Свържи се с нас

Новини

Обновяват две основни училища в Габрово

Община Габрово кандидатства за обновяване на училища „Св. св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“. Стойността на проекта – 4 704 366 лв. по ОП „Региони в растеж“

Published

on

XVIII ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Снимка: Община Габрово

VIII ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Снимка: Община Габрово

Община Габрово регистрира за оценяване в електронната система ИСУН 2020 проект за модернизация и внедряване на енергоспестяващи мерки в основните училища „Св. св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“ по приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Новината съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“.

Наименованието на проектното предложение е „Инвестиции в съвременна образователна инфраструктура в община Габрово“. То е част от инвестиционната програма за устойчиво и интегрирано градско развитие на общината и се подава по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“.

За двете учебни заведения са предвидени всички необходими енергоспестяващи мерки, изграждане на достъпна архитектурна среда за деца и хора с двигателни проблеми, благоустрояване на дворните площи и изграждане на нови спортни игрища и съоръжения.

Съществуващите инсталации ще бъдат основно ремонтирани с изграждане на нова пожароизвестителна система и видео наблюдение. Помещенията в сградите ще бъдат обновени, а остарялото оборудване и обзавеждане на класните стаи ще бъде подменено с ново.

Със съдействието на експерти от Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ са направени предписания за постигане на „пасивни“ показатели при обновяването в един от корпусите на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Изпълнител на обследването за ОУ „Цанко Дюстабанов“ е „Софинвест“ ЕООД.

III ОУ „Цанко Дюстабанов“. Снимка: Община Габрово.

III ОУ „Цанко Дюстабанов“. Снимка: Община Габрово.

Енергийните обследвания на сградите включват въвеждане на енергоефективни мерки, актуално състояние на потреблението на енергия, оценки на съответствието на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите, подробни количествено-стойностни сметки.

Максималният срок за изпълнение на обектите е 30 месеца. Общата стойност на проекта е 4 704 366 лв., като безвъзмездната финансова помощ е 4 000 000 лв., а собственото съфинансиране – 704 366 лв.

Съгласно указанията за кандидатстване по приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, техническата документация по проекта бе предадена на оценяващото междинно звено, което функционира в общинската администрация от 18 януари тази година. В срок от 5 дни ръководителят на звеното трябва да сформира оценителна комисия, която ще има на разположение 90 дни, за да разгледа предложението.

Инвестиционната програма за устойчиво и интегрирано градско развитие на община Габрово бе одобрена от УО на ОПРР през месец февруари 2016 г. Общата й стойност е 31 528 804,73 лв., като безвъзмездната финансова помощ пo приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ е 25 739 640,08 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица