Култура, Новини|05.07.2016 17:55

Галерията посрещна 50-хилядния си посетител

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Днес, екипът на Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово има повод за радост – посрещна петдесет хилядния си посетител. Това е малката Уна.

Системата за преброяване на посещения е въведена през 2012 г.

Малката Уна бе на гости в галерията заедно с майка си Лиляна, която сподели, че идва заради детето – „За да свиква с картините и с изкуството въобще.“

Екипът на галерията им подари рекламни материали и абонамент за безплатен вход на всички изложби до края на годината.

„Тази седмица е по-специална за нас“, коментира Евгени Недев, директор на ХГ „Христо Цокев“.

„Първо, посрещнахме петдесет хилядния си посетител. Приемаме като символика фактът, че това бе майка, довела детенцето си.

Възпитаването на децата от малки в културни ценности, в общуване с изкуството е изключително важно. Силно се радваме, че има родители, които намират смисъл в това да доведат детето си на разходка в галерията.

И второ, тази седмица на 7 юли в Българския културен институт в Прага се открива пътуващата ни изложба „Изкуство от центъра“, представяща 30 съвременни габровски художника.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Това са двата основни приоритета за нас – работата с детската аудитория и представянето на габровски художници пред нови публики“, сподели Евгени Недев.

ХГ „Христо Цокев“ показва на своите посетители 2 постоянни експозиции, в залите на първия и втория етаж. Тези изложби представят основните етапи и насоки в съвременното българско изкуство.

Експонираните творби са дело на най-ярките представители на основните художествени явления у нас. Произведенията са от фонд живопис, графика и скулптура и обхващат периода от късното Възраждане до днес.

Временните изложби, които могат да бъдат разгледани в момента са – „ИКОНИ“, изложба „ДАРЕНИЯ“ и „НАТЮРМОРТ“. И трите експозиции са на творби от фонда на галерията.

Особен интерес предизвиква експонираните наскоро японски графики и традиционни японски кукли „Хина нингьо“ от дарение на Японската агенция за международно сътрудничество „Джайка“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар