Свържи се с нас

Култура

ФамилииТЕ – започваме нещо ново в Габрово – 30 юни и 1 юли

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Те са писател, режисьор, и кинаджия. Те са почетен гражданин, носител на десетки престижни театрални награди и млад творец. Те са майка, син и внук. Те са двама мъже и една жена, но заедно с другите са четири поколения Москови и две снахи! Объркахте ли се вече?

Те са първата от поредицата известни габровски фамилии, които Община Габрово ще представи в една своя инициатива, обречена на успех! Или иначе казано – Рада Москова, Теди Москов и Иван Москов, заедно с Мая Новоселска, бебето Самуила и нейната майка Кръстина, ще гостуват на Габрово в част първа от поредицата ФамилииТЕ. Това ще се случи на 30 юни и 1 юли.

На 30 юни, четвъртък, от 18 часа в зала „Възраждане” каним на една вълнуваща среща с Москови и тяхното творчество. Ще има кино, литература, песни, актьорска игра, майсторско разказване, духовити разговори.

Очаква ни топлината на спомена в пътешествие към миналото и поглед напред във времето с дръзките бъдещи намерения на Москови. Очаква ни човешки разговор за човеци и с човеци. Разговор, от който ще разберем, че Рада Москова плува еднакво добре и в истинското море и в морето на словото, че Теди Москов носи с еднаква лекота и особеностите на характера си и множеството си награди, че единствения човек, който може да понесе това с песен на уста е Мая Новоселска и че синът им Иван е взел еднаква доза талант и от баба си, и от майка си и баща си. Всичко това няма да ни струва нищо, освен време.

А Фамилия Москови обещава да ни отдели толкова време, колкото ни е нужно, за да ги опознаем. С други думи – входът е свободен, изборът дали да сте там или не – също. Едно е сигурно – срещата не е за изпускане.

Не е за изпускане и спектакълът на Държавен куклен театър Варна – „Професия лъжец”, чийто режисьор е Теди Москов. Той ще се играе на сцената на ДК „Емануил Манолов” на 1 юли, от 19 часа. Цената на билета е 8 лева. Предварителната продажба вече е в ход. Може да си купите билет на улица „Радецка”, до кафе Тифани, а в деня на представлението – в Дома на културата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Радумко е името, избрано за рисуваното човече в музей „Етър“

Published

on

Print

Щатният педагог на музей „Етър“ вече има помощник – Радумко. Рисуваното човече, облечено в народна носия, се появи за първи път през юли миналата година в изложбата „Диалог с миналото“, присъствието му се засили в печатните материали на музея, но то нямаше име.

Стотици приятели на музея във Фейсбук отправиха своите интересни предложения, но нито едно не отговаряше на същността на героя. Оказа се, че Радумко е сбор от няколко предложени варианта.

В самото име са заложени много послания. Радост. Дума. Ум. И…дум, което показва, че „дясната ръка“ на музейния педагог е малко шумен. Но е част от музей на открито и това не създава особен проблем.

Радумко носи радост, но това не е всичко. Говори доста. Думата му тежи, умен е, но усети ли несправедливост – не се замисля много-много и „изДУМва“ думи, които удрят право в целта.

Посетителите на музея ще се срещат все по-често с Радумко. Той ще присъства на все повече места в музей „Етър“. Ще го виждаме на изложби, във външните пространства – буквално навсякъде. Защото излъчва положително настроение, което споделя с готовност.

ЖИТЕЙСКАТА ИСТОРИЯ (АВТОБИОГРАФИЯ, CV) НА РАДУМКО
Адрес: България, Габрово, п.к. 5300, ул. „Ген. Дерожински“ 144 или накратко – музей „Етър“
Електронна поща: radumko@etar.bg
Социална мрежа: ЕТЪР – Музеен детски център / ETAR – Museum’s Children Center
Пол: Е, това се вижда и с просто око!

Дата на раждане: 25.07.2019 г.
Зодия: Лъв
Националност: Аз съм българче. Обичам наште планини зелени, българин да се наричам – първа радост е за мене.
Позиция, която заема: Дясна ръка на педагога в музей „Етър“
Трудов стаж: Тепърва предстои да бъде натрупан
Умения и компетенции: Умен, разумен, носещ радост и изпълнен с особена, нехарактерна за нашето съвремие скромност (която обаче рядко проявявам)
Майчин език: „Родна реч, омайна, сладка, що звучи навред край мен; реч на мама и на татка, реч, що мълвим всеки ден.”

Допълнителна информация (публикации, презентации, проекти, конференции, семинари, отличия и награди): Тепърва предстои много публикации да бъдат посветени на скромната ми личност. И презентации също. Неизбежно е, благодарение на мен да се печелят проекти с национално и международно финансиране, да се организират конференции и семинари. Убеден съм, че моя лик ще бъде поставян върху отличия и награди.

*Снимки: РЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музикална четвъртък вечер на пл. Възраждане

Published

on

снимка: Община Габрово

Най – новото от репертоара си с народна музика ще представи пред своите почитатели Оркестър Габрово на 9-ти юли, четвъртък, от 19.00 часа, на площад „Възраждане“.

Солист на оркестъра ще бъде Таня Соколова. Диригентът – Николай Венков, споделя, че аранжиментите са правени през последните месеци на изолация и музикантите са нетърпеливи да ги представят пред публика.

Изберете четвъртък вечер, за да споделите емоцията от един много български и много габровски концерт! Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово ще има скулптурна фигура на Керката

Published

on

„Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков /1901 – 1987/ – вечният музикант и чаровният зевзек“ е името на проекта, който ЖД „Майчина грижа“ спечели в първата сесия за съфинансиране на проекти по Програма Култура на Община Габрово.

Целта на проекта е изработване и експониране в градска среда на скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музикален педагог и зевзек.

Фигурата на Керков, седнал на пейка, ще бъде изработена в естествен човешки ръст от габровския скулптор Георги Балабанов.

Композицията ще бъде поставена в градинката пред бившето кафене „Глинени гърнета“.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено от изложба, посветена на живота на Ал. Керков, изготвена и оргнизирана от Държавен архив – Габрово, и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Ал. Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

Обща стойност на проекта – 26 200 лв. Средства, предоставени по програма „Култура“ – 15 000 лв.

*Снимки: Благотворително дружество „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица