Свържи се с нас

Култура

ФамилииТЕ – започваме нещо ново в Габрово – 30 юни и 1 юли

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Те са писател, режисьор, и кинаджия. Те са почетен гражданин, носител на десетки престижни театрални награди и млад творец. Те са майка, син и внук. Те са двама мъже и една жена, но заедно с другите са четири поколения Москови и две снахи! Объркахте ли се вече?

Те са първата от поредицата известни габровски фамилии, които Община Габрово ще представи в една своя инициатива, обречена на успех! Или иначе казано – Рада Москова, Теди Москов и Иван Москов, заедно с Мая Новоселска, бебето Самуила и нейната майка Кръстина, ще гостуват на Габрово в част първа от поредицата ФамилииТЕ. Това ще се случи на 30 юни и 1 юли.

На 30 юни, четвъртък, от 18 часа в зала „Възраждане” каним на една вълнуваща среща с Москови и тяхното творчество. Ще има кино, литература, песни, актьорска игра, майсторско разказване, духовити разговори.

Очаква ни топлината на спомена в пътешествие към миналото и поглед напред във времето с дръзките бъдещи намерения на Москови. Очаква ни човешки разговор за човеци и с човеци. Разговор, от който ще разберем, че Рада Москова плува еднакво добре и в истинското море и в морето на словото, че Теди Москов носи с еднаква лекота и особеностите на характера си и множеството си награди, че единствения човек, който може да понесе това с песен на уста е Мая Новоселска и че синът им Иван е взел еднаква доза талант и от баба си, и от майка си и баща си. Всичко това няма да ни струва нищо, освен време.

А Фамилия Москови обещава да ни отдели толкова време, колкото ни е нужно, за да ги опознаем. С други думи – входът е свободен, изборът дали да сте там или не – също. Едно е сигурно – срещата не е за изпускане.

Не е за изпускане и спектакълът на Държавен куклен театър Варна – „Професия лъжец”, чийто режисьор е Теди Москов. Той ще се играе на сцената на ДК „Емануил Манолов” на 1 юли, от 19 часа. Цената на билета е 8 лева. Предварителната продажба вече е в ход. Може да си купите билет на улица „Радецка”, до кафе Тифани, а в деня на представлението – в Дома на културата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е възстановен

Възстановен е паметникът на Панчо Владигеров на улица „Тракия“, информираха от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.) и по този повод Общината в Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства.

снимка: Община Габрово

Възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“, в подножието на стълбите към парк „Баждар“, в присъствието на културни дейци и граждани.

Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната.

снимка: Държавен архив – Габрово

Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев. Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение.

В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица