Свържи се с нас

Култура

Фотофабриката гостува на Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Фестивалът „Фотофабрика” ще гостува на Габрово от 24 юни до 11 юли, информираха от местната общинска администрация. Три изложби и два документални филма избра екипът на фестивала за първият си гастрол извън столицата.

Любителите на фотографията могат да видят изложбата „Къде е моят дом?” на чешкия фотограф – Индржих Щрайт, която ще бъде експонирана във фоайето на зала „Възраждане”. На същото място е разположена и първата изложба на Мария Милкова, победител в конкурса на Фотофабрика 2014 „Улицата и нейните състояния”, която разказва няколко истории на „Изчезващите видове”. Впечатляващи хора и съдби пред фотообектива на Мария Милкова.

Изложбата „Маргиналният човек“ ще видят всички преминаващи по улица «Радецка» и «Николаевска», тъй като за нейна локация е избран Интерактивният музей на индустрията /външната ограда/.

Те са различни. Гледаме ги с превъзходство, с пренебрежение или с презрение. Предпочитаме да не ги виждаме. Но те съществуват! Кои са Те? Ще разберете от Фотофабриката

Кинофабрика е другото интересно събитие в рамките на фестивала. На 24-ти юни, след откриването на двете изложби в зала „Възраждане”, което е предвидено за 17.30 часа, ще бъдат прожектирани два документални филма. Първият е със заглавие „СТЕНАТА” /България, 1988, 44 мин./ Негов режисьор е Искра Йосифова, сценарист е Еми Барух, а оператор – Емил Пенев.

Ученици от софийска гимназия изразяват любовта си към Джон Ленън с графити върху стената на Нотариата в София. Надписът „Джон, ти си в нашите сърца” е изтълкуван като „чуждо идеологическо влияние” и става повод за остра дискусия с представители на Партията и комсомола. Драматургично и изобразително се сблъскват два възгледа за живота – младежкото свободомислие и нормите на идеологическата машина. „Стената” се превръща в символ на бунта срещу всеки вид конформизъм.

Вторият филм се казва „КАТО НА КИНО” /България, 1999, 52 мин./ Режисьор на продукцията е Юлий Стоянов, сценаристи са Ю. Стоянов и Светла Христова, оператор – Иван Цонев, с участието на Ицхак Финци.

Филмът печели „ЗЛАТЕН РИТОН” ЗА ДОКУМЕНТАЛНО КИНО, Пловдив, 1999. Единственият грях на Стефан Власков е, че е роден в богато семейство. Този факт превръща живота му в кошмар. През 50-те години е изпратен в лагер, а след освобождаването му ДС продължава да го преследва. Но чичо Стефан е влюбен в киното и благодарение на това успява да оцелее през всичките трудни години. Артистичен портрет на един заклет киноман и на времето, в което да обичаш американските филми беше знак за неблагонадеждност.

Част от екипа, създал „Стената” и „Като на кино”, който е и ядрото на фестивала „Фотофабрика” ще гостува на Габрово, за да даде възможност на зрителите за дискусия по всички възможни въпроси, възникнали след прожекциите на документалните филми.

„Запомнете – 24 юни, 17.30 часа, зала „Възраждане”. Входът е свободен!“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Неделно предложение за малки и големи

Една от най-обичаните в цял свят приказки за малки и големи – „Червената шапчица“, ще оживее на сцената на Държавен куклен театър – Габрово на 19 януари, с помощта на любими актьори и изумително красиви кукли.

Спектакълът по приказката на Шарл Перо е най-новият в репертоара на габровския куклен театър.

В него участват Ивет Сотирова и Атанас Филипов. Тя влиза в ролята на момиченцето и бабата, а той играе три персонажа – на вълка, ловеца и кучето.

Куклите и сценографията са дело на Наталия Гочева, а музиката е композирана от Георги Гарчов.

Режисьорът на спектакъла – Теменужка Коларова обещава да има поука за всеки!

Началото е в 11.00 часа, а цената на билета – 4 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Младежкият театър гостува в Габрово

За болезнена любов наемете безболезнена раздяла – Младежкият театър гостува в Габрово

Любовта е сложно преживяване, а раздялата – още по-сложна, но нещата могат да се подредят отново. В това ни убеждава провокативната комедия „Разделям двойки по домовете“ на Младежки театър „Николай Бинев“, която ще гостува на Габровския театър. Постановката на режисьора проф. Здравко Митков ще се играе на 21 януари, вторник, от 19.00 часа в зала „Възраждане“.

Спектакълът е създаден по пиесата на френския драматург Тристан Птижирар, номиниран за награда „Молиер“ в категория „най-добър жив франкофонски автор“ през 2015 г. Преводът е направен от Снежина Русинова-Здравкова, а сценографията и костюмите са изработени от художника Петър Митев. Фотограф на постановката е Гергана Дамянова. В ролите ще видим Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.

Пристрастеността към социалните мрежи превръща съвременния човек в потребител, който консумира на бързи обороти преживявания, емоции, чувства и забравя за истинските „неща от живота“.

В тази хаотична липса на разумност, място намира Ерик (Михаил Билалов), чиято работа се състои да прекратява любовните връзките на други мъже от тяхно име и в тяхно отсъствие. Всичко върви по план, Ерик е професионалист, знае как да се справи във всяка ситуация – елегантно, бързо и точно. Един ден съдбата ще разтърси собствената му самоувереност.

Непознат го изпраща при любовницата си за поредната раздяла, която се оказва бившата му жена Гаел (Искра Донова). Малко по-късно на вратата се появява и разкаялият се любовник Иполит (Николай Луканов). Дали ще се заформи любовен триъгълник предстои да разберем, но едно е сигурно – публиката ще съпреживее еуфоричен бум от всякакви откровения, спомени и признания, поднесени от безупречната игра на актьорите и майсторски изпипаните диалози. Съвсем естествено финалът е неочакван – като самия живот.

С лек хумор и доза мистерия проф. Здравко Митков предлага на зрителите едно истинско забавление над ежедневните ситуации.

21 януари, 19.00 часа, зала „Възраждане“

Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, както и онлайн на: https://epaygo.bg/2977959796.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово посреща ансамбъл „Фън Я Сун“

Фолклорният ансамбъл „Фън Я Сун“ от Китай ще гостува на сцената на зала „Възраждане“ на 6 февруари.

Ансамбълът е част от фолклорния оркестър на Тиендзинския театър за песни и танци и в последните години служи за емблема на културния обмен на град Тиендзин със света.

Предварителната продажба на билети ще започне от 27 януари в Туристическия информационен център на ул. Опълченска №11.

Цената на билета е 5 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица