинвалидните кооперации в България.

Министерство на отбраната награждава български граждани, военнослужещи и военнослужещи от запаса и резерва – членове на военно-патриотични съюзи по случай 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Наградите се връчват за принос към отбраната на страната, активна обществено значима и военно-родолюбива дейност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Подаръци за детските градини в Трявна по случай 1 юни

Published

on

снимка: Община Трявна

Днес, 1 юни, детските градини в община Трявна получиха подаръци, осигурени от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, съвместно с Община Трявна.

снимка: Община Трявна

Малчуганите от ДГ „8-ми март“ град Плачковци, ДГ „Светлина“ и ДГ „Калина“ в град Трявна ще се радват на образователни игри, свързани с безопасността на движението по пътищата.

снимка: Община Трявна

Подаръците бяха връчени от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева и зам.-кмета Марин Маринов, който е и председател на комисията.

снимка: Община Трявна

Силвия Кръстева поздрави децата по случай празника и им пожела да растат здрави, щастливи и да имат безгрижно детство, изпълнено с много игри и забавления.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Месец гратис за „синята зона“ в Габрово

До края на месец юни зоните за платено паркиране в Габрово ще бъдат в гратисен период и санкции няма да бъдат налагани.

Published

on

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Зоните за платено паркиране в Габрово са в гратисен период до края на юни, информираха от местната общинска администрация.

Принудително задържане на автомобили, чрез техническо средство (скоба) няма да бъде прилагано също до края на месец юни.

Репатриращият автомобил ще отстранява само автомобилите, паркирали в нарушение на закона, които пречат на движението или създават предпоставки за пътни инциденти.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Гратисният период е предвиден, за да разполагат габровци с достатъчно технологично време за запознаване с правилата и условията в зоните за платено паркиране, а също така за подготовка на документи и подаване на заявления за различните видове абонаменти за платено паркиране.

Плащането в зоните за платено паркиране по време на гратисния период не е задължително.

Всички заинтересовани граждани могат да се запознаят с правилата в зоните за платено паркиране в Габрово, с техния обхват и видовете абонаменти оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица