Свържи се с нас

Новини

Местна власт и институции с общи усилия срещу горските нарушители

Местната власт и институциите, стопанисващи горите в община Габрово обединяват усилия срещу нарушенията в горски територии

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметовете и кметските наместници в община Габрово ще получават предварителна информация и обратна връзка за извършването на сеч в държавните горски територии по места. Това решиха кметовете на малките населени места и ръководителите на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово и Държавно горско стопанство – Габрово – инж. Тодор Бонев и инж. Николай Русев, на работа среща, проведена по тяхна инициатива.

По време на срещата кметът на община Габрово Таня Христова заяви, че слабостите в системата, допускащи нарушения в горите, могат да бъдат преодолени с конкретни нормативни промени. Такава промяна би била въвеждането на дeпозит, който да е превантивна мярка срещу нерегламентирани действия при извоза и транспорта на дървесина.

С цел улесняване на контрола и предотвратяване на нарушенията, тя поиска да се подобри координацията между местната администрация и институциите, ангажирани със стопанисването на горите, като предложи Община Габрово да получава регулярна информация за всички обекти на нейната територията, в които е предвидена сеч, независимо от собствеността на горите. В тази връзка предстои работна среща и с представители на Регионалната дирекция по горите – Велико Търново.

По време на дискусията бяха обсъдени най-често срещаните проблеми при сечта в горските територии на населените места, свързани с разрушаване на земеделски и горски пътища, с продължителността на сроковете за сеч и извоз на дървесина, и липсата на възможност за ефективен контрол на изпълнението на дейността.

Кметовете и кметските наместници бяха информирани за постигнатите договорености за сътрудничество между Община Габрово и Северноцентрално държавно предприятие – Габрово, съгласно които служители на горското стопанство ще проверяват два пъти седмично дейностите, извършвани в имотите недържавна собственост, попадащи във вододайната зона на Габрово.

Допълнително, тримесечно, комисия от упълномощени представители на горското стопанство и Община Габрово ще извършва контролна проверка на дейностите в държавните гори и при необходимост ще прави предписания и набелязва допълнителни мерки за изпълнение.

Двете институции ще подготвят съвместни предложения за промяна в нормативните документи и отстраняване на съществуващи пропуски в тях, свързани с разрешаването и контрола на сечта в частни гори.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Двудневен детски мотокрос лагер този уикенд на Ябълка

За втора поредна година в Габрово ще се проведе двудневен детски мотокрос лагер. Той се организира от M6 YAMAHA RACING TEAM, които канят всички любители на спорта да наблюдават тренировките този уикенд на мотополигон Ябълка.

Тридесет са записаните участници в мотокрос лагера, като най-малкият е едва на 4 години. Най-възрастният е на 51 години и е част от Клас Оупън – любители, които искат да получат професионални напътствия.

Целта на мероприятието е децата, които имат амбициите да се развиват в този спорт, да получат полезни знания за тяхното израстване като професионални спортисти. В неделя, след 11 часа, участниците ще могат да приложат наученото и в състезание.

снимка: Община Габрово

Програма: Събота, 17 август
11:00-11:20 свободна тренировка MX65 и MX85
11:30-11:50 свободна тренировка MX2
12:30-13:00 тренировка по елементи MX65 и MX85
13:10-13:40 тренировка по елементи MX2
15:00-15:30 тренировка по елементи MX65 и MX85
15:40-16:10 тренировка по елементи MX2

Неделя, 18 август
9:00-9:15 свободна тренировка MX65 и MX85
9:25-9:45 свободна тренировка MX2
11:00 1-ви манш MX65 и MX85 20 мин+2 об
11:30 1-ви манш MX2 15 мин + 2 об
13:00 2-ри манш MX65 и MX85 20+ 2 об 13:30 2 манш MX2 15+ 2 об

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровци дариха 1 700 лева за кампания „С усмивка на училище“

На големия християнски празник „Успение на Света Богородица“ за пета поредна година доброволци на Български младежки Червен кръст – Габрово организираха благотворителна кампания „С усмивка на училище“ за подпомагане на деца за първия учебен ден.

снимка: БЧК – Габрово

Пред два от православните храмове в Габрово, благодарение на щедростта на жителите и гостите на града бяха събрани 1700 лева.

снимка: БЧК – Габрово

Със средствата ще бъдат закупени ваучери за учебни пособия и помагала на стойност 50 лв. за 34 деца, потребители на услугите на Дневен център за деца и младежи с увреждания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Динозавърско шоу за децата в Габрово

Първото по рода си Динозавърско шоу за деца пристига на 25 август в Габрово. То ще се проведе следващата неделя от 10.00 ч., 12.00 ч. и 14.00 ч. в голямата конферентна зала на хотела, намиращ се на бул. „Трети март“ и представлява един нов фестивал на науката за деца – Палеонтоложко шоу!

Записването става предварително на телефон: 0885869029. В рамките на 60 минути децата ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Програмата се провежда в групи по 25 деца.

Щура лаборатория и новият член на екипа, току що излюпилият се Тиранозавър, ще зарадват всички любознателни дечица!

Всички участници ще имат възможността да проследят историята на Юрския период чрез специално подбрани експерименти. С помощта на опитни инструктори децата ще сглобят скелет на динозавър.

Динозавърско шоу за деца пристига в Габрово на 25 август

Ще хапнат любимата храна на Тиранозавъра – Захарен памук. Рекс ще „нахлуе” сред децата, ще танцува, ще ръмжи, ще надава вой и със сигурност ще впечатли малките любопитковци.

Всяко дете ще получи научен подарък – юрски червеи, които може да си вземе вкъщи.

Таксата за участие е 15 лева. След уникалния урок можете да закупите научни епруветки за домашни експерименти.

За всяко дете, влизащо на шоуто се заплаща такса. Всяко дете може да бъде придружено от не повече от един възрастен. Всеки допълнителен възрастен заплаща такса, споделят организаторите на събитието.

Препоръчителна възраст на участниците е 4 – 12 години. Деца под 3 години не се допускат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица