Култура, Новини|24.06.2016 12:30

Музикален празник и изложба в Дечковата къща

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Екипът на Регионален исторически музей – Габрово за седма поредна година организира Музикален празник „С песен на сърцето“, който започва на 25 юни от 10:00 часа пред Дечковата къща.

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Неговата цел е да популяризира старата градска песен и да даде поле за изява на различни самодейни вокални групи и състави от цялата страна.

„С песен на сърце” няма конкурсен характер, но има принос към запазване на спомена за градските традиции от миналото и напомня за един забравен музикален жанр – старата градска песен.

За първи път празникът е проведен на 27 юни 2009 год. пред емблематичната Дечкова къща. От тогава насам се провежда всяка година, в последната събота на месец юни или както казват групите – „точно преди всеки състав да излезе в заслужена почивка за лятото“.

Традиция е празникът на старата градска песен да се провежда пред къщата, представяща градският бит и облекло от края на XIX и началото на XX век. В Седмото издание на празника, което ще се проведе на 25 юни (събота) от 10:00 часа на площада пред Дечкова къща, ще вземат участие 19 вокални групи, от Варна; Силистра; с. Крушари, Добрич; Плевен; Казанлък; Дряново: Севлиево; Царева Ливада и състави от габровско.

Тази година по случай празника и неговото популяризиране Регионален исторически музей – Габрово организира изложба, в която е представена историята на музикалния живот в град Габрово.
Публиката може да види предмети; афиши; партитури; различни документи; устави на музикални организации.

Афиши и снимки; свързани с първия оркестър – „Джаз Керков“ и с музикалните дружества „Емануил Манолов“; „Бетовен“.

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Изложбата разказва за личности и събития от музикалния живот в Габрово. Снимки на оркестъра при Априловска гимназия през различни години, както и оркестрите към други училища в града; снимка на основателите на детска музикална китка „Веселинка“ – първия детски състав след Освобождението.

Може да се види и Протокол № 1 от 20. II. 1905 г. от заседание, на което е взето решение за основаване на музикалното дружество „Емануил Манолов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар